Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
«Αλματα» και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός στην εξωτερική πολιτική

Στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Βρετανίας απέναντι σε Κίνα και Ρωσία, αλλά και στον ανταγωνισμό με την ΕΕ, αναφέρθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, στην πρώτη του αναλυτική ομιλία για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα εντείνεται ο ρυθμός των γεωπολιτικών αλλαγών», ο Σούνακ προανήγγειλε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει μια ενημερωμένη Ολοκληρωμένη Ανασκόπηση (Integrated Review) για θέματα Ασφάλειας, Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής.

«Οι αντίπαλοι και οι ανταγωνιστές μας σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα», είπε ο Σούνακ. Με τη Ρωσία να «αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ» και την Κίνα να «ανταγωνίζεται συνειδητά για παγκόσμια επιρροή χρησιμοποιώντας όλους τους μοχλούς της κρατικής εξουσίας», δεν αρκούν «η βραχυπρόθεσμη εξωτερική πολιτική ούτε οι ευσεβείς πόθοι», συμπλήρωσε.

Λέγοντας χαρακτηριστικά πως έχει παρέλθει «η χρυσή εποχή», πρότεινε πιο σκληρή διπλωματική γραμμή και χαρακτήρισε την Κίνα «συστημική πρόκληση για τις αξίες και τα συμφέροντά μας». Ωστόσο, σε αυτή τη φάση απέφυγε να αποκαλέσει την Κίνα «απειλή».

Ο προκάτοχός του, Λιζ Τρας, ετοιμαζόταν να χαρακτηρίσει την Κίνα επίσημα ως «απειλή» για τη Βρετανία στην ενημερωμένη έκδοση της «Integrated Review».

Σύμφωνα με τον Σούνακ, χρειάζεται ένα «εξελικτικό άλμα στην προσέγγισή μας». «Αυτό σημαίνει μια ισχυρότερη οικονομία στο εσωτερικό, ως το θεμέλιο της δύναμής μας στο εξωτερικό. Και σημαίνει να σταθούμε απέναντι στους ανταγωνιστές μας, όχι με μεγάλη ρητορική αλλά με έντονο πραγματισμό».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε, η Βρετανία θα επιτύχει τους στόχους της με ηγετικό ρόλο στην τεχνολογία και την επιστήμη, με μεγάλες «επενδύσεις» σε Αμυνα και Ασφάλεια, αλλά και «αυξάνοντας δραματικά την ποιότητα και το βάθος» των συνεργασιών της με εταίρους και συμμάχους στην Κοινοπολιτεία, τις ΗΠΑ, τα κράτη του Κόλπου, το Ισραήλ και άλλους.

Ηδη αυτό το «άλμα» στη βρετανική εξωτερική πολιτική εφαρμόζεται σε 3 «πεδία», σύμφωνα με τον Σούνακ: «Πρώτον, καθώς στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, αναζωογονούμε επίσης τις ευρωπαϊκές μας σχέσεις για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως η ασφάλεια και η μετανάστευση. Δεύτερον, έχουμε μια πιο μακροπρόθεσμη άποψη για την Κίνα, ενισχύοντας την ανθεκτικότητά μας και προστατεύοντας την οικονομική μας ασφάλεια. Και τρίτον, εκμεταλλευόμαστε τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρονται στον Ινδο-Ειρηνικό, χτίζοντας βαθιές και μακροχρόνιες συνεργασίες».

Ο Σούνακ ξεκαθάρισε ότι υπό την ηγεσία του «δεν θα ευθυγραμμιστούμε ποτέ με το δίκαιο της ΕΕ», αλλά θα συνεχιστεί η συνεργασία με ευρωπαϊκά κράτη σε Ενέργεια, «παράνομη» μετανάστευση κ.ά. Επίσης η Βρετανία «εξελίσσει τις σχέσεις της με την ΕΕ μετά το Brexit» μεταξύ άλλων στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ