Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Για το «φιλοεπενδυτικό περιβάλλον» βάζει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή εργαζομένων

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το αντιδραστικό και επικίνδυνο για την ίδια την προστασία της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, νομοσχέδιο για την «Ιδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων - Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση προσφέρει νέο πακέτο πλουσιοπάροχων προνομίων, φοροαπαλλαγών και κάθε είδους κινήτρων στους επιχειρηματικούς ομίλους για την ίδρυση, ανάπτυξη και διαχείριση των επιχειρηματικών πάρκων, αλλά και για τη μετεγκατάστασή τους στα επιχειρηματικά πάρκα, τα οποία θα μπορούν πλέον να χωροθετούνται ακόμα και σε αιγιαλούς, δάση, περιοχές Natura κ.α.

Ταυτόχρονα, με το άρθρο 75 ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στις επιχειρήσεις (στα λιμάνια, στα διαμετακομιστικά κέντρα - logistics, στη Βιομηχανία, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ κ.α.) ώστε τα κλαρκ με δυνατότητα ανύψωσης έως 2,5 τόνων να τα χειρίζονται ακόμα και ανειδίκευτοι εργάτες, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη σωματική ακεραιότητα, ακόμα και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων.

Συνεχίζει επίσης τα χτυπήματα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς γενικεύει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως ηλεκτρονικών εκλογών και συμμετοχής σε συνελεύσεις και συνεδριάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων. Επιπλέον, καταργεί το ειδικό εκλογικό βιβλιάριο και την απόδειξη ταυτοπροσωπίας για τη συμμετοχή σε ψηφοφορία κατά τις εκλογικές διαδικασίες επαγγελματικών οργανώσεων.

Ως κερασάκι στην τούρτα, εξασφαλίζει νέα προνόμια για να γίνουν «ελκυστικότερες» οι επενδύσεις στη «φαρμακευτική» κάνναβη, προωθώντας παράλληλα με την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και τη ναρκω-κουλτούρα.

Σκυλοκαβγάς για τα μάτια των επενδυτών

Ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι «φέτος θα έχουμε το μεγαλύτερο ρεκόρ επενδύσεων όλων των εποχών από όταν μετράμε τον δείκτη», εξαιτίας όλων των φιλοεπενδυτικών μέτρων που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση και τα οποία περνάνε ως οδοστρωτήρας πάνω από τα εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, συνολικά πάνω από τις λαϊκές ανάγκες, ώστε να συγκεντρώνεται χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του ότι δεν στηρίζονται οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις στα επιχειρηματικά πάρκα. «Διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας για τις επενδύσεις και, όταν καταθέτουν τις προτάσεις ή τις ενστάσεις τους οι εκπρόσωποι των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, τους λοιδορείτε και αδιαφορείτε για όσα σας αναφέρουν», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σαρακιώτης. Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, ως προς τις διατάξεις για τη «φαρμακευτική» κάνναβη είπε ότι «έχω την ευκαιρία να σας καλωσορίσω για μια ακόμα φορά στην πραγματικότητα», στο «προοδευτικό», «καινοτόμο θεσμικό πλαίσιο που τότε εισήγαγε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «παρών» και μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα, τα οποία καταψήφισαν, κατέθεσε τις δικές του «εποικοδομητικές» προτάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων.

Για τα κέρδη των ομίλων γυρίζουν τον λαό στην εποχή των σπηλαίων

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης, ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο εμπεριέχει ένα σύνολο διατάξεων που χαρακτηρίζουν την κύρια αντιλαϊκή γραμμή της κυβέρνησης, δηλαδή την προκλητικά γενναία χρηματοδότηση και με ευνοϊκότερους όρους στους επιχειρηματικούς ομίλους για την «πράσινη μετάβαση» και τον «ψηφιακό μετασχηματισμό». Επίσης, ότι οι ρυθμίσεις του στηρίζονται στα νομοθετήματα του ΣΥΡΙΖΑ, το 2016 για τον χωρικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη και το 2018 για τον λεγόμενο εκσυγχρονισμό των χρήσεων γης. Καταδίκασε το άρθρο 75 και τόνισε ότι αυτοί που χαιρέτισαν το νομοσχέδιο ήταν ο ΣΕΒ, η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιά, ζητώντας βέβαια κι άλλα προνόμια.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέφερε πως «τι κι αν είμαστε στον 21ο αιώνα», «τι κι αν η χώρα μας έχει ένα σωρό δυνατότητες παραγωγής Ενέργειας», η ελληνική και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λένε στους λαούς «όποιος δεν προσαρμόζετε πεθαίνει» και «βάλτε κάνα πουλόβερ». «Μας γυρνάτε πίσω στην εποχή των σπηλαίων» - είπε χαρακτηριστικά - για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, όπως κάνει και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αναφερόμενος στην τροπολογία για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο Γ. Δελής υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δίνει 20 λεπτά επιδότηση και νομίζει ότι ξεμπέρδεψε, ενώ ακόμα κι αυτά τα εισπράττουν οι όμιλοι και ο λαός τα πληρώνει μέσω της φορολογίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης είναι ήδη έτοιμο από τις επιλογές της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και τους στόχους της ελληνικής αστικής τάξης, στους οποίους συμφωνούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα ανέδειξε τις πραγματικές αιτίες που έχουν διαμορφώσει τις συνθήκες ενεργειακής φτώχειας και ραγδαίας επιδείνωσης της θέσης των λαϊκών στρωμάτων, συμπληρώνοντας ότι επιβεβαιώνεται πως η αιτία των προβλημάτων του λαού είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη. Κάλεσε τον λαό να μην εγκλωβιστεί στην κίβδηλη αντιπαράθεση των κομμάτων του κατεστημένου, τονίζοντας ότι μπορεί να ανατρέψει το μέλλον που του ετοιμάζουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ προκλητικών προνομίων σε «στρατηγικούς επενδυτές»(2021-12-01 00:00:00.0)
Βήμα - βήμα διαμορφώνουν το καθεστώς της ανεξέλεγκτης δράσης των επιχειρηματικών ομίλων(2021-06-24 00:00:00.0)
«Δεν θα δίνουν λογαριασμό» οι επιχειρηματικοί όμιλοι(2021-04-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2020-04-25 00:00:00.0)
Δέκα δέκα τα «θετικά μέτρα» για το κεφάλαιο(2019-04-20 00:00:00.0)
Πάρκα... κερδοφορίας για το κεφάλαιο(2009-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ