Κινητοποίηση την Παρασκευή 4/11 για το κτιριακό ζήτημα, που θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του ΚΥ
Εδώ και καιρό οι ιδιοκτήτες του κτιρίου έχουν προβεί σε διαδικασίες έξωσης και η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια. Η αγωγή αναμένεται να εκδικαστεί τον Φλεβάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου διαπραγματεύεται με εταιρεία που στεγάζεται στον ίδιο χώρο και θέλει να επεκταθεί σε όλους τους ορόφους.
Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, οι φορείς απαιτούν να βρεθεί άμεσα άλλο κατάλληλο κτίριο για να μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες και ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι το Κέντρο Υγείας να είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει όλους τους ασφαλισμένους, σε νέες και κατάλληλες εγκαταστάσεις.
Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Υγείας καλύπτει τις ανάγκες περισσότερων από 100.00 κατοίκων στους δήμους Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου Αττικής, αλλά και χιλιάδων ακόμα κατοίκων γειτονικών περιοχών. «Μας λένε δεν έχουν λεφτά για την Υγεία, τα δίνουν με τη σέσουλα στην πλουτοκρατία», διαδήλωσαν οι συγκεντρωμένοι και κατήγγειλαν την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που συρρικνώνει τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και έχει οδηγήσει σε δραματική κατάσταση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
«Το Κέντρο Υγείας δεν θα φύγει από δω αν δεν βρεθεί κτίριο», υπογράμμισε ο Νίκος Αθανασίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων. Υπενθύμισε ότι ανάλογο πρόβλημα είχε προκύψει το 2014, αλλά δεν έγινε καμία προσπάθεια να βρεθεί και να διαμορφωθεί ένα κατάλληλο, σύγχρονο δημόσιο κτίριο που να μπορεί να εξυπηρετεί τον λαό της περιοχής.
Ενημέρωσε επίσης ότι το ενοίκιο για τη σημερινή στέγαση του Κέντρου Υγείας φτάνει τα 45.000 ευρώ τον μήνα, ενώ στην ίδια θέση βρίσκονται και άλλες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, καθώς η πολιτική όλων των κυβερνήσεων τις απαξιώνει και πριμοδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους. Εξέφρασε τέλος τη στήριξη των διεκδικήσεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για αυξήσεις μισθών, ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, και απηύθυνε κάλεσμα στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.
«Ο λαός της Νέας Ιωνίας πρέπει να βγει μπροστά, να διεκδικήσει ένα Κέντρο Υγείας σύγχρονο, με όλες τις ειδικότητες και τα εργαστήρια», σημείωσε η Νίκη Κότσιφα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ιατρών 1ης και 2ης ΥΠΕ Αττικής. Στην παρέμβασή της στάθηκε στην έλλειψη βασικών ειδικοτήτων, όπως αυτή του καρδιολόγου, καθώς η μοναδική γιατρός βρίσκεται σε άδεια εγκυμοσύνης. Ανέδειξε επίσης το γεγονός ότι το Κέντρο Υγείας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε επικουρικούς γιατρούς, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στο τέλος του χρόνου.
Το αίτημα για άμεση μονιμοποίηση μετέφερε η Χαϊδεμένη Θεοδωρίδου, συμβασιούχος του Ειδικού Προγράμματος Υγείας του ΟΑΕΔ. «Τα κενά είναι δραματικά, οι παλιοί συνάδελφοι φεύγουν με σύνταξη, οι συμβασιούχοι κρατάνε τη δημόσια Υγεία», τόνισε. «Είναι μονόδρομος ο αγώνας για άμεση λύση του κτιριακού και πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας με όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας», ανέφερε η Ντιάνα Λιάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γιώργος Σεφέρης».
«Δεν έχουμε την απαραίτητη συμπαράσταση από την πολιτεία, μόνο το χειροκρότημα μας έχει μείνει», σχολίασε η Ελένη Λάιου, επισκέπτρια Υγείας, και χαιρέτισε τη μαζική ανταπόκριση του λαού στο κάλεσμα για κινητοποίηση. «Το καμπανάκι να μην έχει σύγχρονο Κέντρο Υγείας η Νέα Ιωνία χτυπάει πιο δυνατά και μας καλεί να ξεσηκωθούμε», είπε ο Παναγιώτης Σαμπλίδης από το τοπικό παράρτημα του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κινητοποίησης, ο επιστημονικός υπεύθυνος Αντ. Χαραλαμπίδης ενημέρωσε τον Δ. Κουτσούμπα και την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για το στεγαστικό πρόβλημα.
Τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης μόνιμης λύσης, επισημαίνοντας ότι τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας θα εξετάσουν την παραχώρηση κάποιου χώρου από την ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ στην περιοχή, που δεν αξιοποιείται σήμερα. Εξέφρασε παράλληλα την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν ασχολείται με το ζήτημα και θεωρεί πως δεν την αφορά.
Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε την πρόθεση του ΚΚΕ να συμβάλει ώστε να αναδειχθεί το πρόβλημα και να ασκηθεί πίεση για να βρεθεί λύση, όπως έχει ήδη κάνει με την κατάθεση σχετικής Ερώτησης στη Βουλή. Στην κατεύθυνση αυτή, επεσήμανε ότι η κινητοποίηση των φορέων και του λαού μπορεί να παίξει πολύ θετικό ρόλο.
Στη συνέχεια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε σύντομες συνομιλίες με υγειονομικό και άλλο προσωπικό. Σχολίασαν ανάμεσα σε άλλα ότι η λειτουργία του εμβολιαστικού τμήματος δεν συνοδεύτηκε από καμία μόνιμη πρόσληψη, ενώ η λειτουργία του, παρότι απαραίτητη, γίνεται με τον περιορισμό των τακτικών ραντεβού και της λειτουργίας του Κέντρου Μάνας και Παιδιού.