Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ
Με την αγωνιστική πίεση απέσπασαν δέσμευση για δωρεάν καυσόξυλα

Από το συλλαλητήριο στη Νάουσα
Από το συλλαλητήριο στη Νάουσα
Τη δέσμευση της δημοτικής αρχής για δωρεάν ξύλα για τον λαό της περιοχής εξασφάλισαν μέσα από δυναμικές παρεμβάσεις το Εργατικό Κέντρο Νάουσας μαζί με εργατικά σωματεία και φορείς αυτοαπασχολούμενων, εκπαιδευτικών και υγειονομικών της περιοχής, συνεχίζοντας τον αγώνα για μέτρα προστασίας του εργαζόμενου λαού από την ακρίβεια.

Είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις τόσο στη ΔΕΥΑ Νάουσας, για να μην κοπεί το νερό σε καμία εργατική - λαϊκή οικογένεια που αδυνατεί να πληρώσει, όσο και σε παρόχους Ενέργειας για να μην κοπεί το ρεύμα και να δοθούν ξύλα δωρεάν σε όλους τους απλήρωτους εργαζόμενους στη νηματουργία «Βαρβαρέσου».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της γενικής απεργίας, το Εργατικό Κέντρο, μαζί με σωματεία και φορείς, οργάνωσε συλλαλητήριο στις 19 Οκτώβρη, απαιτώντας μέτρα προστασίας του λαού από την ακρίβεια. Η κινητοποίηση κατέληξε στο δημαρχείο Νάουσας, όπου απαίτησαν ο δήμος να προσλάβει δασεργάτες - ξυλοκόπους, για να γίνει υλοτόμηση του δημοτικού δάσους, να μεταφέρει τα ξύλα σε προσβάσιμα σημεία, να δίνονται δωρεάν ή σε προσιτή τιμή και για να καλύψει το κόστος να απαιτήσει το αντίστοιχο κονδύλι από την κυβέρνηση. Ο δήμαρχος δεσμεύθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα. Και οι φορείς παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υλοποίηση της δέσμευσης.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, Σάκης Τσίτσης, περιέγραψε τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και επιβάλλουν τη λήψη τέτοιων μέτρων για τη στήριξη του λαού.

«Πήραμε υπόψη ότι έχουμε μεγάλη ανεργία, εποχικούς εργαζόμενους που ζουν με το πενιχρό ταμείο ανεργίας, απλήρωτους εργάτες και αγρότες που αναμένουν ακόμη να πληρωθούν τις εξευτελιστικές τιμές σε ροδάκινα, κεράσια, μήλα κ.λπ. Εχουμε ακόμα μετανάστες που εργάζονται σκληρά μακριά από τις πατρίδες τους, αυτοαπασχολούμενους σε μεγάλα ζόρια (μαγαζιά που κλείνουν κυρίως από την αύξηση στο ρεύμα), λαϊκά νοικοκυριά με κομμένο ρεύμα και 1.000 περίπου νοικοκυριά με την απειλή διακοπής. Επίσης ότι το 20% των νοικοκυριών στον δήμο δεν μπορεί να πληρώσει νερό. Σχολεία που σίγουρα θα παγώσουν, χειρουργεία που αναβάλλονται στο Νοσοκομείο της Νάουσας, γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου για προμήθεια υλικών.

Την ίδια στιγμή τα ξύλα από 100 ευρώ ο τόνος εκτινάχθηκαν στα 160 ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο. Μιλάμε για ξύλα που προέρχονται από το δημοτικό δάσος και επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες όλης της περιοχής και όχι μόνο. Ομως το δημοτικό δάσος σήμερα παραδίνεται σε εμπόρους που με στόχο το κέρδος το καταστρέφουν, κόβοντας ανεξέλεγκτα και καταληστεύοντας τον φυσικό πλούτο της περιοχής.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για να μην πλειστηριαστεί σπίτι, μαγαζί, χωράφι. Με εμπιστοσύνη στη δική μας δύναμη συλλογικά και οργανωμένα απαντάμε στην επίθεση κυβέρνησης - βιομηχάνων».

Μια σημαντική μερίδα εργαζομένων που απλήρωτοι παλεύουν να επιβιώσουν, είναι οι εργαζόμενοι στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος». Ο Αλέκος Κύρκας, μέλος του ΔΣ του εργοστασιακού Σωματείου, αναπληρωτής γραμματέας του ΕΚΝ, μεταφέρει την πείρα του αγώνα, που επιβεβαιώνει ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Οπως είπε, «οι εργαζόμενοι του "Βαρβαρέσου" είμαστε 10 μήνες απλήρωτοι και αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης που εντείνεται με τον χειμώνα. Το ΔΣ του Σωματείου διεκδίκησε και πέτυχε να δοθούν δωρεάν ξύλα από τον δήμο Νάουσας και μαζί με το Εργατικό Κέντρο Νάουσας ανοίξαμε τον δρόμο ώστε να πάρουν και άλλοι δημότες ξύλα.

Δεν μείναμε εκεί, παλέψαμε και καταφέραμε να μην κοπεί ρεύμα - νερό σε απλήρωτο εργαζόμενο, αποσπάσαμε τη δέσμευση από τη δημοτική αρχή να ρυθμιστούν τα χρέη (πάγωμα - διαγραφή), σε δημοτικά τέλη - νερό, σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα κάθε εργαζόμενου.

Δεν είμαστε μόνοι σ' αυτόν τον αγώνα, έχουμε μαζί μας τον λαό της περιοχής, τα συνδικάτα, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, την Ομοσπονδία μας κι αυτό μας δίνει δύναμη και κίνητρο για νέες διεκδικήσεις. Κάθε νίκη του σωματείου μας, μικρή ή μεγάλη, γίνεται φάρος και έναυσμα για νέους αγώνες και σε άλλα σωματεία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση για μέτρα προστασίας από την ακρίβεια(2023-12-20 00:00:00.0)
«Διαταγή» στους εργαζόμενους να δουλεύουν απλήρωτοι(2022-03-04 00:00:00.0)
Κόντρα στην απληρωσιά και τις απολύσεις διεκδικούν ΣΣΕ με αυξήσεις(2022-02-04 00:00:00.0)
Κλιμακώνει τον αγώνα με νέα 24ωρη απεργία στις 25 Γενάρη(2022-01-22 00:00:00.0)
Απεργία στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος»(2021-09-24 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η απληρωσιά στη «Νηματουργία Βαρβαρέσος ΑΕ»(2021-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ