Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ «ARGO - 22»
Απέραντο ΝΑΤΟικό ορμητήριο η χώρα

Eurokinissi

Σε εξέλιξη βρίσκεται έως αύριο, Σάββατο 1η Οκτώβρη, η διακλαδική άσκηση Ελλάδας - Γαλλίας «ARGO - 22» στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, καθώς επίσης στον Αγιο Ευστράτιο και στη Σκύρο. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, αεροπορικά μέσα του στρατού ξηράς, μαχητικά αεροσκάφη. Οι γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με το πλοίο Διοίκησης Αμφίβιων Επιχειρήσεων «FS Tonnerre» και τις υπαγόμενες σε αυτό μονάδες και μέσα (είναι φορτωμένο με άρματα μάχης, ερπυστριοφόρα, ελικόπτερα και πεζοναύτες).

Τη διεξαγωγή της άσκησης καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, τονίζοντας ότι είναι η συνέχεια της εγκατάστασης Αμερικανών στρατιωτών στον Βόλο και στο Στεφανοβίκειο, της υλοποίησης της άσκησης «Μέγας Αλέξανδρος 2022» με την ενεργή συμμετοχή της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, της ανάπτυξης μιας σειράς κατασκευαστικών παρεμβάσεων στο Στεφανοβίκειο, στο στρατόπεδο Γεωργούλα και το λιμάνι του Βόλου, της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συμφωνίας.

Υπογραμμίζει πως «οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι στην περιοχή μας διαμορφώνονται συνθήκες μόνιμης εγκατάστασης μιας μεγάλης δολοφονικής στρατιωτικής μηχανής για τη διασφάλιση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ελλάδας, για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Καταρρίπτονται τα επιχειρήματα τόσο των παραγόντων της ΝΔ, όσο και πριν εκείνων του ΣΥΡΙΖΑ, περί "απλών συνεκπαιδεύσεων" με στόχο την επιχειρησιακή βελτίωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τα οποία έντυναν την επαίσχυντη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, με στόχο να καθησυχάσουν τον λαό της περιοχής. Τα επιχειρήματα αυτά γκρεμίστηκαν από τις ίδιες τις εξελίξεις, μαζί με τα επιχειρήματα για τη δήθεν "προστασία" της χώρας από την επιθετικότητα της Τουρκίας, που θα παρείχε η συγκεκριμένη Συμφωνία, αφού ακόμα "παζαρεύουν" με την Τουρκία σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας ώστε να την κρατήσουν πάση θυσία στο δυτικό στρατόπεδο».

«Πρόκειται για πολύ επικίνδυνες εξελίξεις που εμπλέκουν βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στους ανταγωνισμούς και στους πολεμικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας, θέτοντας τον λαό και τη νεολαία σε μεγάλους κινδύνους», σημειώνει και καλεί σε συνέχιση του αγώνα απαιτώντας απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καμιά διευκόλυνση από ελληνικό έδαφος για τις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές, να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις και να ξηλωθούν όλες οι ξένες βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας, αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Νέοι κρίκοι στην αλυσίδα της εμπλοκής

Στο μεταξύ, άλλη μια ΝΑΤΟικής κοπής συνεκπαίδευση πραγματοποίησαν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις τις προηγούμενες μέρες. Συγκεκριμένα, το Σάββατο και τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν συνεκπαιδεύσεις με την ισπανική Αμφίβια Δύναμη Κρούσης, η οποία αποτελείται από το αεροπλανοφόρο «ESPS JUAN CARLOS I», το αμφίβιο πλοίο «ESPS CASTILLA» και τη φρεγάτα «ESPS NAVARRA», στις θαλάσσιες περιοχές βορειοδυτικά της νήσου Καρπάθου, βόρεια της Κρήτης και δυτικά της Πελοποννήσου.

Μεταξύ άλλων εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, στοχοποίησης, προχωρητικών ελιγμών και αντιμετώπισης αεροπορικής απειλής με τη συμμετοχή δύο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης, διεξήχθησαν συνεκπαιδεύσεις δύο F-4 και δύο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας με τέσσερα AV-8B Harrier του αεροπλανοφόρου. Επιασαν δηλαδή ένα ευρύ φάσμα πολέμου, σε μια περιοχή που ΝΑΤΟικοί και Ρώσοι απλώνουν δυνάμεις για τον έλεγχο κρίσιμων διαύλων στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ, τύπου Embraer ERJ-145 AEW&C, απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ελευσίνας και πέταξε δυτικά της Πελοποννήσου στην Κεντρική Μεσόγειο, συλλέγοντας εικόνα και πληροφορίες για την κίνηση στην περιοχή, με καπέλο τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωενωσιακή επιχείρηση EUNAVFOR MED «IRINI».

Παραπέρα, από 6 έως 10 Οκτώβρη αναμένεται στη Σούδα το μεγαλύτερο και νεότερο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το «USS George H.W. Bush», το οποίο έχει αναπτυχθεί στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της περικύκλωσης της Ρωσίας, με επιχειρήσεις των αεροσκαφών του στα Βαλκάνια και στη Μαύρη Θάλασσα. Στο πλοίο επιβαίνουν 3.200 άτομα πλήρωμα και περίπου 2.500 άτομα για την αεροπορία. Μεταφέρει δε 90 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ