Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Κηδεύτηκε ο Σπύρος Κυπριανού

Η Κύπρος αποχαιρέτησε χτες τον Σπ. Κυπριανού. Σύσσωμη η ηγεσία του τόπου, παρούσα στην κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και χιλιάδες λαού απέτισαν ύστατο φόρο τιμής στον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στους αγώνες της Κύπρου.

Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδης, ο οποίος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας και θα γίνει πραγματικότητα ο κοινός πόθος για ελευθερία της Κύπρου.

Αναφερόμενος στους αγώνες και την προσφορά του Σπ. Κυπριανού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η έντονη παρουσία του στον πυρήνα της εθνικής και δημόσιας ζωής της Κύπρου, άφησε, πέραν του έργου του, εμπειρίες, η μελέτη και η αξιοποίηση των οποίων ωφελούν γενικότερα την πατρίδα μας.

Ο αλησμόνητος Σπ. Κυπριανού, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, προσέφερε πολλά στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε περίοδο που ήταν πολυτάραχη για την εξέλιξη του κυπριακού προβλήματος και των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και δύσκολη για την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια αναδρομή στην ιστορική πορεία και προσφορά του Σπ. Κυπριανού, στους εθνικούς αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού για περισσότερο από σαράντα χρόνια.

Ο Γλ. Κληρίδης ανέφερε ότι κυρίως κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Σπ. Κυπριανού ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, το οποίο υπήρξε βασικός υποστηρικτής των δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού, ιδιαίτερα μέσα στα Ηνωμένα Εθνη.

Στον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής του Σπ. Κυπριανού βρισκόταν, επίσης, η συνεχής σύσφιξη των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, ενώ επί προεδρίας του υπεγράφη πρωτόκολλο για την τελική φάση της Τελωνειακής Ενωσης Κύπρου - ΕΟΚ.

Αργότερα, επισήμανε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Σπ. Κυπριανού ως πρόεδρος του ΔΗΚΟ συνέβαλε στην υλοποίηση του στόχου της αίτησης και της έναρξης της πορείας ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Σημαντική επίσης υπήρξε η προσφορά του και όσον αφορά την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο του λαού μας.

Προσέφερε, πρόσθεσε, με πάθος και με πατριωτισμό, ακόμη και όταν βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο της δοκιμασίας του.

Ο αγαπητός φίλος και συναγωνιστής Σπ. Κυπριανού, κατέληξε ο Πρόεδρος Κληρίδης, έκλεισε το δικό του κεφάλαιο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου μας και η σφραγίδα της πολιτικής του παρουσίας θα μείνει ανεξίτηλη. Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στην εκκλησία Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδη.

Παρέστη σύσσωμη η πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία, ξένοι διπλωμάτες και πλήθος κόσμου.

Την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος και τη Βουλή των Ελλήνων ο αντιπρόεδρός της Κώστας Γείτονας, επικεφαλής εξαμελούς διακομματικής αντιπροσωπείας. Στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο πρόεδρος της Βουλής εκ μέρους της νομοθετικής εξουσίας, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκ μέρους της Δικαστικής Εξουσίας και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος εκ μέρους του κόσμου του κόμματος που ίδρυσε ο εκλιπών ηγέτης. Τα υπόλοιπα στεφάνια παρελήφθησαν στη Λεμεσό όπου θα γίνει η ταφή. Πριν από την κηδεία, πλήθος κόσμου, στενοί φίλοι, συνεργάτες του Σπ. Κυπριανού συνέρρεαν στην εκκλησία και απηύθυναν το «ύστατο χαίρε» στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το φέρετρο, το οποίο καλυπτόταν από τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ελληνική σημαία, μετέφεραν στην εκκλησία άνδρες της προεδρικής φρουράς που υπηρέτησαν κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Σπ. Κυπριανού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαρομετρικό χαμηλό(2000-08-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-01-19 00:00:00.0)
"Σκληρά" θα εργαστούν οι Αμερικανοί!(1999-01-12 00:00:00.0)
Στο πλευρό της Κύπρου το ΚΟΔΗΣΟ Γερμανίας(1998-10-15 00:00:00.0)
Κορυφαία προτεραιότητα το Κυπριακό(1998-06-26 00:00:00.0)
Ενα καλά οργανωμένο σχέδιο...(1997-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ