Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Γυρίζουν την πλάτη στον πρεσβευτή των ΗΠΑ

Σήμερα, στις 10.30 το πρωί, το συλλαλητήριο ενάντια στην παρουσία του, στα Λιοντάρια

Τη σκυτάλη από το λαό των Χανίων, ενάντια στην αμερικανική παρουσία στην πόλη τους, θα πάρουν σήμερα οι κάτοικοι του Ηρακλείου, διαδηλώνοντας κατά της επίσκεψης του Αμερικανού πρεσβευτή στο νησί τους
Τη σκυτάλη από το λαό των Χανίων, ενάντια στην αμερικανική παρουσία στην πόλη τους, θα πάρουν σήμερα οι κάτοικοι του Ηρακλείου, διαδηλώνοντας κατά της επίσκεψης του Αμερικανού πρεσβευτή στο νησί τους
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται σήμερα στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 10.30 το πρωί, στα Λιοντάρια, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη, Τόμας Μίλερ, στην πόλη. Τη συγκέντρωση καλεί η Επιτροπή Ειρήνης, που δηλώνει πως η επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ στο Ηράκλειο αποτελεί, αν μη τι άλλο, πρόκληση στα φιλειρηνικά συναισθήματα του λαού του Ηρακλείου και γενικότερα του λαού της Κρήτης.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής που ήρθε στο Ηράκλειο με τη συνεργασία της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών και πλήρη μυστικότητα, θα πραγματοποιήσει το πρωί συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης. Είναι αξιοσημείωτο βέβαια να πούμε πως ο δήμος δε γνωστοποίησε τον ερχομό του κ. Μίλερ ούτε στο λαό του Ηρακλείου ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο που δεν του ζητήθηκε καν γνώμη. Αποτελεί φαίνεται τακτική του κ. πρέσβη νύχτα να έρχεται νύχτα να φεύγει, μην αφήνοντας περιθώρια αντιδράσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός πρέσβης συνοδεύει Αμερικανούς επιχειρηματίες. Ερχεται, δηλαδή, ως καλός μεσάζων να προωθήσει, να λανσάρει τα οικονομικά αμερικανικά συμφέροντα στον τόπο μας. Αυτό βέβαια καθόλου δε μειώνει το ότι αποτελεί τον εκπρόσωπο των δολοφόνων των λαών όλου του κόσμου, που πέρα από δεντράκια «φυτεύει» όλο τον κόσμο στο πέρασμά του, κάθε λαό και κίνημα που αντιστέκεται και αγωνίζεται ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Αποτελεί πρόκληση τη στιγμή που είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τη βιαιότητα και τους ξυλοδαρμούς πολιτών του νησιού από αμερικανοΝΑΤΟικούς που σταθμεύουν στη βάση της Σούδας.

«Τη στιγμή που σχεδόν όλη η ανθρωπότητα ζει και στενάζει κάτω από την πολεμική κυριαρχία της υπερδύναμης, που ολόκληροι λαοί αποδεκατίζονται, κράτη συρρικνώνονται, τρομοκρατούνται και αφανίζονται την ίδια στιγμή ο κ. Μίλερ επισκέπτεται την Κρήτη και την πόλη μας», τονίζει η Επιτροπή Ειρήνης στην ανακοίνωση που εξέδωσε και συνεχίζει: «Οι φιλειρηνιστές του Ηρακλείου δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ο υπέρμαχος των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή μας είναι ανεπιθύμητος».

«Εχουμε μνήμη και θυμόμαστε τα εγκλήματά τους σε βάρος των λαών και της χώρας μας», υπογραμμίζει η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και συνεχίζει «Αυτοί που θεωρούν τρομοκράτες όσους αγωνίζονται, δεν έχουν θέση στο νησί μας. Η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Ανεπιθύμητο στην πόλη τους χαρακτηρίζει, τον Τόμας Μίλερ και η Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό, η οποία στην ανακοίνωσή της τονίζει: «Θεωρούμε ανεπιθύμητη την παρουσία του γερακιού των ΗΠΑ στον τόπο μας και καλούμε όλους τους τοπικούς φορείς να πάρουν θέση και να στείλουν σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ο τόπος μας δεν προσφέρεται για «τουρισμό» σε τέτοιους χασάπηδες.

Επιστολή στον νομάρχη Ηρακλείου ζητώντας του να μη δεχτεί τον πρεσβευτή, έστειλαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Μιχάλης Φαρσάρης και Μιχάλης Σφακιανάκης, υποστηρίζοντας πως «η πολιτική της χώρας που εκπροσωπεί ο κ. Μίλερ είναι εχθρική προς την ειρήνη, τη δημοκρατία, την αυτοδιάθεση των λαών και βέβαια προς τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας, όπως η Ιστορία έχει επανειλημμένως αποδείξει. Να τον κηρύξουμε ανεπιθύμητο στην περιφέρεια του Νομού Ηρακλείου.

Δήλωση έκανε και ο υποψήφιος δήμαρχος της αγωνιστικής κίνησης δημοτών Ηρακλείου, τονίζοντας πως «η πλειοψηφία των Ηρακλειωτών είμαστε βέβαιοι πως αποδοκιμάζει την «επίσκεψη» του εκπροσώπου των πιο πολεμοκάπηλων επιθετικών πραγμάτων. Ακόμα κατήγγειλε τη μυστικότητα με την οποία η δημοτική αρχή προετοίμαζε την υποδοχή του Αμερικανού πρέσβη, χωρίς καν να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Για τοποτηρητή των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων, έκανε λόγο η κ. Σπαχή, μέλος του Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ, υποστηρίζοντας πως με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά αποδέχονται στο πρόσωπο του κ. Μίλερ το δόγμα της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

Η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Ν. Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ καταγγέλλει την άφιξη στην πόλη μας του πρεσβευτή των ΗΠΑ Τ. Μίλερ.

Είναι πρόκληση παραμονές της 25ης Μαρτίου να έρχεται στην πόλη μας, ο πλασιέ του πολέμου, της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Αυτός ο τόπος έχει μνήμη, έχει ιστορία γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι η ΗΠΑ επέβαλαν την επτάχρονη χούντα, ευθύνονται για την τραγωδία της Κύπρου, κατακερμάτισαν τα Βαλκάνια, βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία, σφαγιάζουν το λαό του Αφγανιστάν, σφαγιάζουν τους Παλαιστίνιους.

Οι τοπικοί φορείς - όσοι τελικά συναντηθούν μαζί του - αναλαμβάνουν σοβαρές ευθύνες.

Καλούμε τον ηρακλειώτικο λαό, τα σωματεία τη νεολαία να γυρίσουν την πλάτη τους στον πρεσβευτή των ΗΠΑ.

Να δηλώσουν ότι είναι ανεπιθύμητος στην πόλη μας ο ίδιος και η πολιτική που εκπροσωπεί. Να εντείνουν τους αγώνες, για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από την Ελλάδα.

Να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι από το Αφγανιστάν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ