Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1939: Η Γερμανία εισβάλλει στην Τσεχοσλοβακία

15 Μάρτη 1939 τα ναζιστικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία
15 Μάρτη 1939 τα ναζιστικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία
Τη νύχτα της 14ης προς τη 15η Μάρτη, τα γερμανικά στρατεύματα άρχισαν να εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η χώρα είχε καταληφθεί. Η τσεχοσλοβάκικη Δημοκρατία έπαψε να υπάρχει. Ούτε η Αγγλία, ούτε η Γαλλία, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και ήξεραν πως προετοιμαζόταν η χιτλερική εισβολή, έκαναν κάτι για να την εμποδίσουν. Μόνο η Σοβιετική Ενωση καταδίκασε αποφασιστικά το κομμάτιασμα και την κατάκτηση της Τσεχοσλοβακίας.

Η εισβολή στην Τσεχοσλοβακία ήταν το αποτέλεσμα της κατάπτυστης «Συμφωνίας του Μονάχου», την οποία συνυπέγραψαν, στις 29 Σεπτέμβρη 1938, ο Χίτλερ, ο Τσάμπερλεν, ο Νταλαντιέ και ο Μουσολίνι. Με βάση τη «Συμφωνία του Μονάχου», η Τσεχοσλοβακία ήταν υποχρεωμένη να παραδώσει στη Γερμανία μέσα σε δέκα μέρες τη Σουδητία και μέσα σε τρεις μήνες να ικανοποιήσει τις εδαφικές αξιώσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Ολες οι βιομηχανικές επιχειρήσεις, τα ορυχεία, οι συγκοινωνίες και τα μέσα τηλεπικοινωνίας, το τροχαίο υλικό, τα στρατιωτικά οχυρά, οι αποθήκες και οι πρώτες ύλες που βρίσκονταν στο παραχωρούμενο έδαφος θα παραδίδονταν σε απολύτως καλή κατάσταση.

Με τη Συμφωνία αυτή αφαιρέθηκε από την Τσεχοσλοβακία μια εδαφική έκταση από 41.098 τετραγωνικά χιλιόμετρα με 5 εκατομμύρια κατοίκους, απ' τους οποίους πάνω από ένα εκατομμύριο ήταν Τσέχοι και Σλοβάκοι. Στα χέρια των χιτλερικών, έπεσαν βιομηχανικές περιοχές με σπουδαία μεταλλουργικά και χημικά εργοστάσια, μεθοριακά οχυρά και μια σημαντική ποσότητα οπλισμού. Ετσι, στην ουσία, η Τσεχοσλοβακία ήταν αφοπλισμένη και αντιμέτωπη με το Γερμανό φασίστα επιδρομέα, που περίμενε μόνο την κατάλληλη στιγμή για να την υποδουλώσει οριστικά.

Η προδοσία που έγινε στο Μόναχο προκάλεσε βαθιά αγανάκτηση στους εργαζόμενους όλου του κόσμου. Οι ιμπεριαλιστές της Αγγλίας και της Γαλλίας, σε συνεννόηση με τους Αμερικάνους, προχώρησαν στην υπογραφή της Συμφωνίας, ακολουθώντας την πολιτική του «κατευνασμού», δηλαδή την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Χίτλερ για επέκταση της Γερμανίας προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η πολιτική αυτή αποσκοπούσε στο να στραφεί η ναζιστική Γερμανία κατά της Σοβιετικής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ