Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
Τηλεόραση
Εναρξη κυρωτικής διαδικασίας για τα τηλε-σκουπίδια

Το «πράσινο φως» δόθηκε χτες από τα μέλη του ΕΣΡ προς τον πρόεδρό του, για ν' ασκήσει τις αρμοδιότητές του, διατάσσοντας ακόμη και τη διακοπή προγραμμάτων

Εναρξη κυρωτικής διαδικασίας για τα τηλε-σκουπίδια «Bar» και «Big Brother», αποφάσισε χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα μέλη του ΕΣΡ έδωσαν το «πράσινο φως» στον πρόεδρό του, Βασίλη Λαμπρίδη, ν' ασκήσει τις αρμοδιότητες που του παρέχει ο νόμος, όπως είναι η διακοπή μετάδοσης του προγράμματος.

Την απόφαση υπέρ της έναρξης κυρωτικής διαδικασίας ψήφισαν 8 από τα 9 μέλη του ΕΣΡ. Κατά τάχθηκε το μέλος του, Δ. Ψυχογιός. Η έναρξη κυρωτικής διαδικασίας, συγκεκριμένα, αποφασίστηκε για τις εκπομπές του «Big Brother» που μεταδόθηκαν από τον «ΑΝΤΕΝΝΑ» στις 11 και 12 Μάρτη και για τις εκπομπές του «Bar», που μεταδόθηκαν στις 12 και 13 Μάρτη από το «MEGA». Τα μέλη του ΕΣΡ, όπως χαρακτηριστικά είπε χτες ο Βασίλης Λαμπρίδης, τον «προέτρεψαν» ν' ασκήσει όλα τα προνόμια που του δίνει ο νόμος.

Ο Π. Αλέπης, μέλος του ΕΣΡ που έχει προταθεί από το ΚΚΕ, υποστήριξε πως ο πρόεδρος πρέπει άμεσα να κάνει χρήση των αρμοδιοτήτων που του παρέχει ο νόμος και να διακόψει αυτά τα θεάματα, που δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη. Οπως ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά, ούτε ώρα, ούτε λεπτό, δεν επιτρέπεται να βγαίνουν στον αέρα τέτοιες εκπομπές, που διαμορφώνουν μια επικίνδυνη πραγματικότητα, διευρύνοντας την κοινωνική ανοχή στην ύπαρξη κάμερας, που παρακολουθεί τη ζωή των ανθρώπων, προσβάλλει κατάφωρα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τόσο των «παικτών», όσο και των τηλεθεατών, προετοιμάζει για μια κοινωνία της αποχαύνωσης. Ημίμετρα, όπως μεταφορά της ώρας, ισχυρίστηκε ο Π. Αλέπης, ουσιαστικά, νομιμοποιούν αυτές τις εκπομπές και προετοιμάζουν μέσα από το λεγόμενο ανταγωνισμό πολύ χειρότερες εξελίξεις στο χώρο του θεάματος.

Σύμφωνα με το νόμο για την παροχή συνδρομητικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, ο πρόεδρος του ΕΣΡ μπορεί, σε «επείγουσα περίπτωση προφανούς παραβίασης της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας», να διατάσσει την αναβολή ή τη διακοπή μετάδοσης συγκεκριμένου ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού προγράμματος. Η σχετική απόφαση του προέδρου του ΕΣΡ, όπως ορίζεται από το νόμο, κοινοποιείται με τον πιο πρόσφορο τρόπο στο «φορέα που κατέχει την άδεια για τη μετάδοση του προγράμματος αυτού».

Η έναρξη κυρωτικής διαδικασίας αποφασίστηκε με το σκεπτικό των παραβιάσεων που τίθενται και στην οδηγία που απέστειλε το ΕΣΡ προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Παραβιάσεις που αφορούν σε διάταξη του Συντάγματος για την προστασία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, καθώς και σε διατάξεις του νόμου, οι οποίες αναφέρονται στην προστασία των ανηλίκων και για την ποιότητα των προγραμμάτων. Το ΕΣΡ στην οδηγία που εξέδωσε χαρακτήριζε ως επικίνδυνες αυτού του είδους τις εκπομπές για τη φυσική και πνευματική υγεία της παιδικής ηλικίας και τόνιζε πως οι εκπομπές αυτού του είδους δε συμβάλλουν στην πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και παραβιάζουν τους κανόνες που επιβάλλουν το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου.

Το ΕΣΡ, μπροστά στο σκουπιδο-θέαμα που κατακλύζει το τηλεοπτικό τοπίο, παρεμβαίνει, όχι μόνο με την οδηγία που απέστειλε στους τηλεοπτικούς σταθμούς για την προβολή του «Big Brother» και του «Bar», αλλά και με τις κασέτες που ζήτησε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς «TEMPO», «ALTER», «STAR» για τις πορνοταινίες που προβάλλουν τις μεταμεσονύχτιες ώρες.

Στο μεταξύ, το ΕΣΡ καθημερινά γίνεται δέκτης διαμαρτυριών για το «Bar» και τον «Big Brother». Τέτοιου είδους εκπομπές, όπως τόνιζε και στην οδηγία του, τείνουν να μετατρέψουν σε «οργουελιανό» τοπίο την ψυχαγωγία που προσφέρουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Υπογράμμιζε, μάλιστα, πως μοναδικό κίνητρο αυτών των προγραμμάτων είναι ο προσπορισμός κέρδους μέσω της αύξησης της τηλεθέασης.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Βασίλης Λαμπρίδης, σε ερώτηση γιατί δε λαμβάνονται πιο «σκληρά» μέτρα, αλλά επιλέγεται η διαδικασία έναρξης κυρωτικής διαδικασίας, διευκρίνισε πως πρέπει να υπάρξει ακρόαση των υπευθύνων των τηλεοπτικών σταθμών, γιατί ισχύει το «τεκμήριο της αθωότητας» και δεν έχουμε «αυτόφωρη διαδικασία». Εντούτοις άφησε ανοιχτό και το θέμα παρέμβασής του, με την αρμοδιότητα που του δίνει ο νόμος, από τη στιγμή που τα μέλη του ΕΣΡ τον προέτρεψαν και προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εναρξη κυρωτικής διαδικασίας για την πολυφωνία(2004-05-19 00:00:00.0)
Στο ΕΣΡ το «μαύρο» τηλεοπτικό Σάββατο(2003-02-19 00:00:00.0)
Τα τηλε-σκουπίδια στην... ώρα τους!(2002-04-19 00:00:00.0)
«Αθώος» ο Μεγάλος... εξευτελισμός(2001-12-07 00:00:00.0)
Αποφάσεις λίγα 24ωρα πριν τη...λήξη(2000-06-15 00:00:00.0)
Στο «χορό» της λάσπης(2000-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ