Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Επίδειξη ... καταλληλότητας για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

Eurokinissi

Tο φαρμάκι ως φάρμακο εμφάνισε ως «λύση» για τα λαϊκά προβλήματα ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό, τάζοντας «μεγαλύτερη ανάπτυξη» που τάχα θα φέρει «μεγαλύτερες αποδοχές», τη στιγμή που ο λαός πληρώνει με ακρίβεια και ενεργειακή φτώχεια την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για προϋπολογισμό «σταθερότητας, συνέπειας και συνέχειας», που διαπνέεται από τις αρχές «ανάπτυξη στην οικονομία αλλά και φροντίδα στην κοινωνία», θέλοντας να εμφανιστεί στο κεφάλαιο ως εγγυητής της αντιλαϊκής σταθερότητας, την οποία άλλωστε εγγυάται και ο προϋπολογισμός ο οποίος φέρνει περισσότερους φόρους στον λαό για να δοθεί αντίστοιχα περισσότερο χρήμα στους ομίλους.

Διαφημίζοντας τα κυβερνητικά ...επιτεύγματα, και με το βλέμμα στον ανταγωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των συμφερόντων των αστών, καυχήθηκε για τα «ρεκόρ» στις εξαγωγές και τις ξένες επενδύσεις, προσθέτοντας ότι από του χρόνου η ελληνική οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα «κάνοντας ορατή» την επενδυτική βαθμίδα. Πλεονάσματα που προέρχονται από τη φορολεηλασία σε βάρος του λαού. Επίσης, καυχήθηκε ότι εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής, το 2022 κλείνει με ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας σχεδόν στο διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ομως, αυτά τα «επιτεύγματα» συνοδεύονται από περισσότερη δυστυχία για τον λαό, επιβεβαιώνοντας ότι καμία μορφή διαχείρισης δεν μπορεί να φέρει ανακούφιση. Το ίδιο κούφιος για τον εργαζόμενο λαό ήταν ο ισχυρισμός του πως πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό «έξω από το στενό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας», αφού είναι σε ισχύ το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης και όλοι οι αντιλαϊκοί μνημονιακοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Για τον λαό που στενάζει από την ακρίβεια προανήγγειλε τη συνέχιση των «στοχευμένων» μέτρων και επιδοτήσεων. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και ενόψει των εκλογών, ανακοίνωσε ότι από τον ερχόμενο Φλεβάρη και για έξι μήνες, η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών του νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις τροφίμων (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 9). Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση των κερδών των διυλιστηρίων, ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Εκτός από την «κοκορομαχία» με τον ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον πρόεδρό του ότι φαντάζεται τον εαυτό του σε «νέο ρόλο τύπου σοσιαλ-Καμμένου».

Εχέγγυο τα αντιλαϊκά πεπραγμένα

Τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της κυβέρνησής του υπερασπίστηκε απ' το βήμα της Βουλής ο Αλ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας στο μεγάλο κεφάλαιο ότι αυτά επιβεβαιώνουν πως η «διαχειριστική ικανότητα» του ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι βιτρίνα και λόγια του αέρα» όπως της ΝΔ.

Διεκδικώντας ενόψει των εκλογών το χρίσμα του επόμενου διαχειριστή υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «κατάφερε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, κατάφερε την επιστροφή στις αγορές, την ανάκτηση της αξιοπιστίας της και, το κυριότερο, με τη ρύθμιση του χρέους, έναν καθαρό διάδρομο χαμηλών αποπληρωμών, για τα επόμενα 10, τουλάχιστον, χρόνια. Μας παραδώσατε μια χώρα πνιγμένη στα χρέη και την ανυποληψία. Σας παραδώσαμε μια χώρα με πρόσβαση στις αγορές, με αποκαταστημένη την εμπιστοσύνη και με 37 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία. Αυτή είναι η δική μας διαχειριστική ικανότητα στις πράξεις και στα αποτελέσματα. Οχι βιτρίνα, όχι λόγια του αέρα!». Δίχως φυσικά λέξη για το γεγονός ότι το «κατόρθωμά» τους πλήρωσε βαριά ο ελληνικός λαός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απ' τη μια ζήτησε την εμπιστοσύνη των επιχειρηματικών ομίλων για μια νέα θητεία με εχέγγυο τα αντιλαϊκά πεπραγμένα τους, ενώ ταυτόχρονα απαίτησε την ψήφο του λαού καλώντας τον να ξεχάσει τα κυβερνητικά του έργα και να εμπιστευτεί ανέξοδες υποσχέσεις για καλύτερες μέρες!

Για να κάνει πιο πιστευτό το αφήγημά του χρέωσε την ακρίβεια σε διαχειριστικές επιλογές, βγάζοντας εκτός κάδρου την ΕΕ, τη στρατηγική για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, την «πράσινη μετάβαση», την απολιγνιτοποίηση, το Χρηματιστήριο Ενέργειας κ.ά. που η κυβέρνησή του εφάρμοσε με ζήλο.

Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί

Τη δική τους αντιλαϊκή ατζέντα άνοιξαν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση από τη σκοπιά των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και της ανάπτυξής τους.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις κοινωνικές ανισότητες, στη συνέχεια βρήκε την «ανάπτυξη αδύνατη», που δεν ενισχύει «τις παραγωγικές επενδύσεις οι οποίες μειώθηκαν σε σχέση με το 2020». Κατά τ' άλλα, προσπάθησε να «ξεπλύνει» το ΠΑΣΟΚ και να το εμφανίσει «αθώο του αίματος» για τα όσα αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός, όταν είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε της αντιπολίτευσης έχει τσακίσει και έχει συμβάλει στη φορολεηλασία του λαού, στο πετσόκομμα δικαιωμάτων και έχει ως ευαγγέλιο τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Οσον αφορά τις υποκλοπές και την υπόθεση Καϊλή επανέλαβε όλα όσα λένε τόσες μέρες το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του. Αφού άφησε να εννοηθεί πως το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό σε κυβερνητικές συνεργασίες, αλλά χωρίς τα πρόσωπα των Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο κόσμος «δεν αρχίζει και δεν τελειώνει με εσάς», στη συνέχεια πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν προσφέρεται για λεηλασία και για μικρό κυβερνητικό εταίρο».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, εξέφρασε και αυτός, «ως επιχειρηματίας», όπως είπε, τη δική του «ανησυχία για το πώς θα έρθει η ανάπτυξη», προτείνοντας «η Ελλάδα να αποκτήσει δική της αναπτυξιακή τράπεζα» για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Από εκεί και πέρα δεν παρέλειψε να ρίξει και το εθνικιστικό του δηλητήριο καταθέτοντας προτάσεις για τη στήριξη μόνο των «ελληνικών οικογενειών» ώστε «να μεγαλώσει η Ελλάδα με Ελληνες και όχι να μπολιαστεί με αλλοεθνείς»... Προκάλεσε και άφθονο γέλιο όταν απηύθυνε κάλεσμα λέγοντας - προφανώς κατά λάθος - να «ψηφιστεί η ΝΔ» αντί να πει Ελληνική Λύση. Βέβαια ...γλώσσα λανθάνουσα...

Οσο για τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκη, άσκησε σκληρή κριτική στο μείγμα διαχείρισης της κυβέρνησης λέγοντας ότι τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης «πάνε σε 50 εταιρείες που ούτε τη βελόνα της ανάπτυξης δεν μπορούν να κουνήσουν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ