Τρίτη 18 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΕΚ - ΔΙΚΤΥΟ: Ενας απροσδόκητος (;) σύμμαχος της Κεραμέως

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στην Εκπαίδευση απέναντι στην προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει με τον πιο αυταρχικό τρόπο τον νόμο Χατζηδάκη, να πάρει ρεβάνς από τον κλάδο για τους μεγαλειώδεις αγώνες που έδωσε όλο το προηγούμενο διάστημα και να καθιερώσει ένα κατά γενική ομολογία καλπονοθευτικό σύστημα ηλεκτρονικών εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, που καταργεί κάθε ζωντανή διαδικασία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η απόφαση της ηγεσίας των ΣΥΝΕΚ και του ΔΙΚΤΥΟΥ να συμμετέχουν άνευ όρων στις ηλεκτρονικές ψευτοεκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια είναι σε πλήρη αντίθεση με τη διάθεση του κλάδου να υψώσει ανάστημα απέναντι στο υπουργείο, να μην υποταχθεί, να δώσει ακόμα μια φορά απάντηση αγώνα και αξιοπρέπειας. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, εμπλέκοντας ακόμα και άλλους κλάδους, είναι φαιδρά.

Αλήθεια, η ηγεσία των ΣΥΝΕΚ και του ΔΙΚΤΥΟΥ δεν υπολογίζει:

  • Το 95% των συναδέλφων που απείχε κρατώντας περήφανη στάση στις προηγούμενες εκλογές, αφήνοντας παρακαταθήκη για τους αγώνες που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα;
  • Τις δεκάδες ΕΛΜΕ - Συλλόγους ΠΕ σε όλη την Ελλάδα που αποφασίζουν την καταγγελία της απαράδεκτης εγκυκλίου των εκλογών και καλούν σε αποχή;
  • Τα εκλεγμένα μέλη των ΣΥΝΕΚ και του ΔΙΚΤΥΟΥ στα ΔΣ των Συλλόγων και των ΕΛΜΕ που αντιδρούν και συντάσσονται με την περήφανη στάση της αποχής;

Η μοναδική δικαιολογία που προβάλλουν οι ΣΥΝΕΚ και το ΔΙΚΤΥΟ, κι από κοντά και η ΔΑΚΕ και η ΔΗΣΥ/ΠΕΚ (ΠΑΣΟΚ), είναι ότι ο κλάδος 2 χρόνια είχε δοτούς αιρετούς. Σε αυτές τις συνθήκες, ο «εκλεγμένος αιρετός» μέσα από την άθλια διαδικασία που στήνει η κα Κεραμέως δεν θα είναι αυτός που τα σωματεία μας και οι συνάδελφοι θέλουν και έχουν ανάγκη. Δηλαδή να ελέγχουν, να καταγγέλλουν τη διοικητική αυθαιρεσία, να υποστηρίζουν αταλάντευτα τις θέσεις των σωματείων. Αλλωστε αυτή είναι και η επιδίωξη του υπουργείου, στην οποία υποτάσσονται αυτές οι δυνάμεις που συναινούν στις ηλεκτρονικές εκλογές.

Η στάση τους τελικά δεν είναι «απροσδόκητη». Είναι συνέχεια της απόφασης που έχουν πάρει να συντάσσονται μαζί με τη ΔΑΚΕ, όπως συμβαίνει στο 90% των αποφάσεων του ΔΣ της ΟΛΜΕ, π.χ. την άρνησή τους να βάλει εμπόδια ο κλάδος για τους «μέντορες και συντονιστές», αλλά και στο τελευταίο συνέδριο. Να λειτουργούν ως ανάχωμα στις αγωνιστικές διαθέσεις του κλάδου, σε κάθε κρίσιμη καμπή του κινήματος, όπως έκαναν μετά τη μεγαλειώδη απεργία στις 11/10/2021 για την «αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση» των σχολικών μονάδων. Να κλείνουν άρον - άρον κάθε μεγάλο μέτωπο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, κάθε ρωγμή που ανοίγει απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Είναι αποκαλυπτικό ότι στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, όταν η ΔΑΚΕ βρέθηκε «στα σκοινιά», μετά την ψήφο 8 από τους 11 (ΣΥΝΕΚ, ΑΣΕ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΠΕΚ) για αποχή από τις ψευτοεκλογές της Κεραμέως, οι ΣΥΝΕΚ, βάζοντας ως προϋπόθεση την ομοφωνία, απέσυραν την ψήφο τους, απλώνοντας χέρι βοηθείας στην κυβερνητική παράταξη. Ακριβώς την ίδια τακτική ακολούθησαν και στη ΔΟΕ. Εφτασαν μάλιστα σε σημείο να μπλοκάρουν την έκδοση ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας, αρνούμενοι (από κοινού με ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ) να καταγραφεί η αντίθεση στις ηλεκτρονικές εκλογές. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ τοποθετήθηκαν υπέρ των ηλεκτρονικών εκλογών. Κομμάτι - κομμάτι αρχίζουν να αποδέχονται και να υλοποιούν τον ν. Χατζηδάκη.

Είναι ξεκάθαρο ότι η ηγεσία των ΣΥΝΕΚ - ΔΙΚΤΥΟΥ δεν έχει καμία διάθεση να συμβάλει στην πάλη του κλάδου απέναντι στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Καλλιεργεί μια επικίνδυνη στάση αναμονής, επί της ουσίας καλεί τους συναδέλφους να εναποθέσουν τις ελπίδες τους σε μια πιθανή εναλλαγή των κυβερνήσεων. Αυτό φαίνεται και από την τελευταία ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρει ότι ως πιθανά μελλοντική κυβέρνηση «...θα καταργήσει τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις...» αλλά μέχρι τότε οι δυνάμεις του συμμετέχουν κανονικά μαζί με τη ΔΑΚΕ και την ΠΕΚ! Επιλέγουν να αξιοποιήσουν με τυχοδιωκτικό τρόπο τη συγκυρία προκειμένου να πιάσουν τα πόστα στις καρέκλες των αιρετών.

Κάθε εκπαιδευτικός που νιώθει οργή και αγανάκτηση γι' αυτό που ζει κάθε μέρα στα σχολεία, που θέλει να αντισταθεί στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία επιβάλλει με τον πιο αυταρχικό τρόπο, πρέπει να δώσει για μια ακόμα φορά μια αποστομωτική απάντηση: Μαζική αποχή από τις εκλογές - παρωδία της Κεραμέως.

Ιδιαίτερο βάρος έχει η στάση κάθε συνδικαλιστή, κάθε μέλους ΔΣ που αντιπάλεψε την αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα, ανεξάρτητα σε ποια παράταξη ανήκει, να συνταχθεί με τις αποφάσεις δεκάδων σωματείων σε όλη την Ελλάδα που στέκονται αγωνιστικά και καλούν σε αποχή.

Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που δίνουν καθημερινά τη μάχη της μόρφωσης των μαθητών, που παλεύουν για ζωή με δικαιώματα, έχουν επιλογή: Δίνουν αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση, απέχουν μαζικά από τις εκλογές - παρωδία της 5ης Νοέμβρη, συμμετέχουν μαζικά στη μεγάλη πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.


Ανδρέας ΚΑΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ