Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟΥ»
Ενα συναρπαστικό παιχνίδι Ιστορίας στη Θεσσαλονίκη

Μέσα από ένα συναρπαστικό παιχνίδι Ιστορίας, τα παιδιά πήραν ένα μάθημα ζωής! Ολα ξεκίνησαν από ένα πολύ ενδιαφέρον ιστορικό μυθιστόρημα της Αλεξάνδρας Μητσιάλη με τίτλο «Ξυπόλυτοι ήρωες». Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται οι περιπέτειες μιας παρέας παιδιών που ζουν και μεγαλώνουν στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του '40 και παίρνουν μέρος στην Αντίσταση, στον αγώνα ενάντια στον ναζισμό.

Η φαντασία και το μεράκι περίσσεψαν σε αυτήν την ξεχωριστή πρωτοβουλία, που πέτυχε τον σκοπό της! Τα κατορθώματα των ηρώων του βιβλίου ζωντάνεψαν στο σήμερα, με τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου» να εξερευνούν τους δρόμους της πόλης, να ανακαλύπτουν στοιχεία, να λύνουν γρίφους και έτσι να μαθαίνουν πολλά για τις ηρωικές σελίδες που έγραψε ο λαός μας στα χρόνια της Κατοχής.

Πράγματι, πριν λίγες μέρες το Γεντί Κουλέ γέμισε με παιδικές φωνές! Εκεί, στο αρχηγείο του Ξυπόλυτου Τάγματος Θεσσαλονίκης, δόθηκε το ραντεβού για να συμμετάσχουν στο Escape the City και να ολοκληρώσουν την αποστολή τους, να βρουν ένα μέλος του Ξυπόλητου Τάγματος, τον «Τάκη», που ήταν αγνοούμενος. Στο κρησφύγετο του Τάγματος κάποιοι νέοι, μέλη του Ξυπόλυτου Τάγματος, τους βοήθησαν να βρουν τα απαραίτητα στοιχεία: Ενα γράμμα που τα παιδιά αποκρυπτογράφησαν και τα οδήγησε στην πλατεία Αντιγονιδών. Εκεί, μέσα από ένα συνθηματικό, ξεχώρισαν ποιος νέος ήταν ο αληθινός σύνδεσμος που έπρεπε να εμπιστευτούν και έτσι έφτασαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου, όπου τους περίμεναν 3 σεντούκια με γρίφους: Μια φωτογραφία, έναν χάρτη και κλειδιά. Τέλος, έφτασαν σε ένα βανάκι μέσα στη γειτονιά Καπάνι. Τα παιδιά κατάφεραν να μη γίνουν αντιληπτά από τους τσιλιαδόρους που το φύλαγαν και απελευθέρωσαν τον «αγνοούμενο Τάκη».


Ο ενθουσιασμός και η χαρά τους που κατάφεραν να τον βρουν ήταν απερίγραπτα, όμως τους περίμενε μία ακόμα έκπληξη: Τον Τάκη τελικά δεν τον είχαν απαγάγει οι Γερμανοί... Αντίθετα, είχε κρυφτεί από μόνος του για να δοκιμάσει τους φίλους του. Μπορούσε να τους εμπιστευτεί και να τους αποκαλύψει ότι είναι μέλος του Ξυπόλυτου Τάγματος, και να τους καλέσει να οργανωθούν κι αυτοί;

Γιατί, όπως είπε στο τέλος και ο ίδιος ο «Τάκης» στα παιδιά, «όταν κάνουμε κάτι σωστό και δίκαιο δεν το κρατάμε για τον εαυτό μας... Θέλουμε, νιώθουμε την ανάγκη όχι μόνο να το μοιραστούμε αλλά να φέρουμε κι άλλους κοντά μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ