Τετάρτη 13 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Με «σωσίβια» την «κεντροαριστερά» και την «αντιδεξιά» πόλωση

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Κεντροαριστερά», εκλογικός νόμος και κλίμα πόλωσης με αποθέωση της κούφιας αντιδεξιάς ρητορείας. Αυτό είναι το τετράπτυχο της τακτικής με την οποία θα πορευτεί το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα, όπως αποφασίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ, όπου ο πρωθυπουργός ζήτησε συστράτευση των στελεχών για να αντιμετωπιστεί το «κλίμα ηττοπάθειας» και της «κακής λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων».

«Κεντροαριστερά»

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν την 5ωρη συνεδρίαση, ο Κ. Σημίτης αφού ανέφερε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2004 (στη συνεδρίαση ο Κ. Σκανδαλίδης είχε εκτιμήσει ότι η ΝΔ θα επιχειρήσει να σύρει την κυβέρνηση σε εκλογές πριν από την προεδρία της ΕΕ το 2003), δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «σταθερά προσανατολισμένο» στη δημιουργία ενός «πλειοψηφικού ρεύματος» για «να στηρίξει την προώθηση των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων». Γι' αυτό, όπως είπε, «επιδιώκουμε τη συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς (...) Οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες μας - συνέχισε - για προγραμματικές συγκλίσεις που έγιναν και θα γίνουν δεν απευθύνονται μόνο στην κορυφή των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, αλλά κυρίως στους πολίτες. Οι πρωτοβουλίες μας - κατέληξε - δεν εντάσσονται σε τακτικές εντυπωσιασμού, ούτε βέβαια σε ανάγκες της συγκυρίας. Επιδιώκουμε την ευρύτατη συμπαράταξη των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων με ένα σύγχρονο πρόγραμμα». Με αυτή τη γραμμή, δε, όπως διαβεβαίωσε, θα κατέλθει το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές...

Ερχονται γκάλοπ...

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το σενάριο της «κεντροαριστερής διακυβέρνησης» καταλαμβάνει πρωταρχική σημασία στην επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ για τη διατήρηση της κυβερνητικής εξουσίας. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται ο Κ. Σημίτης να αποστείλει επιστολή στα... «κεντροαριστερά» κόμματα (όπως εισηγήθηκε σχετικά ο Δ. Ρέππας), καλώντας τα για διάλογο σε συγκεκριμένα θέματα. Το σίγουρο είναι ότι τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει μπαράζ... «κεντροαριστερής» προπαγάνδας, δεδομένου ότι ο Κ. Λαλιώτης ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα δυο (!) γκάλοπ, σύμφωνα με τα οποία ο ελληνικός λαός αδημονεί για τη συγκρότηση της «κεντροαριστεράς»...

Εκλογικός νόμος

Η υπόθεση του εκλογικού νόμου θα αποτελέσει επίσης ένα από τα «χαρτιά» του ΠΑΣΟΚ στην τακτική του. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο εντάσσεται στην προσπάθεια για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος» και «στην προσπάθεια για την ποιότητα της δημοκρατίας»... Δεν παρέλειψε, βέβαια, να μιλήσει υποκριτικά για την «ανάγκη σαφέστερης αντιστοιχίας των επιλογών των πολιτών με τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή», αλλά και δεν παρέλειψε να σημειώσει ως «πρώτη προτεραιότητα» την «πολιτική σταθερότητα». Κατά την ίδια υποκριτική πλατφόρμα, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο αποτελεί τακτική κίνηση. «Κάθε άλλο μάλιστα», ισχυρίστηκε...

Οσο για το χρόνο που θα τεθεί το θέμα, υπήρξε ασαφής: «Ο διάλογος αυτός θα έρθει με τη σειρά του», απάντησε, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο η όλη μεθόδευση να εκδηλωθεί μετά τις δημοτικές, ώστε το ΠΑΣΟΚ να λάβει υπόψη του τα δεδομένα εκλογικά αποτελέσματα και να προσδιορίσει ανάλογα τα σενάρια για τον εκλογικό νόμο. Ο ίδιος πάντως δικαιολόγησε την ασάφεια λέγοντας ότι προηγείται το νομοσχέδιο για το λεγόμενο πολιτικό χρήμα και το «πόθεν έσχες», ώστε, όπως ανέφερε, «να μην μπορεί κανένας να απαξιώνει την πολιτική και τους πολιτικούς».

«Αντιδεξιά» υποκρισία και πόλωση

Βασική πλευρά της τακτικής του ΠΑΣΟΚ θα είναι στην πορεία προς τις εκλογές η κούφια «αντιδεξιά» φρασεολογία.

Δίνοντας το στίγμα ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στη ΝΔ, μίλησε για «κόμμα με γνωστή ταυτότητα», που «την έδειξε την περίοδο '89-'93». Σήμερα, συνέχισε, η ΝΔ «είναι κόμμα με σημαία ευκαιρίας», που «χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη επιθετικότητα και την καλλιέργεια κλίματος πόλωσης, σκανδαλολογίας και από μια συνεχή καταστροφολογία. Αυτή τη ρητορική δεν μπορούμε να την αφήσουμε αναπάντητη», συμπλήρωσε, πείθοντας και τον πλέον αδαή ότι επέρχεται μια περίοδος που ο δικομματικός καυγάς θα ξεπεράσει κάθε όριο.

Εκεί που ο Κ. Σημίτης έβαλε τα δυνατά του ήταν στην προσπάθεια να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα... του λαού, σε αντιδιαστολή με τη ΝΔ, που, όπως είπε, «συνεχίζει να είναι και θα είναι μια παράταξη μιας κοινωνικής μειοψηφίας που αδιαφορεί για την κοινωνική αλληλεγγύη και ευαισθησία, εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα και πιστεύει και εργάζεται για την ανεμπόδιστη και ολοκληρωτική λειτουργία της αγοράς σε όλους τους τομείς της ζωής». «Η ΝΔ - συμπλήρωσε - εκπροσωπεί συμφέροντα των ολίγων, εκπροσωπεί συμφέροντα τα οποία δεν έχουν την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, συμφέροντα εχόντων, οι οποίοι προασπίζονται τη δική τους προνομιακή θέση στην κοινωνία».

Κατόπιν όλων αυτών και ερωτηθείς για το λεγόμενο «σενάριο της δεξιάς παρένθεσης», ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε «αστείο», ενώ στο ενδεχόμενο να ζητήσει πρόωρες εκλογές η ΝΔ, ισχυρίστηκε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «θέλει να αποφύγει την επιτυχία» του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ