Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΕΡΟΔΙΚΙΑ
Κυβέρνηση και ΝΔ ματαίωσαν την κύρωσή της

Με το επιχείρημα ότι θα δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ επέβαλαν χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής την αναβολή της κύρωσης της «Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Ετεροδικία των κρατών», που θα διευκόλυνε την υπόθεση της διεκδίκησης αποζημιώσεων από τη Γερμανία για την περίοδο της Κατοχής. Την αναβολή αποδέχτηκε, προφανώς μετά από προσυνεννόηση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Α. Γιαννίτσης, δημιουργώντας έτσι ερωτηματικά για την όλη διαδικασία, αφού η ίδια η κυβέρνηση ήταν αυτήν που την κατέθεσε για κύρωση.

Την κύρωση της σύμβασης ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, τονίζοντας ότι αυτή εκκρεμεί από το 1974 και η αναβολή της κύρωσης σημαίνει πρακτικά ότι αυτή θα ματαιωθεί. Ως χώρα, είπε, έχουμε συμφέρον να την κυρώσουμε, αφού υπάρχει η ανοιχτή υπόθεση της διεκδίκησης πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία για την περίοδο της Κατοχής. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών είχε επισκεφθεί τον πρόεδρο της Βουλής και του ζήτησε να προωθήσει την ψήφιση αυτής της σύμβασης.

Ο Σπ. Στριφτάρης υπογράμμισε ότι η ματαίωση ουσιαστικά της κύρωσης έρχεται 20 μέρες πριν τη συζήτηση του θέματος των αποζημιώσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου το παρέπεμψε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ανατρέποντας απόφαση της ίδιας της Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου. Η μεθόδευση αυτή προκαλεί ερωτηματικά, αφού η κύρωση της σύμβασης θα λαμβανόταν υπόψη από το δικαστήριο, ενώ με την αξιοποίηση των θετικών της διατάξεων θα λειτουργούσε ευνοϊκά για την εκτέλεση των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων που δικαίωσαν όσους προσέφυγαν κατά του γερμανικού κράτους για τις πολεμικές αποζημιώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ