Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Απάντηση» στις προσαρτήσεις με νέους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και στήριξη του Κιέβου «μέχρι τη νίκη»

Ολοένα και μεγαλύτερη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης από όλες τις πλευρές

Ακόμα 4 πυραυλικά συστήματα HIMARS περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο εξοπλισμών που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία
Ακόμα 4 πυραυλικά συστήματα HIMARS περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο εξοπλισμών που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία
Με νέες αποστολές σύγχρονων ΝΑΤΟικών εξοπλισμών για την ανακατάληψη εδαφών από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά και με διάταγμα του Ουκρανού Προέδρου το οποίο αποκλείει οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία όσο ο Βλ. Πούτιν βρίσκεται στην προεδρία της χώρας, το ευρωατλαντικό μπλοκ και το Κίεβο «απαντούν» στην ανακοίνωση προσάρτησης του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια από τη Ρωσία, καθώς κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα η ιμπεριαλιστική σύγκρουση.

Μετά την κατάθεση αιτήματος για «ταχεία ένταξη» στο ΝΑΤΟ, το οποίο για άλλη μια φορά έφερε στο προσκήνιο αντιθέσεις μέσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ, ο Β. Ζελένσκι υπέγραψε χθες διάταγμα με το οποίο κηρύσσεται επισήμως «αδύνατη» η προοπτική οποιασδήποτε συνομιλίας με τον Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη «για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά με έναν άλλο Πρόεδρο». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε το 2019 η Ρωσία, ο Πούτιν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία άλλες δύο φορές.

Η κίνηση αυτή από το Κίεβο πραγματοποιείται ενώ φαίνεται να καταγράφεται δυσαρέσκεια σε μερίδα της ρωσικής αστικής τάξης για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και την ώρα που καταγράφονται παρεμβάσεις όπως αυτή του Αμερικανού μεγαλοκαπιταλιστή Ιλον Μασκ υπέρ μιας διαπραγμάτευσης πάνω σε βασικά αιτήματα της Ρωσίας.

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικών εξοπλισμών 625 εκατ. δολαρίων

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 625 εκατ. δολαρίων, με αποστολή ακόμα περισσότερων όπλων από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Το πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 4 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS και τα σχετικά πυρομαχικά, 16 οβιδοβόλα «Howitzer» 155 χιλιοστών και 75.000 βλήματα πυροβολικού για αυτά, καθώς επίσης 500 βλήματα πυροβολικού με καθοδήγηση ακριβείας, άλλα 16 οβιδοβόλα 105 χιλιοστών, τεθωρακισμένα οχήματα, εκατοντάδες χιλιάδες φυσίγγια κ.ά.

Συνολικά οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει περισσότερα από 17,5 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο από τον Γενάρη του 2021, εκ των οποίων 16,8 δισ. από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Βρετανία θα συνεχίσει να στηρίζει στρατιωτικά Ουκρανία και Πολωνία

Προχωρώντας τη στρατηγική της στόχευση για αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο στην Ανατολική Ευρώπη - ιδιαίτερα μετά το Brexit - η Βρετανία ενισχύει τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και της Πολωνίας.

Η Βρετανία «έχει την απαραίτητη στρατηγική ανθεκτικότητα για να βοηθήσει την Ουκρανία έως τη νίκη», τόνισε χθες ο ΥΠΕΞ Τζ. Κλέβερλι. Σημειώνοντας τον ενεργό ρόλο του Λονδίνου στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τη Ρωσία, υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε σχολιαστές. Είμαστε συμμετέχοντες στα γεγονότα επί του πεδίου, κάνουμε τη διαφορά υπερασπιζόμενοι τις αξίες μας». Η Βρετανία έχει παραδώσει στρατιωτική βοήθεια πολλών δισ. λιρών στην Ουκρανία, ενώ συμμετέχει και στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών.

«Θα τους υποστηρίζουμε ώσπου η εθνική κυριαρχία τους να αποκατασταθεί» και «δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την προσάρτηση του Λουγκάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, η Βρετανία εντείνει και διευρύνει την ανάπτυξη συστήματος αεράμυνας στην Πολωνία, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας, που χθες επισκέφτηκε την πολωνική πόλη Ζάμοστς.

Το σύστημα αεράμυνας μέσου βεληνεκούς θα επεκταθεί για άλλη μια περίοδο, έτσι ώστε η Πολωνία να μπορεί να διευκολύνει την εφοδιαστική υποστήριξη στην Ουκρανία και να είναι ασφαλής, σημείωσε ο Γουάλας, καθώς τα περισσότερα ΝΑΤΟικά όπλα μεταφέρονται μέσω πολωνικού εδάφους.

Γερμανία: Αντιδρά «συγκρατημένα» σε «ταχεία ένταξη» της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε επιφυλάξεις για μια «ταχεία ένταξη» της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όπως αιτήθηκε ο Ζελένσκι την Παρασκευή, και ήδη 9 κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής δήλωσαν ότι τη στηρίζουν.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα, και με βαρέα όπλα, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι άλλες χώρες και το ΝΑΤΟ δεν θα παρασυρθούν σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αν. Μπέρμποκ, την ίδια ώρα βέβαια που το ΝΑΤΟ μέσω των κρατών - μελών του συμμετέχει στην πράξη, ενεργά και πολύμορφα, στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση.

Αντίστοιχη δήλωση έκανε η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Κρ. Λάμπρεχτ, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία «είναι ελεύθερη να επιλέξει συμμαχία», ωστόσο το ζήτημα θα συζητηθεί μεταξύ των 30 χωρών του ΝΑΤΟ και «η Γερμανία δεν θα αποφασίσει μόνη της».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του «Rating Group» το ποσοστό των Ουκρανών που είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι τώρα το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, αυξημένο κατά 7% σε σύγκριση με τον Ιούνη. Συγκεκριμένα, το 83% εμφανίζονται να επιθυμούν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ μόνο το 4% δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν κατά της ένταξης.

Ασαφή τα νέα σύνορα της Ρωσίας

Παρά την έγκριση από το ρωσικό κοινοβούλιο της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, το Κρεμλίνο δεν έχει καθορίσει ακόμα επισήμως τα σύνορα των νέων περιοχών, των οποίων μεγάλα τμήματα παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο, ενώ οι δυνάμεις του Κιέβου, ενισχυμένες με τα ΝΑΤΟικά όπλα, ανακαταλαμβάνουν και ορισμένα εδάφη που μέχρι τώρα έλεγχαν οι ρωσικές δυνάμεις.

Ως εκ τούτου, ακόμα δεν είναι σαφές πού θα οριοθετήσει η Ρωσία τα διεθνή της σύνορα μόλις ολοκληρωθεί η προσάρτηση και πού θα φτάνει η «προστασία με όλα τα μέσα» για την οποία κάνει λόγο η Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές σε ό,τι αφορά τα σύνορα των περιοχών της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, ενώ για το Ντονέτσκ, το οποίο ελέγχει η Μόσχα κατά περίπου 60%, είπε ότι «θα απελευθερωθεί».

Μετά την έγκριση από το ρωσικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Ανω Βουλή) της προσάρτησης των ουκρανικών εδαφών που αντιστοιχούν περίπου στο 18% της ουκρανικής επικράτειας, ο Ρώσος Πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει άμεσα τον σχετικό νόμο.

Στο μεταξύ, η ετήσια παραγωγή σιτηρών της Ρωσίας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 5 εκατ. τόνους σε ετήσια βάση, «λαμβάνοντας υπόψη την καλλιεργήσιμη γη που διαθέτουν» τα νέα εδάφη, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Ντμ. Πατρούσεφ. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα πάρουμε κι άλλες καλλιέργειες».

Ηδη η Ρωσία και οι φιλορωσικές δυνάμεις εξάγουν ουκρανικά σιτηρά από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που ελέγχει η Μόσχα.

Επιπλέον, προχωρά και η διαδικασία της επιστράτευσης στη Ρωσία, με τον υπουργό Αμυνας Σ. Σοϊγκού να δηλώνει χθες ότι έχουν επιστρατευτεί περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον ίδιο, δόθηκε εντολή στους αρμόδιους υπαλλήλους να εφοδιάσουν τους στρατεύσιμους με τα απαραίτητα ρούχα και εξοπλισμό και να τους αναθέσουν στρατιωτικά καθήκοντα.

«Προκλητικές ενέργειες» στα σύνορά της καταγγέλλει η Λευκορωσία

«Προκλητικές ενέργειες» στα σύνορα της Λευκορωσίας κατήγγειλε χθες ο Πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις της Δύσης προσπαθούν να σύρουν τη χώρα του στον πόλεμο.

Κατηγόρησε την Ουκρανία - που εκφράζει φόβους ότι η Λευκορωσία ενδέχεται να συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις μαζί με τη Ρωσία - πως έχει συγκεντρώσει έως και 15.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, η Ουκρανία διεξάγει συνεχώς επιχειρήσεις αναγνώρισης του εδάφους, των στρατευμάτων και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Λευκορωσίας, ενώ drones παραβιάζουν συχνά τα μεταξύ τους σύνορα.

Αντίστοιχα, η Πολωνία έχει μεγάλη δραστηριότητα κοντά στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, έχοντας δημιουργήσει μια νέα μηχανοκίνητη ταξιαρχία στα νότια σύνορα και τακτικές ταξιαρχίες εδαφικής άμυνας στα βόρεια και ανατολικά.

Ο Λευκορώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμα στα συχνά στρατιωτικά γυμνάσια στη Λιθουανία, μεταξύ άλλων στο εκπαιδευτικό πεδίο Pabrade, το οποίο βρίσκεται μόλις 15 χλμ. από τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, η Λιθουανία ανακοίνωσε σχέδια αγοράς αμερικανικών συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS.

Ο Λουκασένκο ξεκαθάρισε ότι η Λευκορωσία συμμετέχει στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά «δεν θα στείλουμε στρατεύματα», ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι προετοιμάζεται στρατιωτική κινητοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ