Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σείστηκε από τις διαδηλώσεις η πρωτεύουσα της Καταλωνίας

Πάνω από 100.000 εργαζόμενοι και άνεργοι ανταποκρίθηκαν στο χτεσινό κάλεσμα των συνδικάτων και διαδήλωσαν για τα εργασιακά δικαιώματα

Associated Press

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.--

Πάνω από 100.000 ήταν οι διαδηλωτές που πήραν μέρος χτες στις διαδηλώσεις που έγιναν στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, κατά της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Οι χτεσινές διαδηλώσεις την παραμονή της Εναρξης της Συνόδου διοργανώθηκαν από τα Εργατικά Συνδικάτα, όχι μόνο της Ισπανίας αλλά και των υπολοίπων χωρών της ΕΕ, όπως της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας κ.ά. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συμμετοχή των διαδηλωτών ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, ενώ έντονη ήταν και η παρουσία των φοιτητών που μαζί με τους εργαζόμενους, απαίτησαν από τους ηγέτες της ΕΕ, την προστασία των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και την απεμπόληση των σχεδίων της πλήρους απελευθέρωσης του ενεργειακού και συγκοινωνιακού τομέα, δύο ζητήματα που έχουν τεθεί επί τάπητος και είναι στην ημερήσια διάταξη για διαβουλεύσεις στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου.

Ηταν η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στη Βαρκελώνη, από τα Συνδικάτα, τα κόμματα της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, διάφορες κοινωνικές και μαζικές οργανώσεις, όσες οργανώσεις συμμετέχουν στους τρεις κύριους φορείς που διοργανώνουν τις διαμαρτυρίες κατά της Συνόδου - που επισήμως ανοίγει τις πύλες της σήμερα - δηλαδή, την Καμπάνια ενάντια στην Ευρώπη του κεφαλαίου και του πολέμου, το Κοινωνικό Φόρουμ της Βαρκελώνης καθώς και της ομπρέλας των τοπικών - αυτόνομων καταλανικών και βασκικών οργανώσεων.

Από την αρχή της βδομάδας οι εκδηλώσεις είναι πολλές και ποικίλλουν. Χτες ήταν η πρεμιέρα των διαδηλώσεων και ίσως η πιο καλή αρχή μέχρι την κορύφωση των διαμαρτυριών που θα είναι το απόγευμα του Σαββάτου, μέρα που θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες της Συνόδου.

Παρά τις «Κασσάνδρες» που ήθελαν η συμμετοχή να είναι μικρή παρά τους εκφοβισμούς που έχουν μετατρέψει την πόλη σε πραγματικό φρούριο. Τα μέτρα ασφαλείας είναι κάτι παραπάνω από δρακόντεια, εδώ και τρεις ημέρες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992. Περίπου 8.500 χιλιάδες αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για την ασφάλεια των Ευρωπαίων ηγετών, καθώς έντονη είναι η ανησυχία και για ενδεχόμενο χτύπημα της ισπανικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, όπως τονίζουν πάντα οι ισπανικές αρχές. Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ μάλιστα, έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει ακόμη και τους διαδηλωτές τρομοκράτες!!! Πάντως, η θεωρία για ένα πιθανό χτύπημα της ΕΤΑ προήλθε, από υπόπτους που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στη Γαλλία, ως ύποπτοι για συμμετοχή σε ενέργειες της οργάνωσης, οι οποίοι «αποκάλυψαν σχέδιο για χτύπημα κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου». Ωστόσο, μάλλον κρίνεται απίθανο ή κατ' άλλους κατασκευασμένο σενάριο, αν κρίνει κανείς από την τακτική της ΕΤΑ, εδώ και 30 χρόνια.

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του Ισπανού πρωθυπουργού Αθνάρ, Αλφόνσο Νταστίς, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως σε επικοινωνία που είχε με τους επικεφαλής των κοινωνικών κινημάτων, που θα συμμετάσχουν, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν σε ήρεμο κλίμα. «Φυσικά, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο βίαιων επεισοδίων», πρόσθεσε ωστόσο.

Ετσι, τα «επεισόδια» δε λείπουν. Την Τετάρτη σημειώθηκε επεισόδιο με έναν ένοπλο, που εγκατέλειψε το αυτοκίνητό του και διέφυγε σε μια από τις μεγαλύτερες σήραγγες της Βαρκελώνης. Οι αρχές απέκλεισαν τη σήραγγα και διεξάγουν έρευνες για τη σύλληψή του. Σύμφωνα με το ισπανικό ραδιόφωνο πάντως πρόκειται για κοινό εγκληματία!!! Αυτό όμως έγινε αφορμή, για συλλήψεις! Ετσι λίγο αργότερα έξω από το κτίριο της CTD, δύο άτομα συνελήφθησαν χωρίς κανένα λόγο, ενώ σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές, χτες απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ισπανία σε 53 διαδηλωτές από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν το απαραίτητο ποσό χρημάτων που απαιτείται για πολίτες εκτός της ΕΕ! Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνολικά από την αρχή της βδομάδας έχει απαγορευτεί η είσοδος σε περίπου 650 διαδηλωτές!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ