Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «FOOD PASS»
Κουπόνια φαγητού στα νοικοκυριά, για να στήνουν ... φαγοπότι οι όμιλοι

Την ίδια ώρα που θα παραμένουν άθικτες όλες οι αιτίες που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα

Eurokinissi

Ενα ακόμα μέτρο - κοροϊδία σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, που στενάζουν από την ακρίβεια, παρουσίασε ο πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια της ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Το μέτρο, που ισοδυναμεί στην καλύτερη περίπτωση με ένα μπουκάλι γάλα ή έναν καφέ τη μέρα, ονομάζεται «food pass» και είναι στη λογική των διαφόρων pass και επιδομάτων, που σε τελική ανάλυση καταλήγουν να αποτελούν επιδοτήσεις σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους από τα χρήματα των λαϊκών νοικοκυριών.

Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κάποια νοικοκυριά, με βάση ορισμένα κριτήρια, θα λάβουν ένα μηνιαίο ποσό ενίσχυσης 10%, που σε ευρώ μεταφράζεται από 22 έως 72 ευρώ (σε περίπτωση οικογένειας με 4 εξαρτώμενα παιδιά), δηλαδή από 70 λεπτά του ευρώ έως 2,4 ευρώ τη μέρα!

Το δεύτερο σκέλος της κοροϊδίας αφορά τη χρηματοδότηση του μέτρου, που όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό με στόμφο και χωρίς ίχνος ντροπής, θα προκύψει από τη φορολόγηση στα «υπερκέρδη» των διυλιστηρίων και ανέρχεται στα 650 εκατ. ευρώ για 6 μήνες. Θα προέλθει δηλαδή από ένα μέρος από τα τεράστια κέρδη (πάνω από 1,5 δισ. ευρώ) που έβγαλαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι από την εκτίναξη του κόστους των καυσίμων, που πλήρωσε ο λαός. Ετσι ο λαός δίνει δέκα και η κυβέρνηση καμώνεται τον «κουβαρντά» δίνοντας τα μισά, την ώρα που θα παραμένουν άθικτες όλες οι αιτίες που εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα.

Σε μια διπλή πρόκληση, άλλωστε, οι ανακοινώσεις έγιναν από τον πρωθυπουργό κατά τη συζήτηση ενός ακόμα σκληρού, ταξικού προϋπολογισμού, με βάση τον οποίο ο λαός θα κληθεί να πληρώσει τη νέα χρονιά πάνω από 3 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους, συνολικά πάνω από 56 δισ. για να απολαμβάνουν φοροασυλία οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτό σε συνέχεια και όλων των φετινών φόρων, καθώς το διάστημα Ιανουάριος - Νοέμβριος 2022 τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν πληρώσει ήδη πάνω από 50 δισ. ευρώ. Μόνο τον Νοέμβριο τα φορολογικά έσοδα ήταν 4,7 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο «έτρεχε» στο 12% και σε ορισμένα είδη διατροφής έφτασε ακόμα και το 26% (!), με όλες τις εκτιμήσεις να λένε ότι οι αυξημένες τιμές ήρθαν για να μείνουν. Την ίδια ώρα το 90% δηλώνει ότι έχει περιορίσει τις αγορές βασικών καταναλωτικών προϊόντων, και το 60% εξ αυτών ότι παρά τον περιορισμό έχει περισσότερα έξοδα. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, και τα «κουπόνια φαγητού» που μοιράζει η κυβέρνηση είναι φανερό ότι έχουν ως στόχο να στηρίξουν και τους τζίρους των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Το γαϊτανάκι της κοροϊδίας μαζί με τη ΝΔ σέρνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που αντιδρά, αλλά μόνο για το ύψος του επιδόματος, που αν το αναλύσει κάποιος θα δει ότι η διαφορά είναι αν θα δοθεί ως ενίσχυση ένα ή δύο μπουκάλια γάλα, και μέχρι εκεί... Γιατί το να ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «αφήνεται ανέγγιχτος ο μηχανισμός αισχροκέρδειας» ξεπερνάει τα όρια της αστειότητας, όταν αυτόν τον μηχανισμό ο ίδιος ως κυβέρνηση τον έχει ενισχύσει και υλοποιήσει, ενώ και τώρα στην πρότασή του για «προοδευτική διακυβέρνηση» προωθεί την παραπέρα θωράκισή του, αφήνοντάς τον άθικτο. Και, βέβαια, και οι δύο, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκαν ακόμα και να συζητήσουν την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, μέτρο που πραγματικά θα μπορούσε να ανακουφίσει σε έναν βαθμό τα νοικοκυριά.

Ενα μπουκάλι γάλα ή ένας καφές τη μέρα...

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της κοροϊδίας, αρκεί να δει το μηνιαίο όριο αγορών και το ύψος της ενίσχυσης. Αυτά έχουν ως εξής:

- Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση, που αντιστοιχεί σε 70 λεπτά του ευρώ τη μέρα!

- Ζευγάρι χωρίς τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση, δηλαδή 1,06 ευρώ τη μέρα.

- Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση, δηλαδή 1,4 ευρώ τη μέρα.

- Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση, δηλαδή 1,7 ευρώ τη μέρα.

- Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση, δηλαδή 2,06 ευρώ τη μέρα.

- Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση, δηλαδή 2,4 ευρώ τη μέρα.

Η ενίσχυση αφορά χρονικό διάστημα 6 μηνών, από Φεβρουάριο έως Ιούλιο.

Δικαιούχοι του «food pass» θα είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται: Εως 16.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα μέλος και έως 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού (π.χ. παππούς, γιαγιά). Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και σε 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Η διαδικασία θα είναι αντίστοιχη με αυτή που ακολουθήθηκε για την επιδότηση καυσίμων. Οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν σταδιακά την αίτησή τους ανάλογα με το ΑΦΜ τους στην ψηφιακή πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί. Εναλλακτικά, θα επιλέγουν κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά το ύψος της ενίσχυσης θα ανέρθει στο 80% του ποσού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ