Σάββατο 16 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στρατός καταστολής

Η εικόνα Ελλήνων στρατιωτών να κυνηγάνε «διαδηλωτές», κραδαίνοντας ασπίδες και ρόπαλα, είναι αποκαλυπτική για το πού μπορεί να οδηγήσουν τα πράγματα, αλλά και επικίνδυνη ως πραγματικότητα. Είναι μια πρόκληση στη συνείδηση και τη μνήμη του ελληνικού λαού που έχει πληρώσει τόσο ακριβά, και μάλιστα κατά το πρόσφατο παρελθόν, τέτοιους ρόλους από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Το ότι πρόκειται - προς το παρόν τουλάχιστον - μόνο για μια άσκηση, κάθε άλλο παρά υποβαθμίζει τη σημασία του. Εξάλλου, οι όποιες ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων γίνονται μεν πάνω σε υποθετικά σενάρια, αλλά αποσκοπούν στην προετοιμασία τους, ώστε να είναι έτοιμες για να τα εφαρμόσουν στην πράξη.

Πράγματι, ήταν μια άσκηση του οργανωμένου, σύμφωνα με τις νέες ΝΑΤΟικές απαιτήσεις, Β' Σώματος Στρατού και ήταν η πρώτη άσκηση καταστολής διαδηλώσεων από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις. Η κίνηση αυτή έρχεται σαν μια επιβεβαίωση του χαρακτήρα του νέου «αμυντικού» δόγματος της Ελλάδας, που αφήνοντας στο ράφι το δόγμα υπεράσπισης των συνόρων, βάζει στο στόχαστρό του την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού», τις λεγόμενες «ασύμμετρες απειλές» που εντάχθηκαν στο λεξιλόγιο του υπουργείου Αμυνας μετά τα χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη.

Το πρόσχημα, που προβάλλεται για αυτή την εκτροπή του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι και η δικαιολογητική βάση της συγκεκριμένης άσκησης, είναι οι νεοταξίτικου χαρακτήρα «επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης», όπως στη Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν και η προετοιμασία των στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση «ατάκτων ομάδων» αμάχων πολιτών σε περιοχές, όπως λένε, εκτός ελληνικών συνόρων όπου καλούνται από το ΝΑΤΟ να συμμετάσχουν. Σε τίποτα, όμως, αυτό δεν μπορεί να συγκαλύψει την ουσία του γεγονότος, ότι δηλαδή οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, εκπαιδεύονται ανοιχτά για καθαρά αστυνομικού χαρακτήρα επιχειρήσεις και για την αντιμετώπιση όχι στρατιωτικών δυνάμεων - τακτικών ή ατάκτων - αλλά για την καταστολή διαδηλωτών.

Οσο για τον ισχυρισμό ότι την εκπαίδευση αυτή την κάνουν για αποστολές στο εξωτερικό, ούτε αλλάζει ούτε μετριάζει σε τίποτα αυτή την άκρως επικίνδυνη εκτροπή. Γιατί, από τη στιγμή που θα υπάρχουν δυνάμεις με τέτοια εκπαίδευση, το πού και πότε θα χρησιμοποιηθούν θα εξαρτάται από τις ανάγκες της εξουσίας των μονοπωλίων. Πέραν αυτού, ξεχωριστή σημασία έχει και το γεγονός ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις αρχίζουν να προσανατολίζονται όλο και πιο συστηματικά σε επικίνδυνες ατραπούς και να διαπαιδαγωγούνται σε δόγματα που τους δίνουν εσωτερικό ρόλο.

Αλλά, ακόμα και αποστολές του εξωτερικού να αφορά αυτή η προετοιμασία είναι εξίσου επικίνδυνο, γιατί αναδεικνύει το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, ως διεθνούς κατασταλτικής δύναμης, στα πλαίσια της εκτέλεσης των ανά τον κόσμο ΝΑΤΟικών αποστολών. Μια λογική που διεκδικεί για τις Ενοπλες Δυνάμεις άλλους ρόλους, πέρα από τη μόνη και αποκλειστική αποστολή τους που είναι η υπεράσπιση των συνόρων. Ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτό έναν τέτοιο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί και η ιστορική του μνήμη παραμένει ενεργός, αλλά και η νέα γενιά δεν αποδέχεται να στρατολογηθεί στα τάγματα της νέας τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ