Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΓΩΝ «NORD STREAM»
Σοβαρό ενδεχόμενο οι συγχρονισμένες βλάβες να οφείλονται σε δολιοφθορά

Η επιφάνεια της θάλασσας όπως φαινόταν χτες σε ένα από τα σημεία της διαρροής στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου, βορειοανατολικά του δανέζικου νησιού Μπόρνχολμ
Η επιφάνεια της θάλασσας όπως φαινόταν χτες σε ένα από τα σημεία της διαρροής στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου, βορειοανατολικά του δανέζικου νησιού Μπόρνχολμ
Συγχρονισμένες βλάβες - διαρροές σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά τμήματα των δικτύων των ρωσο-γερμανικών αγωγών φυσικού αερίου «Nord Stream 1» και «Nord Stream 2» καταγράφηκαν μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι τα στοιχεία «δείχνουν» προς την κατεύθυνση του σαμποτάζ και τη Μόσχα να αναφέρεται επίσης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός «Nord Stream 1» έχει σταματήσει από τις 5 Σεπτέμβρη να διοχετεύει φυσικό αέριο στη Γερμανία (με τη Ρωσία να επικαλείται τεχνικά προβλήματα λόγω των δυτικών κυρώσεων), ενώ ο αγωγός «Nord Stream 2» ολοκληρώθηκε πέρσι, αλλά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν τέθηκε τελικά ποτέ σε λειτουργία.

Παρότι ανενεργοί και οι δύο υποθαλάσσιοι αγωγοί ήταν γεμάτοι με αέριο, ενώ από αργά το βράδυ της Δευτέρας καταγράφηκαν σχεδόν ταυτόχρονες διαρροές σε τρία σημεία, σε τμήματα των αγωγών που είναι προς τη μεριά της Δανίας και της Σουηδίας. Οι δύο χώρες πήραν μέτρα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, απαγορεύοντας τον πλου σκαφών σε απόσταση τουλάχιστον 5 ναυτικών μιλίων (περίπου 19 χλμ.) από τα σημεία των διαρροών. Σημειώνεται δε ότι οι διαρροές μάλιστα ήταν τέτοιου μεγέθους που σχεδόν αποκλείεται η πιθανότητα τεχνικού προβλήματος.

Οι σουηδικές ναυτιλιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι εξέδωσαν προειδοποίηση για δύο διαρροές στον αγωγό «Nord Stream 1», βορειοανατολικά του δανέζικου νησιού Μπόρνχολμ. Ακολούθως η σουηδική τηλεόραση SVT μετέδωσε πως σεισμογράφοι της χώρας κατέγραψαν τις δύο από τις τρεις εκρήξεις. Την πρώτη στις 2.03 π.μ. της Δευτέρας (τοπική ώρα) και τη δεύτερη 7.04 μ.μ. της ίδιας μέρας.

Ο πρώτος που αναφέρθηκε στην πιθανότητα δολιοφθοράς ήταν ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, που δήλωσε χτες το μεσημέρι σε δημοσιογράφους πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σαμποτάζ. Εκανε λόγο δε για επιπλοκές για την «ενεργειακή ασφάλεια μίας ολόκληρης ηπείρου» (παρότι και οι δύο αγωγοί ήταν ήδη εκτός λειτουργίας).

Στη Γερμανία, δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Tagesspiegel», επικαλούμενο πηγές στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μετέδωσε το σαμποτάζ ως πιθανότερη αιτία των τριών διαρροών που διαπιστώθηκαν σε τμήματα των αγωγών. «Δεν μπορούμε να φανταστούμε άλλο σενάριο πλην μίας σκόπιμης επίθεσης. Δεν υπάρχουν συμπτώσεις», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στη γερμανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα.

Στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων του νέου «Αγωγού της Βαλτικής», ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Μ. Μοραβιέτσκι είπε πως πρόκειται για σαμποτάζ, ενώ και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν τόνισε πως «είναι πλέον ξεκάθαρη η εκτίμηση των αρχών ότι επρόκειτο για σκόπιμες ενέργειες και όχι ατύχημα».

Από την πλευρά της Ουκρανίας, ο σύμβουλος του Προέδρου Β. Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, έσπευσε να κατηγορήσει τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε «τρομοκρατική επίθεση» κατά της ΕΕ, επειδή «θέλει να αποσταθεροποιήσει την οικονομία στην Ευρώπη και να δημιουργήσει πανικό πριν την έλευση του χειμώνα».

Να σημειωθεί πάντως πως λίγες μέρες πριν, στις 22 Σεπτέμβρη, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν ανακοινώσει πως απέτρεψαν επιτυχώς σχέδιο ουκρανικής επίθεσης σε υποδομές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου που εφοδιάζει με Ενέργεια την Τουρκία και την Ευρώπη.

Μπλίνκεν και CIA για τις διαρροές

Τη σκυτάλη των δηλώσεων για τις εκρήξεις στους αγωγούς πήρε χτες βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν, που ισχυρίστηκε ότι «εάν οι διαρροές προκλήθηκαν από σαμποτάζ, αυτό σαφώς δεν συμφέρει κανέναν». Πρόσθεσε πως οι αρχικές αναφορές για το θέμα δείχνουν «επίθεση ή κάποιου είδους σαμποτάζ», διευκρινίζοντας πως δεν είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει. Σε μία προσπάθεια να υποτιμήσει τη σημασία του γεγονότος, συμπλήρωσε πως «οι διαρροές δεν έχουν σημαντική επίπτωση στην ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης».

Παράλληλα χτεσινό ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» υποστήριξε πως η CIA είχε ενημερώσει για πιθανό σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου τη γερμανική κυβέρνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε νέα φάση κλιμάκωσης με ρωσικές προσαρτήσεις και ΝΑΤΟικά όπλα για ανακατάληψη εδαφών(2022-10-08 00:00:00.0)
Ποιοι ωφελούνται από τις εκρήξεις στους αγωγούς «Nord Stream»;(2022-09-30 00:00:00.0)
Περίεργες συμπτώσεις...(2022-09-29 00:00:00.0)
Η Δανία έδωσε άδεια για το «Nord Stream 2»(2019-10-31 00:00:00.0)
Κατά του «Νord Stream 2» τοποθετήθηκε ο Βέμπερ(2019-04-25 00:00:00.0)
Εμπόδια στο «βόρειο» αγωγό φυσικού αερίου(2007-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ