Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Χωρίς επιστροφή» η πορεία κλιμάκωσης στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Νέες απειλές από τη Μόσχα για πυρηνικά και υπερηχητικούς πυραύλους που φτάνουν μέχρι στόχους σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Με τα δύο στρατόπεδα να δηλώνουν αποφασισμένα να πετύχουν με κάθε τρόπο τους στόχους τους, η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, με επίκεντρο την Ουκρανία, μπαίνει σε τροχιά ολέθριας κλιμάκωσης.

Με «όλες τους τις δυνάμεις», στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά, διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Κίεβο τα κράτη του ευρωατλαντικού μπλοκ, μετά το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν για μερική επιστράτευση, δημοψηφίσματα για προσάρτηση εδαφών και απειλές για πόλεμο «με όλα τα μέσα που διαθέτει η Ρωσία».

«Δεν υπάρχει επιστροφή», προειδοποιεί χαρακτηριστικά η Μόσχα, ενώ ο κίνδυνος μιας απευθείας σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας (και όχι «δι' αντιπροσώπου», όπως γίνεται μέχρι τώρα από την ευρωατλαντική πλευρά), με όλα τα καταστροφικά μέσα που διαθέτουν και οι δύο πλευρές, είναι μεγαλύτερος από ποτέ, καθώς μετά τα δημοψηφίσματα σε Ντονμπάς, Ζαπορίζια, Χερσώνα και τμήματα του Μικολάιφ για ένταξη στο ρωσικό κράτος η Μόσχα ενδέχεται να χαρακτηρίσει τις ουκρανικές επιθέσεις σε αυτές τις περιοχές - με ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και ΝΑΤΟική καθοδήγηση - επιθέσεις στην ίδια τη Ρωσία. Στο έδαφος αυτό επανέρχονται στο προσκήνιο οι ρωσικές «προειδοποιήσεις» για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ το ευρωατλαντικό μπλοκ απαντάει με «δεσμεύσεις» για αποστολή ακόμα περισσότερων στρατιωτικών εξοπλισμών στο Κίεβο...

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο χείλος άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία»

«Οπλα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ χρησιμοποιούνται για να βομβαρδίζουν ρωσικό έδαφος που συνορεύει με την Ουκρανία, σκοτώνοντας αμάχους», επεσήμανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ αναφερόμενος σε χτυπήματα σε Μπέλγκοροντ, Κουρσκ και Κριμαία. Εκτός από την αποστολή όπλων και την εκπαίδευση Ουκρανών, «καταγράφουμε την παρουσία Αμερικανών μισθοφόρων και συμβούλων στο πεδίο της μάχης. Οι ΗΠΑ, στην πραγματικότητα, πλησιάζουν στο χείλος τού να μετατραπούν σε μέρος της σύγκρουσης», συμπλήρωσε.

«Η Ρωσία έχει επιλέξει τον δικό της δρόμο και δεν υπάρχει επιστροφή», ξεκαθάρισε χθες ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ. Οταν το Ντονμπάς και άλλα ουκρανικά εδάφη ενταχθούν στη Ρωσία, «η προστασία τους θα ενισχυθεί σημαντικά από τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις», είπε και διευκρίνισε ότι τα διαθέσιμα ρωσικά όπλα περιλαμβάνουν «στρατηγικά πυρηνικά όπλα και όπλα που βασίζονται σε νέες αρχές».

Απαντώντας δε σε όσους προσπαθούν να «τρομοκρατήσουν» με «χτύπημα του ΝΑΤΟ στην Κριμαία», ο Μεντβέντεφ απείλησε ότι «ο υπερηχητικός πύραυλος είναι εγγυημένο ότι μπορεί να φτάσει μέχρι στόχους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ πολύ πιο γρήγορα».

Δυναμώνει τη στήριξη το ΝΑΤΟικό στρατόπεδο

Την Τετάρτη το στρατόπεδο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ είχε απανωτές διαβουλεύσεις στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, για να συντονίσει τα επόμενα βήματα απέναντι στη Ρωσία, με περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Τη συνεχή υποστήριξή τους προς την Ουκρανία επιβεβαίωσαν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας, σε συναντήσεις με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Μακρόν και Μπάιντεν συζήτησαν ακόμα «τις προσπάθειες να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, καθώς επίσης τη συνεχιζόμενη συνεργασία μας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα».

Η Βρετανία θα διατηρήσει ή και θα αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία «για όσο χρειαστεί» μέχρι «να θριαμβεύσει η Ουκρανία», ανέφερε η Τρας, προσθέτοντας ότι «η διεθνής συμμαχία είναι ισχυρή» και ισχυριζόμενη πως οι Ουκρανοί «δεν υπερασπίζονται μόνο τη χώρα τους, υπερασπίζονται τις αξίες μας και την ασφάλεια ολόκληρου του κόσμου».

Παράλληλα, τα κράτη του ευρωατλαντικού άξονα εξοπλίζονται και ανταγωνίζονται για γεωπολιτική επιρροή. «Το Ηνωμένο Βασίλειο έως το 2030 θα δαπανά το 3% του ΑΕΠ του για την άμυνα, διατηρώντας την ηγετική του θέση ως παράγοντας ασφάλειας στην Ευρώπη», είπε η Τρας, ενώ την περασμένη βδομάδα ο Ολ. Σολτς είχε εκφράσει τις φιλοδοξίες της Γερμανίας να αναλάβει «ηγετικό ρόλο» στην «ασφάλεια της Ευρώπης» και να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη εντός του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Παράλληλα, η Τρας τάχθηκε υπέρ της προώθησης φιλελεύθερου οικονομικού σχεδίου, καλώντας το G7 και τους «εταίρους» να «ενεργούν σαν οικονομικό NATO, για να υπερασπιζόμαστε συλλογικά την ευημερία μας».

Στο περιθώριο της συνέλευσης του ΟΗΕ συνεδρίασαν άτυπα οι ΥΠΕΞ της ΕΕ, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και έλαβαν πολιτική απόφαση να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε Ρώσους πολίτες και κλάδους της ρωσικής οικονομίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τεχνολογίες αιχμής, όπως δήλωσε ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

Η ΕΕ έχει ήδη υιοθετήσει αλλεπάλληλες δέσμες κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ωστόσο η Ουγγαρία έχει δηλώσει αντίθετη στην επιβολή νέων μέτρων. Προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις, απαιτείται ομοφωνία των κρατών - μελών.

Ο Oύγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, φέρεται να είπε σε συνεδρίαση του κόμματός του ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και σε πληθωρισμό, και ότι πρέπει να αρθούν. Αν αυτές αίρονταν, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μειώνονταν άμεσα κατά 50%, φέρεται να είπε. Σύμφωνα μάλιστα με φιλοκυβερνητική εφημερίδα, ο Ορμπαν ανέφερε ότι θέλει οι κυρώσεις να αρθούν μέχρι τον Δεκέμβρη και σύντομα θα ξεκινήσει μια «εθνική διαβούλευση» για το θέμα αυτό.

Στο μεταξύ, και οι ΥΠΕΞ του G7 επιβεβαίωσαν σε συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη τη συνεργασία τους για τη συνέχιση της παροχής στήριξης στην Ουκρανία.

Ακόμα περισσότερα όπλα και χρήματα στην Ουκρανία ζήτησε ο Ζελένσκι

Ειδικό δικαστήριο για τα «εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας», ειδικό διεθνές ταμείο για να δοθούν πολεμικές αποζημιώσεις στο Κίεβο και όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας ζήτησε στη συνέλευση του ΟΗΕ ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, διευκρινίζοντας ότι δεν ζητάει πια από τα μέλη του ΝΑΤΟ μαχητικά αεροσκάφη, όπως στην αρχή του πολέμου, αλλά αναμένει να λάβει συστήματα αεράμυνας.

Ζήτησε ακόμα να στερηθεί η Ρωσία το δικαίωμα βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς «παραβίασε με ιταμό τρόπο» θεμελιώδεις αρχές του Οργανισμού.

Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τους όρους της Ρωσίας και κάθε λύση που θα έρχεται σε αντίθεση με τη «φόρμουλα ειρήνης» που παρουσίασε η Ουκρανία, δηλαδή το λεγόμενο «Σύμφωνο Ασφαλείας», που δεν κάνει λόγο για στρατιωτική «ουδετερότητα», αντίθετα αναφέρεται σε μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δεν αποκλείει την ανάπτυξη πυρηνικών κ.λπ.

Ο Ζελένσκι πέταξε «μπηχτές» σε κράτη όπως η Τουρκία, λέγοντας πως «όσοι μιλούν για ουδετερότητα εννοούν κάτι άλλο. Προσποιούνται ότι προστατεύουν κάποιον, αλλά στην πραγματικότητα προστατεύουν μόνο τα συμφέροντά τους».

Την ίδια ώρα συνεχίζει την πίεση προς τη Γερμανία, στο πλαίσιο ευρύτερων αντιθέσεων και παζαριών μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα. Σε συνέντευξή στη γερμανική εφημερίδα «Bild» ο Ζελένσκι αξίωσε για άλλη μια φορά η Γερμανία να στείλει αμέσως άρματα μάχης δυτικού τύπου. Πρόσθεσε δε ότι δεν αποδέχεται το επιχείρημα του Βερολίνου πως δεν θέλει να ενεργήσει χωρίς να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους του στο NATO. «Είσαστε ανεξάρτητο κράτος. Αν δεν θέλετε να μας δώσετε αυτά τα όπλα, εντάξει, έχετε την άποψή σας. Αλλά μη μας λέτε "πρώτα οι ΗΠΑ, μετά η Πολωνία" και ούτω καθεξής», είπε.

Παρά τον τεράστιο όγκο στρατιωτικών εξοπλισμών που έχουν στείλει στο Κίεβο, μέχρι σήμερα καμία χώρα του NATO δεν έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με κύρια άρματα μάχης δυτικής κατασκευής (έχει προχωρήσει μόνο η αποστολή αρμάτων σοβιετικής ή ρωσικής κατασκευής, κυρίως από κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας από την Ανατολική Ευρώπη).

Πάντως ο στρατός της Ουκρανίας φέρεται να κατάσχεσε δεκάδες τανκς που είχαν αφήσει πίσω τους τα ρωσικά στρατεύματα στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το «Bloomberg».

Από την πλευρά των ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν, μιλώντας χθες σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απήθυνε αντίστοιχη διεθνή «έκκληση» προκειμένου να ληφθούν μέτρα που θα αναγκάσουν τον Πούτιν να λογοδοτήσει για την εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ζήτησε επίσης «να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι απερίσκεπτες ρωσικές πυρηνικές απειλές πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

Στο μεταξύ η Βόρεια Κορέα διέψευσε αναφορές του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου ότι έχει πουλήσει όπλα στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι δεν προβλέπεται να το κάνει στο μέλλον, αλλά και ότι κάτι τέτοιο είναι «νόμιμο δικαίωμά της».

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του αναφέρεται σε αγορά πυρομαχικών για το ρωσικό πυροβολικό από τη Βόρεια Κορέα και σε αγορά drone από το Ιράν, σημειώνοντας πως οι αγορές αυτές δείχνουν ότι η Μόσχα βρίσκεται σε «απελπιστική κατάσταση» έπειτα από μήνες δυτικών κυρώσεων.

Συλλήψεις διαδηλωτών στη Ρωσία, ουκρανικές απειλές για όσους ψηφίσουν στο δημοψήφισμα

Περίπου 1.000 - 1.300 διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Ρωσία κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών που πραγματοποιήθηκαν χθες και προχθές σε όλη τη χώρα, με συνθήματα όπως «Οχι στον πόλεμο!» και «Καμία επιστράτευση!», σύμφωνα με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Μέσα Ενημέρωσης.

Οπως αναφέρει η ΜΚΟ «OVD-Info», διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 38 πόλεις της Ρωσίας και ήταν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αστυνομία διέλυσε διαμαρτυρίες σε 35 πόλεις.

Η Εισαγγελία της Μόσχας προειδοποιεί ότι η συμμετοχή στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 15 έτη.

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ δήλωσε ότι όσοι Ουκρανοί πολίτες συμμετέχουν στα δημοψηφίσματα της Ρωσίας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινές μακροχρόνιας φυλάκισης. Αν οργανώσουν ψηφοφορία απειλούνται με φυλάκιση 5 - 10 ετών, ενώ και όσοι ψηφίσουν απειλούνται να τιμωρηθούν με φυλάκιση έως και 5 ετών. «Μην πάρετε ρωσικό διαβατήριο, μην πάτε σε δημοψηφίσματα, μη συνεργαστείτε με τους κατακτητές και φύγετε αν είναι δυνατόν», δήλωσε.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η προσπάθεια πολλών Ρώσων να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ προχθές οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία ανακοίνωσαν ότι δεν θα προσφέρουν καταφύγιο σε Ρώσους που θέλουν να αποφύγουν την επιστράτευση. Η Λετονία, εκτός των άλλων, επικαλέστηκε και λόγους ασφαλείας για την άρνηση αυτή. Το υπουργείο Εσωτερικών της Λιθουανίας διευκρίνισε ότι κάθε αίτηση για άσυλο θα εξεταστεί ξεχωριστά. Τα κράτη αυτά άρχισαν να διώχνουν τους Ρώσους πολίτες από τα σύνορά τους τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με ορισμένες εξαιρέσεις (Ρώσους αντιφρονούντες που ζητούν άσυλο, μόνιμους κατοίκους χωρών της ΕΕ κ.ά.).

Αντίστοιχα, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν δήλωσε χθες ότι η κυβέρνησή της εξετάζει τρόπους για να μειώσει δραστικά τη διαμετακόμιση Ρώσων μέσω της χώρας. «Πιστεύω ότι η κατάσταση πρέπει να επανεκτιμηθεί μετά τα χθεσινά νέα», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην εντολή Πούτιν για μερική επιστράτευση.

Εφαρμογές όπως το «Yandex.Maps» έδειχναν επίσης κυκλοφοριακή συμφόρηση στις οδικές συνοριακές διαβάσεις της Ρωσίας με το Καζακστάν, τη Γεωργία και τη Λευκορωσία.

Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο από την πλευρά του, με δήλωση εκπροσώπου του στο πρακτορείο «Interfax», ανέφερε ότι «κατά την πρώτη μέρα της μερικής επιστράτευσης περίπου 10.000 πολίτες πήγαν από μόνοι τους σε τμήματα της στρατιωτικής αστυνομίας, χωρίς να περιμένουν την κλήση τους».

Μαζική κινητοποίηση εφέδρων, για τα δεδομένα της χώρας, βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες και στην Εσθονία, η κυβέρνηση της οποίας - μία μέρα μετά το διάγγελμα Πούτιν - κάλεσε περίπου 2.900 εφέδρους να συμμετάσχουν στη στρατιωτική άσκηση ετοιμότητας «Quill 2022». Σημειωτέον, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Εσθονίας έχουν 7.200 ενεργούς στρατιωτικούς και 30.000 εφέδρους, ενώ συνολικά 230.000 άτομα βρίσκονται στις λίστες κινητοποίησης.

Χθες, στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε μαζική ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας: 215 Ουκρανοί στρατιωτικοί - συμπεριλαμβανομένων στελεχών του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ, που ηγήθηκαν στις μάχες στη χαλυβουργία «Αζοφστάλ» στη Μαριούπολη - ανταλλάχθηκαν με 55 Ρώσους και φιλορώσους κρατούμενους, μεταξύ τους και τον Β. Μεντβέντσουκ, Ουκρανό πρώην ηγέτη του φιλορωσικού κόμματος «Αντιπολίτευση - Για τη Ζωή». 10 αλλοδαποί αιχμάλωτοι πολέμου, ανάμεσά τους 5 Βρετανοί και 2 Αμερικανοί (μεταξύ τους και οι 2 Βρετανοί που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από δικαστήριο των φιλορώσων στο Ντονέτσκ) μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Σαουδική Αραβία. Διαμεσολαβητικό ρόλο στην όλη συμφωνία ανταλλαγής έπαιξε και η τουρκική κυβέρνηση.

Τέλος, μία μέρα πριν τη σημερινή έναρξη των δημοψηφισμάτων σε ανατολική και νότια Ουκρανία καταγράφηκαν νέα χτυπήματα σε περιοχές που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Τουλάχιστον 6 άμαχοι - ο ένας τους έφηβος - σκοτώθηκαν και άλλοι 6 τραυματίστηκαν χθες από ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα στο κέντρο της πόλης Ντονέτσκ, όπως δήλωσαν οι φιλορωσικές αρχές της πόλης.

Νωρίτερα χθες είχε σημειωθεί έκρηξη σε πολυσύχναστη αγορά στη Μελιτόπολη, στην περιφέρεια της Ζαπορίζια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ