Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Διατηρήσιμη» κατάψυξη της αγοράς «Ανεργοποίηση απασχολήσιμων»

Αφού κυοφόρησε για μεγάλο διάστημα την αοριστία των εκλογών ο κ. Σημίτης, αποφάσισε: Εκλογές στις 9 του Απρίλη. Κυοφορία, χωρίς τους προγενετικούς ελέγχους, χωρίς αμνιοπαρακέντηση και χωρίς αναζήτηση των γενετικών καταβολών του.

Θα του παραστέκονται, πάντως, οι άλλες 14 μαμές του ΕΥΡΩ-ΝΑΤΟ μαιευτηρίου και οι (κακο)-μοίρες της «νέας τάξης», που θα το «μοιράνουν». Ισως ο τοκετός της νέας κυβέρνησης να είναι δύσκολος, ίσως χρειαστεί εμβρυουλκία ακόμη και καισαρική τομή, αλλά αυτό που θα γεννηθεί, συνοδεύεται, σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, από την απειλητική διαβεβαίωση του Κ. Σημίτη ότι θα το χαρακτηρίζει η «διατηρησιμότητα», σε χρόνο μέλλοντα και αόριστο, των πέντε κριτηρίων και της στασιμο-λιτότητας.

Αυτή η πολιτική, που έχει μεταβάλει, εκτός των άλλων, σε καταψύκτη την αγορά, την παραγωγή, τα προϊόντα της και βέβαια την κατανάλωση, θα είναι, κατά τους κυβερνητικούς νεολογισμούς, «διατηρήσιμη», θα συνεχίζεται, δηλαδή, χωρίς ελπίδα.

Και μ' έναν άλλο νεολογισμό, οι εργαζόμενοι μεταβάλλονται σε «απασχολήσιμους» και με τη σειρά τους σε «ανεργήσιμους» - και οι επιχειρήσεις σε «ιδιωτικοποιήσιμες».

Θυμηθήκαμε τον πολυτάλαντο Μποστ και την Ανεργίτσα του, που δεν είχε βέβαια αντιμετωπίσει, την εποχή εκείνη, τους ραδιενεργούς ψεκασμούς των πυραύλων της υπερατλαντικής συμμορίας.

Υποθέτω, ότι εδώ και καιρό, και, ιδιαίτερα αυτές τις προεκλογικές μέρες, μια ομάδα «φιλολογήσιμων» έχει αναλάβει, με γλωσσοπλαστικό φανατισμό και για λογαριασμό κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, την κατασκευή λέξεων, ευφημισμών και νεολογισμών, που συγκαλύπτουν την πραγματικότητα, παραπλανούν και διαστρέφουν.

Η «Σημιτοποίηση» της «εκσυγχρονοποίησης», όπως ομολογείται, θα είναι «διατηροποιήσιμη», σε ατέρμονα χρόνο και θα συνοδεύεται από την πολυ-αμφισημία των προεκλογικών λόγων.

Οι προβληματισμένοι πολίτες δε θα αφήσουν, με τέτοια τεχνάσματα, να τους οδηγήσουν σε κατάσταση «στρουθοκαμηλοποίησης», με το κεφάλι χωμένο στην άμμο. Γιατί, όπως είναι γνωστό, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνσιν εκ του ταμείου και από τα ψιλά γράμματα δεσμεύσεων που συνοδεύουν και τα τραπεζικά συμβόλαια, όπου τόκοι και πανωτόκια οδηγούν σε απελπιστικές καταστάσεις.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ