Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
«Εδώ και τώρα μέτρα στήριξης για την επιβίωσή μας!»

«Αρκετά ματώσαμε» το μήνυμα από τη χτεσινή συγκέντρωση δεκάδων σωματείων στο υπουργείο Οικονομικών

Με μια δυναμική κινητοποίηση, χτες το απόγευμα, στο υπουργείο Οικονομικών οι αυτοαπασχολούμενοι της Αττικής έδωσαν τη δική τους μαχητική και διεκδικητική απάντηση στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι θα κλιμακώσουν τη δράση τους το επόμενο διάστημα με σημαντικό σταθμό την πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Αυτοαπασχολούμενοι από πολλούς κλάδους και τοπικές Ενώσεις βρέθηκαν έξω από το υπουργείο ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των άνω των 35 Ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων, μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής. Η κινητοποίηση μάλιστα είχε ευρύτερη στήριξη από πολλούς μεμονωμένους συνδικαλιστές, όπως και από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, αντιπροσωπεία της οποίας συμμετείχε στη συγκέντρωση.

Οι συγκεντρωμένοι με την παρουσία τους και τα συνθήματά τους έξω από το υπουργείο διατράνωσαν ότι «αρκετά ματώσαμε, φτάνει πια!» και ότι ήρθε η ώρα «να πληρώσουν τα μονοπώλια». Απαίτησαν άμεσα μέτρα και ουσιαστική στήριξη των μικροεπαγγελματιών, την προστασία από τις συνέπειες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, το σταμάτημα της φορολογικής αφαίμαξής τους και την προστασία από κατασχέσεις κατοικιών και καταστημάτων.


Οσο για την κυβέρνηση, παρότι η κινητοποίηση ήταν γνωστή εδώ και 3 βδομάδες, δεν βρέθηκε ουδείς εκπρόσωπος από το υπ. Οικονομικών για να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των σωματείων, γεγονός που καταγγέλθηκε από το βήμα της συγκέντρωσης, με τους αυτοαπασχολούμενους να πηγαίνουν ακριβώς έξω από την πόρτα φωνάζοντας συνθήματα και θυροκολλώντας τελικά τα αιτήματά τους.

Μοναδική λύση ο κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Φλώκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, ο οποίος στάθηκε στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων με «ζεστό» χρήμα από το Ταμείο Ανάπτυξης, την ώρα που οι αυτοαπασχολούμενοι είναι σαν ...να μην υπάρχουν για την κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τη σιγή νεκροταφείου που τήρησε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για τυχόν μέτρα στήριξής τους. «Τους λέμε: Οχι μόνο υπάρχουμε αλλά έχουμε και φωνή. Και θα ακουστούμε είτε το θέλουν είτε όχι», τόνισε.

Ο Κώστας Μάρκου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υποδηματοποιών, μετέφερε την αγανάκτηση που υπάρχει στους αυτοαπασχολούμενους αφού δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και σημείωσε ότι την ώρα που απορρίπτονται όλες οι προτάσεις των σωματείων για μέτρα στήριξης, «η μοναδική λύση είναι ο κοινός αγώνας, να είμαστε στον δρόμο, να οργανώσουμε τη συμμετοχή μας στην απεργία στις 9 Νοέμβρη».


«Αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας, για τις οικογένειες και την αξιοπρέπειά μας», επισήμανε, δίνοντας το «παρών», ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής. Προειδοποίησε για τη φτώχεια που φέρνουν οι πολιτικές της κυβέρνησης και κάλεσε σε ένταση της πάλης. «Θα είμαστε μπροστά. Πάμε όλοι μαζί. Διεκδικούμε τη ζωή, την υπερηφάνειά μας, την αξιοπρέπειά μας», ανέφερε.

Ο φετινός χειμώνας θα τρανταχτεί από τις κινητοποιήσεις του λαού

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, χαιρετίζοντας τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, ιδιαίτερα «τα σωματεία αυτά που για πρώτη φορά συναντιόμαστε στον δρόμο του αγώνα».

Επίσης, κατήγγειλε την κλήτευση σε δίκη του γγ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Βάλσαμου Συρίγου, για την κινητοποίηση ενάντια σε πλειστηριασμό κατοικίας άνεργου αυτοαπασχολούμενου, τονίζοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε να σύρουν κανέναν συνδικαλιστή στα δικαστήρια επειδή πρωτοστάτησε να μην παρθεί σπίτι συναδέλφου. Δεν θα επιτρέψουμε να πέσει κανένα σπίτι, κανένα μαγαζί συναδέλφου στα χέρια των τραπεζών και των funds».

Οσον αφορά τους Εμπορικούς Συλλόγους Αθήνας και Θεσσαλονίκης που έχουν ξεκινήσει σαν λαγοί συζήτηση για μειωμένο ωράριο στα καταστήματα στο όνομα της εξοικονόμησης Ενέργειας υπογράμμισε ότι από αυτήν «απουσιάζουν παντελώς τα αναγκαία μέτρα στήριξης των μικρών επαγγελματιών» και χαρακτήρισε αποκαλυπτικό το γεγονός ότι «οι ίδιες δυνάμεις που εμφανίζονται ως "σωτήρες" με τη διεύρυνση του ωραρίου, με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τις Λευκές Νύχτες, σήμερα εμφανίζονται και πάλι ως "σωτήρες" με τις προτάσεις για μειωμένο ωράριο για να καλύψουν τα "λερωμένα τ' άπλυτα" μιας πολιτικής που εμπορευματοποίησε την Ενέργεια και την "απελευθέρωσε", που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τον πόλεμο, τη συμμετοχή της χώρας σε αυτόν και τις διάφορες κυρώσεις που τις πληρώνει και πάλι ο λαός».

Για τις νουθεσίες της κυβέρνησης προ τον λαό για να προσαρμοστεί μπροστά στον δύσκολο χειμώνα σημείωσε ότι «τους απαντάμε ότι ο φετινός χειμώνας θα τρανταχτεί από τις κινητοποιήσεις του λαού μας. Τους απαντάμε ότι η υπομονή μας εξαντλήθηκε όπως εξαντλήθηκε και το εισόδημά μας. Τι και αν περάσαμε κρίση και μνημόνια, πανδημία μετά, τώρα έκρηξη του πληθωρισμού, χορτάσαμε από λόγια και από συμπάθεια. Στην πράξη πληρώνουμε αβάσταχτη φορολογία από το πρώτο ευρώ σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Είμαστε δεμένοι με δόσεις δεκάδων χρόνων για χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στις αλλεπάλληλες κρίσεις. Βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια και τα μαγαζιά μας. Τρέμουμε μην τυχόν και αρρωστήσουμε και αναγκαστούμε να κλείσουμε το μαγαζί. Και άλλα τόσα βάσανα που δεν φτάνουν σελίδες ολόκληρες για να τα περιγράψουμε».

Αναδεικνύοντας την κοροϊδία της κυβέρνησης για τη δήθεν ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων, μίλησε για την «κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος», που αποτελεί, όπως είπε, «το κερασάκι στην τούρτα, αφού αυτή θα γίνεται μόνο σε όσους προχωράνε σε αύξηση προσωπικού, αποκλείοντας έτσι χιλιάδες επαγγελματίες χωρίς προσωπικό, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν για ακόμη μια χρονιά τον συγκεκριμένο κεφαλικό φόρο...

Η κυβέρνηση, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στο δόγμα της "στρατηγικής ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας", αδιαφορεί πλήρως για τις ανάγκες των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων».

Ολοι στην απεργία στις 9 Νοέμβρη!

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα ανακούφισης που ζητάνε οι αυτοαπασχολούμενοι, όπως μείωση της τιμής του ρεύματος και των καυσίμων, άμεση διαγραφή χρεών, ορισμός αφορολόγητου ορίου, πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.

Για την απεργία στις 9 Νοέμβρη τόνισε ότι «οι επαγγελματίες μπορούμε να δώσουμε βροντερό "παρών". Να συμβάλουμε ώστε να μετατραπεί η απεργία σε παλλαϊκό ξεσηκωμό. Μπορούμε να βάλουμε τον πήχη ψηλά. Είναι ευκαιρία να φανεί η δύναμη του ενωμένου λαού που παλεύει για τις ανάγκες του. Μπορεί η απόγνωση και η οργή που διακατέχουν τους αυτοαπασχολούμενους να γίνουν συλλογική δύναμη». Κάλεσε, τέλος, τις ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή των επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων στην απεργία με κλείσιμο των καταστημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ