Σάββατο 26 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 27 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στο στόχαστρο Ρωσία - Κίνα

Στο Βουκουρέστι συναντιούνται Τρίτη και Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με θεματολογία την «υποστήριξη του ΝΑΤΟ στο Κίεβο και άλλους εταίρους», τρόπους παραπέρα ενίσχυσης της λεγόμενης «ανθεκτικότητας» των κρατών - μελών και τις «προκλήσεις που θέτει η Κίνα».

Σε συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε ότι «το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί». Σε αυτό το πλαίσιο, στο Βουκουρέστι, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με τον Ουκρανό ομόλογό τους για να συζητήσουν «τις πιο επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας», θέμα που αφορά «αιτήματα» και προς την ελληνική κυβέρνηση για παραχώρηση κι άλλων πυρομαχικών, όπλων και συστημάτων.

Παραπέμποντας, εξάλλου, στη γενικότερη εικόνα, τόνισε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε την επικίνδυνη εξάρτησή μας από το ρωσικό αέριο» και «έτσι πρέπει να αξιολογήσουμε τις εξαρτήσεις μας από άλλα αυταρχικά καθεστώτα, ιδίως από την Κίνα».

Στηλίτευσε, άλλωστε, το γεγονός ότι «επιταχύνει τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της. Εντείνει την παρουσία της από την Αρκτική ως τα Δυτικά Βαλκάνια, από το Διάστημα ως τον κυβερνοχώρο. Και επιδιώκει να ελέγξει κρίσιμες υποδομές των συμμάχων του ΝΑΤΟ». Εξ ου και οι υπουργοί στο Βουκουρέστι «θα δώσουν συνέχεια στις αποφάσεις που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη Μαδρίτη τον Ιούνιο, όταν συμφώνησαν τη (νέα) Στρατηγική Αντίληψη, όπου αναφέρθηκαν στην Κίνα με τρόπο που δεν είχαμε ξανακάνει σε καμία Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ».

«Βλέπουμε πώς η Κίνα προσπαθεί να ελέγξει τις υποδομές ζωτικής σημασίας στην Ευρώπη. Το είδαμε με τις συζητήσεις για τα δίκτυα 5G», είπε, ενώ έβαλε και θέματα όπως τις εισαγωγές σπάνιων γαιών από την Κίνα, τον έλεγχο που ασκεί σε αλυσίδες εφοδιασμού «και άλλες πτυχές όπου υπάρχουν πιθανά τρωτά σημεία για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Επομένως, η ανθεκτικότητα είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την πρόκληση που μας θέτει η Κίνα», είπε, παραπέμποντας και σε συνεργασία που πρέπει να έχουν επ' αυτού «με τους εταίρους μας στην Ασία και τον Ειρηνικό, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία».

Παραπέρα, ακριβώς στο πλαίσιο εγκόλπωσης «εταίρων» στα ευρωατλαντικά προτάγματα, παρόντες στο Βουκουρέστι θα είναι (για πρώτη φορά στην ιστορία) και οι υπουργοί Εξωτερικών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Γεωργίας και της Μολδαβίας που «αντιμετωπίζουν τη ρωσική πίεση με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, επομένως στη συνάντησή μας θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να τις βοηθήσουμε να προστατεύσουν την ανεξαρτησία τους και να ενισχύσουν την ικανότητά τους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους».

Κατέληξε λέγοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα συμμετάσχουν σε όλες τις συζητήσεις στο Βουκουρέστι. Τόνισε ότι «είναι καιρός να οριστικοποιήσουμε τη διαδικασία ένταξής τους και να τους καλωσορίσουμε ως πλήρη μέλη της Συμμαχίας μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ