Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για τη Θεσσαλονίκη μέσα από τα τραγούδια της

Με επιτυχία, μεγάλο ενδιαφέρον και ζωντανή συζήτηση πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα τραγούδια της», ανοίγοντας έτσι έναν κύκλο εκδηλώσεων με ποικίλο καλλιτεχνικό περιεχόμενο στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Εναυσμα».

Παίρνοντας τον λόγο η Κωνσταντίνα Αφεντουλίδου, υπεύθυνη της Επιτροπής Πολιτισμού του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στον Πολιτισμό και την Τέχνη που αποτελούν σημαντικό μέτωπο ενασχόλησης και παρέμβασης της ΚΝΕ και θεμελιακό στοιχείο της γενικής μόρφωσης που πρέπει να διαθέτει κάθε άνθρωπος για να μπορεί να κατανοεί τον κόσμο γύρω του, κάνοντας μνεία και στις Θέσεις του 13ου Συνεδρίου της ΚΝΕ στο μέτωπο του Πολιτισμού.

Σε ιστορίες τραγουδιών τα οποία έχουν γραφτεί για τη Θεσσαλονίκη σε διάφορες χρονικές περιόδους αναφέρθηκε ο Ακης Σακισλόγλου, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός. Μίλησε επίσης για τον τρόπο που αναδεικνύεται η ιστορικότητα της πόλης μέσα από τα τραγούδια που την αναφέρουν και τη σημασία της επιρροής που ασκούν το περιβάλλον και οι συνθήκες για να γεννηθεί ένα τραγούδι. Ξεκινώντας με αφορμή την τοποθεσία που βρίσκεται ο Πολυχώρος, την περιοχή Φάληρο, συνέχισε με πληθώρα περιοχών που έχουν εμπνεύσει παλιά και νεότερα τραγούδια, όπως ο Βαρδάρης, η Τούμπα, το Γεντί Κουλέ, η Καλαμαριά κ.ά., αθέατες πλευρές που κατάφεραν να εμπνεύσουν στίχους αγαπημένων τραγουδιών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος πέρασε τις πιο δημιουργικές του περιόδους στη Θεσσαλονίκη, από τον καιρό ακόμα που υπηρετούσε στο Τάγμα Τηλεγραφητών μαζί με τον Χαρίλαο Φλωράκη, μέχρι τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» που έζησε όταν νύχτα εκτελέστηκαν δύο αντιστασιακοί που έγραφαν αντιναζιστικά συνθήματα και εμπνεύστηκε τους στίχους. Ενδιαφέρον προκάλεσε και η πληροφορία ότι ο Τσιτσάνης, παρόλο που δεν ήταν ενταγμένος στο ΕΑΜ, έγραψε δύο ύμνους από τους οποίους παιζόταν σε αρκετές περιπτώσεις μόνο η μελωδία ώστε συνθηματικά να σαλπίζει την αντίσταση.

Εγινε αναφορά σε εμβληματικούς καλλιτέχνες, όπως τον Δημήτρη Μητροπάνο, ο οποίος στο πρώτο του ηχογραφημένο τραγούδι (σε μουσική Γιώργου Ζαμπέτα και στίχους Ηλία Ηλιόπουλου) τραγούδησε «Απόψε τα μεσάνυχτα θα 'ρθω Θεσσαλονίκη». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν ο Στράτος Διονυσίου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, οι «Ξέμπαρκοι», τα «Ξύλινα Σπαθιά», ο Μανώλης Χιώτης, οι ποιητές Νίκος Καββαδίας και Κώστας Λαχάς, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Νίκος Παπάζογλου, ο Μανώλης Αγγελόπουλος, ο Πασχάλης Τερζής αλλά και νεότεροι που σήμερα εμπνέονται από την πόλη, θίγουν κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, όπως ο Δημήτρης Μυστακίδης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο ΛΕΞ, ο Παύλος Παυλίδης.

Τέλος, έγινε αναφορά στα λεγόμενα σεφαρδίτικα τραγούδια που γράφτηκαν από τον εβραϊκό πληθυσμό της πόλης και απηχούσαν την καθημερινή τους ζωή, τις αντιλήψεις τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδοση λευκώματος για την ιστορία του ρεμπέτικου στη Θεσσαλονίκη(2020-03-17 00:00:00.0)
Παλιά και καινούρια(2007-02-14 00:00:00.0)
Ο Μανώλης Μητσιάς στο «Συρμό»(2005-03-20 00:00:00.0)
Τρικαλινή λαϊκή μούσα(2004-05-29 00:00:00.0)
Ανέκδοτα του Β. Τσιτσάνη(2004-02-28 00:00:00.0)
Μελωδικά ταξίδια(1997-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ