Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΣΤΟ ΑΠΘ
Με μεράκι για το επιστημονικό αντικείμενο

Με στόχο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να νιώσουν τον Σύλλογο δικό τους, να μπουν στη δράση και να οργανώσουν την πάλη τους, ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικού του ΑΠΘ μέτρησε σημαντικά βήματα στη μαζικοποίησή του και στη συμμετοχή των φοιτητών, με όχημα την ίδρυση της Ομάδας Επιστήμης Φυσικού.

Η Ομάδα Επιστήμης Φυσικού, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Συλλόγου, ήταν μια πρωτοβουλία φοιτητών με μεράκι για το επιστημονικό τους αντικείμενο και διάθεση να διευρύνουν τις γνώσεις τους στη Φυσική.

Ο Γιώργος Πολύζος, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου, εξηγεί για τη δημιουργία και τη λειτουργία της Ομάδας Επιστήμης: «Δημιουργούμε workshops με θέμα τη σύγχρονη Φυσική, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, λ.χ. η πυρηνική ενέργεια για την ηλεκτροπαραγωγή. Επίσης, καλούμε καθηγητές ώστε να μιλήσουν για την ειδικότητά τους, για πιο διευρυμένα ζητήματα πάνω στην επιστήμη μας, γιατί θέλαμε και εξακολουθούμε να θέλουμε να μορφωθούμε ολόπλευρα και να αποκτήσουμε στέρεη γνώση για την επιστήμη μας.

Πραγματοποιήσαμε μαθήματα αλληλεγγύης πριν τις εξετάσεις, στα οποία λύσαμε απορίες στα μαθήματα, αν υπήρχαν, και βοηθήσαμε σε ασκήσεις που πολλοί μάς είχαν ζητήσει. Αυτά που κάναμε ήταν προσπάθειες με βάση τις ανάγκες των φοιτητών, οι οποίες φυσικά θα έπρεπε να λύνονται από το ίδιο το Τμήμα. Ομως, λόγω της διαχρονικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης, αυτό δεν συμβαίνει, οπότε για να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία.

Αποτέλεσε δηλαδή η Ομάδα τρόπο γνωριμίας των φοιτητών μεταξύ τους, με βάση το κοινό ενδιαφέρον για την επιστήμη, και συνέβαλε να έρθουν σε επαφή με τον Σύλλογό τους. Βοήθησε ακόμα και συναδέλφους που έβλεπαν τον Σύλλογο ως κάτι το μακρινό και ξένο να έρθουν σε επαφή και να ασχοληθούν με τις διαδικασίες του.

Ετσι, όσο τα προβλήματα της Σχολής και του Ιδρύματος οξύνονται, τόσο και οι συνάδελφοί μας συμμετέχουν στον Σύλλογο, που πλέον τον βλέπουν ως αποκούμπι τους για να βάλουν μπροστά τις δικές τους διεκδικήσεις.

Ολο το προηγούμενο διάστημα στηρίξαμε τα πλαίσια πάλης που πάνε κόντρα στις υποβαθμισμένες υποδομές και στις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, σε σημαντικά εργαστήρια, όπως των Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων και της Πυρηνικής, και που αντιτίθενται στις αλλαγές του προγράμματος σπουδών για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι για τις ανάγκες των φοιτητών για γνώση και της κοινωνίας για επιστήμονες. Τρανταχτό παράδειγμα πάνω σε αυτό είναι η κατάργηση βασικών μαθημάτων, όπως της Χημείας, και η άνιση χρηματοδότηση του Τομέα Στερεάς Κατάστασης, που συνδέεται με τη βιομηχανία, σε αντίθεση με την Αστροφυσική, που έχει μειωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Αντισταθήκαμε στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που όλες οι κυβερνήσεις νομοθέτησαν, μπλοκάραμε τις διαδικασίες επιβολής διδάκτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε και δυναμώνουμε καθημερινά τον δίκαιο αγώνα μας για τις σπουδές, τη ζωή και τη δουλειά που μας αξίζει τον 21ο αιώνα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ