Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ - ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Εκ νέου συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη συνέχιση της διερεύνησης των υποθέσεων παρακολουθήσεων και υποκλοπών, αποφάσισε τελικά χτες η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, αίτημα που εξέφρασε το ΚΚΕ με επιστολή του την περασμένη Τρίτη προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, μετά και τις συνεχείς αποκαλύψεις του τελευταίου διαστήματος που επιβεβαιώνουν το κρατικό δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων».

Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αντιπροσωπεύουν τα 2/5 της Επιτροπής Θεσμών, αριθμός που απαιτείται προκειμένου να αποφασιστεί η σύγκλησή της.

Στην Επιτροπή θα κληθούν αυτήν τη φορά για ακρόαση ο πρώην γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Γρ. Δημητριάδης, οι έμποροι του Predator, Γ. Λαβράνος και Φ. Μπίτζιου και ο ιδρυτής της «Intellexa», Ταλ Ντίλιαν.

Το ΚΚΕ έχει ζητήσει ωστόσο την ακρόαση και των προσώπων που μπορούν να φωτίσουν την υπόθεση συνακροάσεων και παρακολουθήσεων του τηλεφωνικού κέντρου της έδρας της ΚΕ στον Περισσό, χωρίς μέχρι τώρα να έχει δοθεί απάντηση για την κλήση τους. Η υπόθεση αυτή, που αφορά την παρακολούθηση ενός ολόκληρου κόμματος, εξελίσσεται από το 2016 έως τον Απρίλη του 2022, για την οποία τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν την πάπια, τηρώντας «σιγή ασυρμάτου» και δείχνοντας ότι όλοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.

Πιο ειδικά, το ΚΚΕ έχει ζητήσει την ακρόαση του πρώην προέδρου της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμου και συγκεκριμένων μελών των Ομάδων Ελέγχου της Αρχής για τις συνακροάσεις - υποκλοπές σε βάρος του Κόμματος. Εχει ζητήσει επίσης τους αρμόδιους εισαγγελείς της υπόθεσης, τα πρόσωπα από την Κρατική Ασφάλεια που ενήργησαν για την υπόθεση του ΚΚΕ στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας, καθώς και όποιο άλλο πρόσωπο προκύψει κατά τη διαδικασία ως αναγκαίο να κληθεί σε ακρόαση από την Επιτροπή.

Από κοινού διαμορφώνουν τον βούρκο του θεσμικού πλαισίου των παρακολουθήσεων

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, παρεμβαίνοντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών που και χτες αποτέλεσαν αντικείμενο άσφαιρης αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, επισήμανε ότι «αυτές οι βρώμικες υποθέσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας» και όσες ακόμα μπορεί να έρθουν αυτό που αναδεικνύουν, πέρα από το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους είναι «και όλη αυτήν τη βρώμικη και δυσώδη νομιμότητα την οποία διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις και τη διαμόρφωσαν με την καθοδήγηση, τις Οδηγίες και τους Κανονισμούς της ίδιας της ΕΕ».

Αλλωστε, όπως ανέφερε, «μετά από πολύ καιρό ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκαν ότι τα λογισμικά αυτά παρακολούθησης κυκλοφορούν ευρέως, ότι υπάρχουν ιδιώτες, επιχειρηματίες, μυστικές υπηρεσίες που κάνουν χρήση αυτών των λογισμικών. Και τι είπε; Είπε ότι θα καταθέσουμε νόμο για να απαγορεύσουμε την εμπορία και διάθεση αυτών των λογισμικών στη χώρα. Μάλιστα, έναν τέτοιο όρο έβαλε και ο κ. Τσίπρας στο πλαίσιο των τεσσάρων προϋποθέσεων για το αδιάβλητο των εκλογών κ.λπ.». Αυτό που δεν λένε όμως τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης όσο και ο Αλ. Τσίπρας, επισήμανε ο Γ. Γκιόκας, είναι ότι «η παραγωγή, εμπορία και διάθεση τέτοιων λογισμικών είναι επιτρεπτή με βάση τον ίδιο τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης 8212/2021, ο οποίος όχι μόνο υπάρχει αλλά και υπερέχει των νόμων του εθνικού δικαίου», τον οποίο έχουν ψηφίσει όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ.

Συνεχίζοντας να αναδεικνύει τις από κοινού ευθύνες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι το άρθρο 370Α του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί όποιον αθέμιτα παγιδεύει, παρεμβαίνει σε συσκευή, σύνδεση, δίκτυο παροχής υπηρεσιών σταθερής, κινητής τηλεφωνίας, συστήματος, υλικού ή λογισμικού κ.λπ., πριν από το 2019 χαρακτήριζε τις πράξεις αυτές κακούργημα και τιμωρούνταν με κάθειρξη μέχρι 10 έτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε πλημμέλημα με απλή φυλάκιση, όμως «το άλλαξε αυτό η ΝΔ που κοκορομαχείτε εδώ για τις ευαισθησίες γύρω από τα προσωπικά δεδομένα και το απόρρητο των επικοινωνιών; Οχι, αυτό παραμένει! Δηλαδή όποιος υποκλέπτει, παρακολουθεί, παρεμβαίνει σε δίκτυα αντιμετωπίζεται ως ένα απλό πλημμέλημα με ευθύνη όλων σας. Να λοιπόν η υποκρισία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η συνεδρίαση για τις «συνακροάσεις» - υποκλοπές σε βάρος του ΚΚΕ(2023-01-19 00:00:00.0)
Ζητά την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποκλοπές(2022-11-09 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη η μεθόδευση να «θαφτεί» η υπόθεση υποκλοπών στο ΚΚΕ(2022-09-23 00:00:00.0)
Ορισμένες επισημάνσεις και ερωτήματα για την υπόθεση των υποκλοπών(2022-08-20 00:00:00.0)
Ανασύρεται από το αρχείο η υπόθεση με τις υποκλοπές(2010-09-11 00:00:00.0)
Διαφημιστική εκστρατεία αυτο-αθώωσης(2006-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ