Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σχέδια για την «ενεργειακή ασφάλεια» των μονοπωλίων

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Εμ. Μακρόν στο πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Γαλλίας
Από τη χτεσινή επίσκεψη του Εμ. Μακρόν στο πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Γαλλίας
Την «ενεργειακή ασφάλεια» των μονοπωλίων τους και την παράλληλη διασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας γι' αυτά, μέσα και από τις «πράσινες» μπίζνες, έχουν για πυξίδα οι αστικές κυβερνήσεις, εν μέσω μεγάλης όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αυξανόμενων προβλέψεων για την εκδήλωση νέας οικονομικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, ανήγγειλε την άρση των απαγορεύσεων στις γεωτρήσεις σχιστολιθικού αερίου, προκειμένου «να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης προκαλεί αντιδράσεις, με μια σειρά από περιβαλλοντικές οργανώσεις να επισημαίνουν ότι οι εν λόγω γεωτρήσεις προκαλούν σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον, πιθανώς έντονη σεισμική δραστηριότητα και καταστρέφουν τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες. Στην «εξίσωση» των αντιδράσεων βέβαια προστίθενται και μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί για το «προβάδισμα» που θα έχουν τέτοιες επενδύσεις ή επενδύσεις σε «πράσινες» μορφές Ενέργειας.

Η Τρας από την πλευρά της πρόσθεσε ότι οι άδειες εξόρυξης θα εξετάζονται υπό το φως «των εθνικών και παγκόσμιων αναγκών σε αέριο» και μόνο για εκεί «όπου υπάρχει τοπική υποστήριξη».

Σχέδιο Μακρόν για προώθηση των ΑΠΕ

Χτες, στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Εμ. Μακρόν ετοιμαζόταν να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησής του για σημαντική προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), μεταξύ άλλων και με νέες επενδύσεις για την κατασκευή θαλάσσιων αιολικών και ηλιακών πάρκων.

Για τον λόγο αυτό το πρωί επισκέφθηκε το πρώτο θαλάσσιο αιολικό πάρκο της Γαλλίας, ανοιχτά του λιμανιού Σεντ Ναζέρ στη δυτική Γαλλία, μιλώντας για τα οφέλη της «πράσινης οικονομίας» και για την ανάγκη να καταστήσει τη χώρα του ενεργειακά «αυτάρκη».

Σύμφωνα με το κανάλι France 24, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ΑΠΕ αναμένεται να παρουσιαστεί εκτενώς την επόμενη βδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία παράγει το 67% του ηλεκτρικού ρεύματος από πυρηνικούς σταθμούς. Στην αρχή του χρόνου ο Πρόεδρος Μακρόν ανήγγειλε την ανέγερση 6 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων και την παράταση της ζωής άλλων, δίνοντας παράλληλα μάχη στην ΕΕ (απέναντι στη Γερμανία) για να κατοχυρωθεί η πυρηνική ενέργεια ως «πράσινη».

Σχέδια για κρατικοποίηση της «Germania Gazprom»

Στο μεταξύ, στη Γερμανία, μετά τις ανακοινώσεις για την κρατικοποίηση της «Uniper», αξιωματούχοι μιλώντας χτες στο πρακτορείο «Ρόιτερς» αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο κρατικοποίησης του εισαγωγέα φυσικού αερίου «Sefe» (πρώην «Gazprom Germania»), για να αποτρέψει την πτώχευση.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας και της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι οι συνομιλίες για το μέλλον της «Sefe» βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αυξήσεις επιτοκίων σε πολλές χώρες

Μετά την προχτεσινή απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (FED) να αυξήσει κατά 0,75% τα επιτόκια στη χώρα, χτες ήρθε η σειρά πολλών ακόμα Κεντρικών Τραπεζών, όπως της Αγγλίας και της Νορβηγίας, να προβούν σε ανάλογη κίνηση.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε (για έβδομη συνεχόμενη φορά) το επιτόκιο κατά 0,50%, αποφεύγοντας λίγο πιο επιθετικά βήματα όπως η αύξησή του κατά 0,75%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας χτες αύξησε επίσης το επιτόκιο κατά 0,25% φθάνοντάς το στο 2,25%. Εκπρόσωπος της Τράπεζας εξήγησε ότι ο πληθωρισμός (που τον Αύγουστο έφθασε το 6,5%) παραμένει πιο υψηλός από το αναμενόμενο.

Αυξάνεται η φτώχεια στους αυτοαπασχολούμενους

Σε κάθε περίπτωση, τον «λογαριασμό» από τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, πριν και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληρώνουν οι λαοί.

Την καταδίκη εκατομμυρίων αυτοαπασχολούμενων στην ΕΕ στη φτώχεια και την κοινωνική απομόνωση καταγράφει νέα έκθεση της Eurostat. Επισημαίνει ότι το 23,6% των Ευρωπαίων αυτοαπασχολούμενων είναι φτωχοί ή αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και της κοινωνικής απομόνωσης.

Ο αριθμός των φτωχών και κοινωνικά αποκλεισμένων αυτοαπασχολούμενων αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα μεταξύ 2020 και 2021 φθάνοντας στο 23,6% από το 22,6%.

Τις πρώτες τρεις θέσεις στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό των αυτοαπασχολούμενων έχουν η Ρουμανία, η Πορτογαλία και η Εσθονία.

Ρεκόρ εισαγωγής ρωσικών υδρογονανθράκων στην Κίνα

Το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg» ανέδειξε χτες το νέο ρεκόρ εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα από την Κίνα.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό πρακτορείο κατέγραψε τον Αύγουστο ότι η Κίνα εισήγαγε 8,34 εκατ. τόνους ρωσικού πετρελαίου (από 7,15 εκατ. τόνους τον Ιούλη και 6,53 εκατ. τόνους πέρσι τον Αύγουστο), 8,6 εκατ. τόνους άνθρακα (αύξηση 57% σε σχέση με πέρσι) και 671.000 τόνους ρωσικό LNG (37% αύξηση σε έναν χρόνο).

Σύσκεψη στην Τουρκία για τις κάρτες Mir

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία η συνάντηση υψηλού επιπέδου που συγκαλεί ο Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, με επίκεντρο το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir και την απειλή δυτικών κυρώσεων στις τουρκικές τράπεζες που το χρησιμοποιούν.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν επίσης οι συμφωνίες με τη Ρωσία, η πρόσφατη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και η γενική οικονομική κατάσταση.

Πριν από λίγες μέρες, δύο τουρκικές τράπεζες ανέστειλαν τη χρήση του συστήματος Mir μετά την επέκταση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Εξάλλου, την περασμένη Τετάρτη, η Λαϊκή Τράπεζα του Καζακστάν (Halyk Bank) και η βιετναμέζικη BIDV σταμάτησαν να δέχονται κάρτες του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir μετά την προειδοποίηση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για κυρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ