Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Στρατός σε ρόλο «αντιτρομοκρατικής» δύναμης

Ασκηση της ΜΥΚ για την... προστασία των Ολυμπιακών Αγώνων

Ενα ακόμα βήμα στην εμπέδωση του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων ως κατασταλτική δύναμη, έγινε χτες με την άσκηση της Διεύθυνσης Ναυτικής Εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού στο Σκαραμαγκά. Ανδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) κάνοντας χρήση ελικοπτέρων, σκαφών με βαρύ οπλισμό και αμφιβίων οχημάτων, έκαναν επίδειξη «απόκρουσης επίθεσης που εκδηλώθηκε από ξηράς, αέρος και θαλάσσης».

Η επίδειξη έγινε στα πλαίσια της συμμετοχής στρατιωτικών δυνάμεων στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και την παρακολούθησαν ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λ. Λωτίδης και πρόεδρος του «ΑΘΗΝΑ 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία δήλωσε ότι πλέον αισθάνεται «πολύ ήσυχη, πολύ πιο σίγουρη, ιδιαίτερα τώρα, που το θέμα της ασφάλειας έχει λάβει οικουμενική διάσταση».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αμυνας ανέφερε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση των όρων ασφάλειας για τη διεξαγωγή των καλύτερων, των ασφαλέστερων και επιτυχέστερων Αγώνων στη χώρα μας». Και αυτό ώστε να «στείλουμε το μήνυμα εντός αλλά και εκτός της χώρας, ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας συγκροτήθηκε ειδικός Κλάδος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων με επικεφαλής αντιστράτηγο και εκπονούνται τα επιχειρησιακά σχέδια «προκειμένου να είμαστε απολύτως έτοιμοι να αποτρέψουμε και αν χρειαστεί να απαντήσουμε σε κάθε πιθανό ενδεχόμενο».

Ολα αυτά βέβαια, μαζί με την ανάδειξη του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων, ως διεθνής κατασταλτική δύναμη, στα πλαίσια της εκτέλεσης των ανά των κόσμο ΝΑΤΟικών αποστολών, δεν είναι άσχετα με την νεοταξική λογική, που τελευταία όλο και περισσότερο διαπερνά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Μια λογική που διεκδικεί για τις Ενοπλες Δυνάμεις άλλους ρόλους, πέρα από τη μόνο και αποκλειστική αποστολή τους που είναι η υπεράσπιση των συνόρων, ρόλους εσωτερικής ασφάλειας, καθαρά αστυνομικού - κατασταλτικού χαρακτήρα. Χαρακτηριστική ως προς αυτή τη λογική είναι και η χτεσινή δήλωση του διοικητή της ΜΥΚ, ότι η μονάδα που διοικεί μπορεί να παίξει ρόλο στην ασφάλεια των Αγώνων «αρκεί να μην έχουν το ρόλο απλού οπλίτη».

Σύσκεψη για την ασφάλεια

Σύσκεψη με θέμα το πρόγραμμα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπό την προεδρία του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη. Σε αυτήν συζητήθηκαν θέματα αναφορικά με το σχεδιασμό ασφάλειας, τις υποδομές και τα έργα, το ανθρώπινο δυναμικό, την εκπαίδευση, τους πόρους και τις δαπάνες.

Συμμετείχαν ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ε. Μαλέσιος, ο γγ του ΥΔΤ, Δ. Ευσταθιάδης, ο γγ Ολυμπιακών Εργων του υπουργείου Πολιτισμού Κ. Καρτάλης, οι αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Φ. Νασιάκος, Χ. Δελημιχάλης, και Π. Φούρλας, ο διοικητής της ΕΥΠ, Π. Αποστολίδης, ο προϊστάμενος Ολυμπιακών Αγώνων του ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Β. Γιαννόπουλος, ο διευθυντής ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, υποστράτηγος Β. Κωνσταντινίδης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΕΟΑ, Ι. Σπανουδάκης.

Επίσης, σεμινάριο με θέμα «Αντιμετώπιση ραδιοβιοχημικής και πυρηνικής τρομοκρατίας», οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων. Το σεμινάριο διεξήχθη την περασμένη Δευτέρα και την Τρίτη υπό την αιγίδα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στο πλαίσιο της ελληνοβρετανικής συνεργασίας. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 130 στελέχη της ΕΛΑΣ, των Ενοπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής, της ΟΕΟΑ, των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Μεταφορών, ΠΕΧΩΔΕ, καθώς και εκπρόσωποι χωρών - μελών της ολυμπιακής συμβουλευτικής ομάδας.

Την πρώτη μέρα του σεμιναρίου, Βρετανοί εμπειρογνώμονες παρουσίασαν το πρότυπο της χώρας τους σχετικά με τη στρατηγική, την οργάνωση, την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό, το συντονισμό και τη διαχείριση κρίσεων για απειλές με ραδιοβιοχημικά όπλα, ενώ κατά τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε άσκηση επί χάρτου σε σενάριο βιοτρομοκρατίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ρόλο χωροφυλακής ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων(2004-05-19 00:00:00.0)
«Ολυμπιακή» προετοιμασία στην ΕΡΤ(2003-07-11 00:00:00.0)
Ισορροπίες για τη μοιρασιά της πίτας αναζητεί η κυβέρνηση(2000-05-06 00:00:00.0)
Συστάσεις προς κυβέρνηση και «Αθήνα 2004»(2000-01-28 00:00:00.0)
Παρέμβαση της αμερικάνικης πρεσβείας ακύρωσε το διαγωνισμό!(1999-12-21 00:00:00.0)
Ανοιχτή η διαμάχη για το Ολυμπιακό Χωριό(1999-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ