Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Το Σάββατο διαδηλώνουν στη Θεσσαλονίκη για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Στις 12 μ. στην Εμπορική Πύλη, επί της Εγνατίας, το αγωνιστικό ραντεβού

Με μια πολύμορφη δραστηριότητα, που περιλαμβάνει περιοδείες στα χωριά, συσκέψεις, συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και άλλες δράσεις, οι Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι, που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, εντείνουν τις προετοιμασίες τους για το μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Οκτώβρη στις 12 μ. στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica».

Αυτό που βγάζει τους αγρότες στον δρόμο είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια, που οδηγούν τον αγρότη όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του. Την ίδια ώρα, οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, που κυριαρχούν στην αγορά, διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές στα προϊόντα, με κριτήριο το κέρδος τους, πολλές φορές μάλιστα «αρπάζουν» την παραγωγή σε τιμές και κάτω του κόστους, αξιοποιώντας και το αίσχος των «ανοιχτών» τιμών.

Ετσι, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι προβάλλουν συγκεκριμένες διεκδικήσεις για να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους. Στις διεκδικήσεις τους ξεχωρίζει το αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους.

Στη Θεσσαλία

Χτες, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων στον Παλαμά. Στη σύσκεψη αυτή επιβεβαιώθηκαν η απόφαση για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και η ανάγκη να παρθούν κι άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στον νομό, όπως, για παράδειγμα, η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων και των μαζικών φορέων στις 9 Νοέμβρη.

Τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και έχει αποτέλεσμα όχι μόνο να μη βγάζουν ικανοποιητικό εισόδημα από την παραγωγή τους αλλά να ζουν σε σπίτια χωρίς ικανοποιητική θέρμανση, να ζουν μέσα στην αβεβαιότητα για την υγεία τους, καθώς τα Κέντρα Υγείας της περιοχής και το Νοσοκομείο Καρδίτσας παραμένουν υποστελεχωμένα.

Στη Λάρισα, πραγματοποιούνται περιοδείες σε χωριά του νομού, ενώ λεωφορεία θα αναχωρήσουν από Ελασσόνα και Τύρναβο (στις 8.30 π.μ. στο πρατήριο καυσίμων στην Τούμπα).

Αντίστοιχα, ολοκληρώθηκαν χτες οι συσκέψεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, στις οποίες ξεχώρισε η μαζική συμμετοχή νέων αγροτών, γεγονός που αποτυπώθηκε και με τη συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων, τους προηγούμενους μήνες.

Σήμερα η συγκέντρωση σε Πύργο και Αίγιο

Στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο (10.30 π.μ.) και στον κόμβο Σελινούντα στο Αίγιο (11 π.μ.), δίνουν σήμερα Πέμπτη συντονισμένο, αγωνιστικό ραντεβού βιοπαλαιστές αγρότες της Ηλείας και της Αιγιάλειας, διεκδικώντας άμεσα μέτρα για τη στήριξη της παραγωγής της μαύρης - κορινθιακής σταφίδας και των σταφυλιών (οινοποιήσιμων και επιτραπέζιων).

Στις σημερινές κινητοποιήσεις καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) και ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», απαιτώντας μεταξύ άλλων κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης από τον παραγωγό για τη σταφίδα (που να ξεπερνάει για το συγκεκριμένο προϊόν τα 2 ευρώ το κιλό) αλλά και για τα σταφύλια (επιτραπέζια και οινοποιήσιμα).

Επιπλέον, η ΟΑΣΗ και Αγροτικοί Σύλλογοι, μετά και από τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν στη Μαγούλα, καλούν σε μαζική συμμετοχή μεθαύριο, Σάββατο, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην έκθεση «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη, όπου καλεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αλλά και στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη μαζί με τα εργατικά σωματεία στις κατά τόπους συγκεντρώσεις.

Στην Ηπειρο

Στην Ηπειρο συμμετοχή των αγροτών στο μεγάλο συλλαλητήριο της έκθεσης «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 22 Οκτώβρη, με δρομολόγηση πούλμαν καθώς και στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη αποφάσισαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αρτας και Πρέβεζας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ