Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
Με τα σωματεία στη μάχη, σε κάθε χώρο δουλειάς για να σημάνει απεργιακός ξεσηκωμός

Ενας μεγάλος αγωνιστικός σταθμός ήταν η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά την περασμένη Τρίτη
Ενας μεγάλος αγωνιστικός σταθμός ήταν η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά την περασμένη Τρίτη
«Ολοι στην απεργία - Ολοι στις συγκεντρώσεις - Στις 9 Νοέμβρη να βουλιάξουν οι δρόμοι σε κάθε πόλη»: Με το κάλεσμα αυτό τα συνδικάτα «οργώνουν» τους χώρους δουλειάς, τις συνοικίες, τους χώρους της νεολαίας.

Η ακούραστη προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας είναι μια μάχη που δίνεται καθημερινά, κόντρα στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και τους νόμους τους, στην καλλιέργεια της παθητικής αναμονής από τα κόμματα του κεφαλαίου και τους συνδικαλιστές τους. Είναι μια μάχη που δίνει κάθε μέρα το έναυσμα της κλιμάκωσης, ώστε η 9η Νοέμβρη να σημάνει «αποφασιστική στροφή» για χιλιάδες εργαζόμενους και σωματεία, για να μπουν στην ημερήσια διάταξη οι ζωτικές διεκδικήσεις των εργαζομένων. Στο επίκεντρο αυτής της μάχης βρίσκονται οι διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς, για υπογραφή ΣΣΕ, για την προστασία του εισοδήματος από τις ραγδαίες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα που έχει ανάγκη το λαϊκό νοικοκυριό, για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα λαϊκό νοικοκυριό, για να παρθεί πίσω η απόλυση του συναδέλφου, να σταματήσουν οι διώξεις πρωτοπόρων εργατών, να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών.

Κινητοποιήσεις στην Αττική

Στην Αττική ξεχωρίζουν οι κινητοποιήσεις (βλ. σχετικές ανακοινώσεις) που διοργανώνουν σωματεία στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας στις 2 Νοέμβρη και ενάντια στους πλειστηριασμούς στις 31 Οκτώβρη, ενώ την περασμένη Πέμπτη, το ΠΑΜΕ και σωματεία πραγματοποίησαν μαζικές εξορμήσεις στα διόδια.

Από περιοδεία στο εργοτάξιο του «Costa Navarino»
Από περιοδεία στο εργοτάξιο του «Costa Navarino»
Ακόμα, σωματεία έχουν προγραμματίσει σειρά δράσεων. Μεταξύ αυτών η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής με περιοδείες στις εταιρείες «Deloitte» (1/11) και «Αναβάθμιση» (2/11), με συσκέψεις στην Καλλιθέα για τους εργαζόμενους στις νότιες συνοικίες και με εργαζόμενους στην PwC (2/11) κ.ά. Η Επιτροπή Εργαζομένων στον χώρο του βιβλίου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας με σύσκεψη την Τετάρτη 2/11, στο βιβλιοπωλείο - καφέ της «Σύγχρονης Εποχής», στις 6.30 μ.μ. κ.ά.

Στην Ελευσίνα σωματεία και μαζικοί φορείς οργανώνουν κινητοποίηση στην εφορία τη Δευτέρα 31 Οκτώβρη και εξόρμηση στην λαϊκή αγορά της Ελευσίνας. Ακόμα, μαζικές εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ το Σάββατο 5 Νοέμβρη. Σωματεία και φορείς της περιοχής Λυκόβρυσης - Πεύκης πραγματοποιούν συγκέντρωση το Σάββατο 5 Νοέμβρη στην Πεύκη, στην πλατεία Σοφούλη.

Σε Θεσσαλονίκη - Βόρεια Ελλάδα

Το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία μεταφέρουν καθημερινά τα εργατικά σωματεία στη Θεσσαλονίκη. Το ΣΕΤΕΠΕ, τη μέρα της απεργίας (9/11) προγραμματίζει προσυγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, μπροστά στο «Electra Palace».

Στο πλαίσιο μέρας δράσης, την Τρίτη 2 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ., σωματεία και φορείς στη Δυτική Θεσσαλονίκη προγραμματίζουν παρεμβάσεις σε σούπερ μάρκετ στους δήμους της περιοχής.

Εξόρμηση στα διόδια με το απεργιακό κάλεσμα
Εξόρμηση στα διόδια με το απεργιακό κάλεσμα
Για την απεργιακή προετοιμασία, κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και του Κλαδικού Συνδικάτου Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε στις 24 και 25 Οκτώβρη κύκλο περιοδειών σε επιχειρήσεις του κλάδου στους νομούς Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Πιερίας. Συγκεκριμένα, περιόδευσε στις επιχειρήσεις «Φαίδων ΑΕ», «Jannis», «Mενεξόπουλος», «Hellenic Catering», «Δέλτα», «Αμβροσιάδης» και «Κωνσταντόπουλος». Μέσα από τη συζήτηση στους χώρους δουλειάς αναδείχθηκε η ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων στο Συνδικάτο, της συμμετοχής στην απεργία για τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς με υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς και να παρθούν μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.

Οι εργαζόμενοι ξεδίπλωσαν τον προβληματισμό τους σχετικά με το δυσβάσταχτο κόστος ζωής και την αναντιστοιχία που υπάρχει με τους μισθούς που παραμένουν παγωμένοι εδώ και 10 χρόνια. Από τη μεριά τους, τα μέλη του κλιμακίου πρόταξαν την ανάγκη οργάνωσης στα συνδικάτα, της συλλογικής πάλης και διεκδίκησης με το πλαίσιο αιτημάτων της Ομοσπονδίας, με κυριότερο την υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

Με πρωτοβουλία σωματείων και φορέων του νομού Πέλλας την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε παρέμβαση - εξόρμηση στο κατάστημα της ΔΕΗ στα Γιαννιτσά, για φθηνό ρεύμα για τον λαό.

Στο Κιλκίς, εργατικά σωματεία και φορείς διοργανώνουν συλλαλητήριο ενάντια στην ακρίβεια την Τετάρτη 2 Νοέμβρη στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ειρήνης.

Στις Σέρρες, εργατικά σωματεία και φορείς διοργανώνουν πικετοφορία ενάντια στην ακρίβεια την Παρασκευή 4 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Σε Στερεά - Εύβοια

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η δράση των συνδικάτων στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια για την προετοιμασία της απεργίας, για να δυναμώσουν η οργάνωση και η διεκδίκηση σε κάθε χώρο δουλειάς.

Στην Εύβοια, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την απεργία, πραγματοποιεί περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, ενώ αντίστοιχη δραστηριότητα με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις, τόσο στη Χαλκίδα όσο και σε άλλες περιοχές, όπως το Αλιβέρι, η Κάρυστος και η βόρεια Εύβοια, έχουν αναπτύξει τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία. «Επιδιώκουμε η οργή και η αγανάκτηση που επικρατούν στους χώρους δουλειάς να εκφραστούν στην πανελλαδική απεργία, καθώς και να συμβάλουμε στο να δυναμώσουν η οργάνωση και ο αγώνας σε κάθε χώρο δουλειάς. Να ανάψουν παντού εστίες αντίστασης και διεκδίκησης, τόσο για την προστασία των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών από την εκτίναξη της ακρίβειας, όσο και για αυξήσεις στα μεροκάματα και βελτίωση των συνθηκών εργασίας», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων στην HQF (Ομιλος Φιλίππου) την Κυριακή 30 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση για το σχέδιο Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχει επεξεργαστεί. Στη σύσκεψη θα παρευρεθούν οι Βάλσαμος Συρίγος, γγ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, και Σωτήρης Αγγελόπουλος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής.

Στη βιομηχανική περιοχή Θήβας - Οινοφύτων, το Εργατικό Κέντρο, τα σωματεία, ο Εμπορικός Σύλλογος και τα σωματεία των συνταξιούχων, απαιτώντας «φθηνό ρεύμα για τον λαό, κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το υποκατάστημα της ΔΕΗ και καλούν σε νέα διαμαρτυρία την Τρίτη 1 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., έξω από το κατάστημα του παρόχου Ενέργειας «ΗΡΩΝ», στη Θήβα.

Στη Φωκίδα, το Εργατικό Κέντρο, συνεχίζοντας το πρόγραμμα δράσης μπροστά στην απεργία, μεταξύ άλλων, πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη εξόρμηση στις εγκαταστάσεις και τα μεταλλεία της εταιρείας «Δελφοί - Δίστομο», όπου πρόσφατα τραυματίστηκε εργολαβικός εργαζόμενος σε εργατικό «ατύχημα», ενώ για την Τετάρτη 2 Νοέμβρη προγραμματίζει περιοδεία στα μεταλλεία της «Imerys», όπου επίσης πριν από λίγες βδομάδες είχε σκοτωθεί ο 40χρονος εργαζόμενος από πτώση βράχου μέσα σε στοά.

Συνεχείς εξορμήσεις σε εργοστάσια και επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ Λαμίας, σε πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε βιομηχανίες και χώρους δουλειάς στη Λοκρίδα και την Ανατολική Φθιώτιδα πραγματοποιεί το Εργατικό Κέντρο Λαμίας. Να σταλεί ηχηρό μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία μέσα από την επιτυχία της απεργίας επιδιώκει το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, πραγματοποιώντας πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους και συντονίζοντας τη δράση του με συλλόγους της περιοχής.

Σε Πάτρα και Δυτική Ελλάδα

Στην Πάτρα, τα σωματεία εντείνουν τη δράση τους στους χώρους δουλειάς. Το κλαδικό Σωματείο Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Αχαΐας βρίσκεται σε συνεχείς περιοδείες ενημέρωσης των εργαζομένων σε μεγάλους χώρους δουλειάς και όχι μόνο. Τέτοια παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στο παράρτημα της πολυεθνικής «Citrix», όπου έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση απολύσεων στο όνομα της «αναδιάρθρωσης της εταιρείας», τακτική που ακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα ζητήματα αυτά τα έχει αντιμετωπίσει το κλαδικό συνδικάτο. Την ίδια ώρα, με κυνικότητα, τα στελέχη της επιχείρησης χαρακτηρίζουν τις απολύσεις «απόσβεση των επενδύσεών της», απαιτώντας θυσίες για να γίνει πιο κερδοφόρα.

Αντίστοιχα στην «ΙΝΤΡΑΚΟΜ», η παρέμβαση του Σωματείου συνδυάζεται με την πάλη και των ίδιων των εργαζομένων στον χώρο για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με διεκδίκηση ωραρίων εργασίας, ενάντια στη δουλειά χωρίς αρχή και τέλος.

Το συνδικάτο έχει βρεθεί στο πλευρό και των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ, για τη διεκδίκηση ωραρίων εργασίας, ανθρώπινων όρων δουλειάς, αφού η πλειοψηφία τους εργάζεται με ατομικές συμβάσεις, υπενοικιαζόμενοι, με την εργοδοσία να διαμορφώνει τους όρους δουλειάς κατά το δοκούν.

Αντίστοιχη παρέμβαση γίνεται στο τεχνικό προσωπικό του ΟΤΕ, όπου η ΣΣΕ που υπέγραψε η πλειοψηφία του επιχειρησιακού Σωματείου δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, με βάση το κύμα ακρίβειας που επικρατεί, ενώ αρκείται απλά σε μια τυπική συμμετοχή στην απεργία.

«Σε έναν χώρο όπου η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι τεράστια, κάνουμε συζήτηση με τους εργαζόμενους, αναφερόμαστε στις αιτίες των προβλημάτων μας. Καλούμε να δώσουμε οργανωμένη, αποφασιστική απεργιακή απάντηση στις 9 Νοέμβρη, να γίνει μέρα - σταθμός για τη συνέχεια της πάλης μας το επόμενο διάστημα. Είναι θετικό ότι αναγνωρίζονται ο ρόλος του σωματείου, η ανάγκη ενίσχυσής του», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου, Φώτης Κομπλίσης, επισημαίνοντας ότι με τη συμβολή των εργαζομένων το κλαδικό Σωματείο αποκτά δυναμική στους χώρους δουλειάς.

Τις περιοδείες του σε χώρους δουλειάς μπροστά και στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη συνεχίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας, που πρόσφατα βρέθηκε στα εργοτάξια του «Costa Navarino» στην περιοχή Ρωμανού στην Πύλο.

«Στις 9 Νοέμβρη απεργούμε, κανένας διανομέας για δουλειά», είναι το μήνυμα που στέλνει το Συνδικάτο Διανομέων - Ντελιβεράδων Αχαΐας, καλώντας ταυτόχρονα σε μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στην απεργιακή του προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας.

Στην Ηλεία, σωματεία και φορείς οργανώνουν κινητοποίηση ενάντια στην ακρίβεια και μέτρα για ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα φθηνά, καθώς και γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, την Τρίτη 1 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία του Πύργου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ