Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Σε «μετωπική σύγκρουση» για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Κινητοποίηση χτες στον ειδικό εκκαθαριστή για να παρθούν πίσω οι απολύσεις των εργολαβικών

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα γραφεία του ειδικού εκκαθαριστή
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα γραφεία του ειδικού εκκαθαριστή
Με «μετωπική σύγκρουση» προειδοποιούν την κυβέρνηση τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, εάν δεν δώσει άμεσα λύση με τους εργολαβικούς εργαζόμενους και δεν σταματήσει τις μεθοδεύσεις για ξήλωμα όλου του προσωπικού και λουκέτο στην επιχείρηση μέχρι το τέλος του έτους.

«Δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω», είναι στο μεταξύ η απάντηση του ειδικού εκκαθαριστή στην απαίτηση για επαναπρόσληψη των έξι μέχρι στιγμής απολυμένων εργαζομένων από τον εργολάβο της «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ». Απέφυγε κάθε εμπλοκή, παραπέμποντας χτες τα Σωματεία και τους εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην κυβέρνηση.

Καθοριστική θα είναι και η συνάντηση αύριο, Παρασκευή 21 Οκτώβρη, στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων. Ενώ τα Σωματεία θα προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις και ανάλογα με τις απαντήσεις της κυβέρνησης θα λάβουν και τις αποφάσεις τους για τη συνέχεια.

«Ξηλώνουν» τους εργαζόμενους, ξεκινώντας από τους εργολαβικούς

Στη χτεσινή συγκέντρωση στην έδρα της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα, όπου έχει εγκατασταθεί ο ειδικός εκκαθαριστής, συμμετείχαν εργολαβικοί εργαζόμενοι, οι διοικήσεις των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, μεταφέροντας την απαίτηση για ανάκληση των έξι μέχρι στιγμής απολύσεων συναδέλφων τους.


Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο Βάλσαμος Συρίγος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Τα Σωματεία των εργαζομένων κατήγγειλαν τις απολύσεις των συναδέλφων τους, αναδεικνύοντας ότι αυτές εντάσσονται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για να ξεκινήσει η απομάκρυνση του συνόλου του προσωπικού και να μπει λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ μέχρι το τέλος του έτους. Τόνισαν ότι στο σκεπτικό της κατάπτυστης τροπολογίας που ψηφίστηκε τον Ιούνη αναφέρεται ότι το σύνολο του προσωπικού θα παραμείνει μέχρι τη «μετάβαση» στο νέο σχήμα, καθώς και ότι μέχρι τότε η ΛΑΡΚΟ θα βρίσκεται είτε σε καθεστώς λειτουργίας είτε συντήρησης.

Απαίτησαν να ενσωματωθούν οι εργαζόμενοι με εργολαβικό καθεστώς στη ΛΑΡΚΟ, υπογράφοντας αντίστοιχες συμβάσεις με το υπόλοιπο προσωπικό και τόνισαν ότι στην πλειοψηφία τους εργάζονται στον τομέα της συντήρησης και είναι απαραίτητοι για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Σημείωσαν μάλιστα ότι μετά το σταμάτημα της λειτουργίας, εάν διαλυθεί και το τμήμα της συντήρησης, σταματά κάθε δραστηριότητα και ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο της εταιρείας.

Από την πλευρά του, ο ειδικός εκκαθαριστής απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα και στα όσα αποκάλυπταν οι εργαζόμενοι, ρίχνοντας τις ευθύνες στον εργολάβο και παραπέμποντας τους εργαζόμενους και τα Σωματεία στην κυβέρνηση. Ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του εργολάβου, ενώ αναφορικά με την ενσωμάτωση των εργολαβικών σημείωσε ότι ο ίδιος δεν έχει τέτοια δυνατότητα, δείχνοντας ουσιαστικά ότι δεν έχει και καμία διάθεση εμπλοκής και ότι πρόκειται για ζητήματα που τα χειρίζεται η κυβέρνηση.

«Δεν πρόκειται για καβγά μεταξύ του εργολάβου και της ΛΑΡΚΟ. Απληστοι είναι και οι δύο όσον αφορά τους εργαζόμενους, το αίμα μάς έχουν πιει», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους. Επισήμανε ότι για τους εργαζόμενους οι απολύσεις των εργολαβικών συναδέλφων τους «είναι η γραμμή της κυβέρνησης που προετοιμάζει να απομακρύνει όλους τους εργαζόμενους από τους χώρους δουλειάς και από τα σπίτια των οικισμών».

Τόνισε ότι τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και κάλεσε σε ετοιμότητα για «μετωπική σύγκρουση» με την κυβέρνηση και τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται από μια ΛΑΡΚΟ «άδεια» και εκτός λειτουργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τα Σωματεία θα ενημερώσουν εγγράφως τα αρμόδια υπουργεία και θα απαιτήσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στην αυριανή συνάντηση, ενόψει και των νέων Γενικών Συνελεύσεων.

Να σημειώσουμε ότι τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έχουν ήδη πάρει απόφαση για συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, ενώνοντας τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους σε ολόκληρη τη χώρα.

Πλάι στους εργαζόμενους το ΚΚΕ

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος συνομίλησε με μέλη των διοικήσεων των Σωματείων και εργολαβικούς εργαζόμενους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση και τόνισε ότι το Κόμμα θα συνεχίσει να στηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους.

Σε παρέμβασή του μάλιστα προς τον ειδικό εκκαθαριστή, ο Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι ο ίδιος οφείλει να παρέμβει στο αρμόδιο υπουργείο και να ζητήσει να δοθεί λύση με το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει στη συντήρηση του εργοστασίου από τη στάση του εργολάβου και την απόλυση των εργαζομένων. Τόνισε δε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο ειδικός εκκαθαριστής βρίσκονται αντιμέτωποι με «παράβαση καθήκοντος», καθώς έχουν ευθύνη να αποτρέψουν την περαιτέρω απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και ανέδειξε ότι είναι απαράδεκτο να επιτρέπεται αυτή η κατάσταση με τον εργολάβο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των εργαζομένων και των υποδομών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ