Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κλίμα ηττοπάθειας μετά την άρνηση Αβραμόπουλου

Δ. Αβραμόπουλος: Ευχαριστώ, αλλά δε γυρίζω...  Να περιορίσει το μέγεθος της ζημιάς επιχειρεί απεγνωσμένα η Ρηγίλλης

Ισχυρό πλήγμα στην αρχή της προεκλογικής μάχης δέχτηκε η ηγεσία της ΝΔ μετά τη χθεσινή κατηγορηματική και επιδεικτική άρνηση του Δ. Αβραμόπουλου να συστρατευτεί με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το βαρύ κλίμα που επικρατούσε χθες το βράδυ μεταξύ των βουλευτών και στελεχών της ΝΔ έρχεται να ενισχύσει το διάχυτο αίσθημα ηττοπάθειας που υπήρχε και πριν την ανακοίνωση της απόφασης του δημάρχου. Εκτός από την οργή που επικρατούσε, έντονες ήταν και οι επικρίσεις για το χειρισμό του θέματος από τον Κ. Καραμανλή και τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει το προηγούμενο διάστημα για «δεδομένη επιστροφή» του. Επίσημα η αντίδραση της Ρηγίλλης ήταν συγκρατημένη, σε μια προσπάθεια να μειώσει το μέγεθος της ζημιάς, αλλά σε κατ' ιδίαν, προς το παρόν, συνομιλίες τους οι βουλευτές δεν έκρυβαν τα αισθήματα απογοήτευσης, αλλά και το «ψυχολογικό σοκ» που υπέστη η «βάση» του κόμματος. Πάντως, η εντολή του Κ. Καραμανλή είναι «να κρατηθεί το θέμα χαμηλά» και να ξεχαστεί με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος με τη χθεσινή του απόφαση επέλεξε να παραμείνει «χρυσή εφεδρεία» του συστήματος, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι πάνω απ' όλα βάζει τις επιθυμίες των μεγάλων αφεντικών και τίθεται στη διάθεσή τους για μελλοντική αξιοποίηση. Στη δήλωσή του, που δε δίστασε να μετατρέψει σε σόου και μάλιστα σε «εθνικό δίκτυο», ο Δ. Αβραμόπουλος παρουσιάζει την απόφασή του ως «εντολή της κοινωνίας των πολιτών» και αυτοπαρουσιάζεται ως μέλος της «νέας γενιάς πολιτικών, που διαπνέεται από σύγχρονες πολιτικές αντιλήψεις και φέρει αποφασιστικά μέρος της ευθύνης να αλλάξουν τα πολιτικά μας ήθη». Σε ό,τι αφορά στην ουσία της απόφασής του αναφέρει ότι εκφράζει τις ευχαριστίες του -και τη στήριξή του- στον Κ. Καραμανλή για την τιμητική πρόσκληση που του απεύθυνε, αλλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόσκληση... «για λόγους συνέπειας και αξιοπιστίας στην αποστολή που μου έχει ανατεθεί». Παράλληλα, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του να παραμείνει δήμαρχος και να ολοκληρώσει την τετραετία.

Ο Κ. Καραμανλής που μίλησε χθες το βράδυ σε συγκέντρωση οπαδών της ΝΔ στην Καλλιθέα, αν και ήταν ενημερωμένος για τις αποφάσεις του δημάρχου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι, άφησε κάποιες αιχμές, αλλά σε ήπιους τόνους, πως ο Δ. Αβραμόπουλος δεν έκανε το χρέος του. «Τώρα, είπε, είναι η ώρα της προσφοράς, τώρα μετριέται η ανταπόκριση του καθενός στο χρέος». Την απόφαση του Δ. Αβραμόπουλου σχολίασε ο εκπρόσωπος του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «ο Δ. Αβραμόπουλος είναι χρήσιμος στην παράταξη από τη θέση που ο ίδιος επέλεξε». Νωρίτερα ο Κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι «καλό θα ήταν να έρθει ο Δ. Αβραμόπουλος, αλλά αν δεν έρθει είναι δικό του θέμα. Η ΝΔ προχωρεί μπροστά».

Ηγετικά στελέχη της ΝΔ σχολίαζαν ότι ο δήμαρχος υπέπεσε σε μεγάλο σφάλμα και προεξοφλούσαν ότι το «φαινόμενο Αβραμόπουλος» δε θα επαναληφθεί, καθώς θα αποκαλυφθεί σε ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων της ΝΔ. Μάλιστα, αναφερόμενοι στο ενδεχόμενο να παραστεί ο Δ. Αβραμόπουλος στο συνέδριο της ΝΔ, όπως θεωρούνταν βέβαιο μέχρι χθες, έλεγαν ότι «καλύτερα είναι να μην έρθει...».

Ο Κ. Καραμανλής που έχει ήδη χρεωθεί την απώλεια του Δ. Αβραμόπουλου, αναζητεί εναγωνίως τρόπους αντεπίθεσης, ώστε να ξεχαστούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι αρνητικές εντυπώσεις. Συνεργάτες του υποστήριζαν ότι η μακρά προεκλογική περίοδος είναι ευνοϊκός παράγοντας, μιλούσαν για ανατρέψιμο κλίμα και υπόσχονταν «εκπλήξεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ