Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Σε συνεχή δράση μπροστά στη γενική απεργία της 9ης Νοέμβρη

«Οι εργαζόμενοι δεν προσαρμόζονται με τα ελάχιστα», διαμηνύουν και πυκνώνουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Με ορίζοντα την 24ωρη πανελλαδική απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 9 Νοέμβρη και στόχο να αποτελέσει η κινητοποίηση σταθμό για την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος το επόμενο διάστημα, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία σε όλη τη χώρα οργανώνουν σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών.

Με το απεργιακό τους μήνυμα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία ανοχή στην πολιτική που τους συστήνει να «προσαρμοστούν» στη ζωή με τα ελάχιστα και στα κυβερνητικά - εργοδοτικά καλέσματα να βγάλουν τον χειμώνα με «pass» και με «δελτία», να συμβιβαστούν με την απειλή των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτροδότησης, της ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Επιστρέφουν στην κυβέρνηση ως απαράδεκτες τις εξαγγελίες για παροχές πτωχοκομείου και οργανώνουν τον αγώνα για φθηνό ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα, κατάργηση φόρων, μείωση τιμών και πλαφόν σε βασικά είδη, διαγραφή χρεών. Στέλνουν μήνυμα πως αρνούνται να πληρώσει ο λαός για μια ακόμα φορά τα σπασμένα, προκειμένου να διατηρούνται και να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, δυναμώνοντας τον αγώνα και τη διεκδίκηση για αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων πάνω από το ύψος του πληθωρισμού.

Ηδη, μια σειρά κινητοποιήσεις τις προηγούμενες μέρες σε όλη τη χώρα έχουν ανοίξει την αυλαία, ενώ οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται. Τα σωματεία σχεδιάζουν τη δράση τους ώστε το απεργιακό κάλεσμα να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, με Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις, συσκέψεις, τοπικές και κλαδικές κινητοποιήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, ο στόχος που θέτουν είναι η απεργία της 9ης Νοέμβρη να αποτελέσει την κορύφωση της δράσης τους αλλά και μια νέα αφετηρία για τους αγώνες που πρέπει να ακολουθήσουν απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία, στη μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, για μειώσεις στους φόρους, για πλαφόν σε τιμές κ.ά.

Ξεχωριστό σταθμό στην προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης αποτελεί η σύσκεψη που οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Αττική στις 5 Οκτώβρη στο γήπεδο του «Σπόρτιγκ», με στόχο τον συντονισμό της δράσης για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας.

Ρεύμα φθηνό για τον λαό απαίτησαν χτες σωματεία της Λάρισας

Με σύνθημα «Ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό», εργατικά σωματεία της Λάρισας πραγματοποίησαν χτες κινητοποίηση στην πλατεία Λαού και παρέμβαση έξω από τα γραφεία της «ΖΕΝΙΘ».

Οι εργαζόμενοι, φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τα απανωτά «ηλεκτροσόκ» που βιώνουν με τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων ξεκαθάρισαν πως δεν θα επιτρέψουν να μείνει κανένα λαϊκό νοικοκυριό χωρίς ρεύμα και απαίτησαν συγκεκριμένα μέτρα, όπως δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την Ενέργεια. Να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να το πληρώσουν και να επανασυνδεθούν κομμένα ρεύματα κ.ο.κ.

  • Ανάλογη κινητοποίηση οργανώνει τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη το Συνδικάτο Οικοδόμων Καρδίτσας, στις 6.30 μ.μ., με συγκέντρωση στις οδούς Υψηλάντου και Χατζημήτρου.
Μέρα δράσης στην Κοζάνη

Επίσης, μέρα δράσης με αιχμή το αίτημα για ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Κοζάνης, πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις σε παρόχους ρεύματος και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Επίσης, απαίτησαν από την εταιρεία «Watt and Wolt» την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στο σπίτι εργαζόμενης φοιτήτριας, που κόπηκε για χρέος 150 ευρώ την Παρασκευή.

Στη μέρα δράσης συμμετείχαν τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων Κοζάνης, το ΣΕΕΕΝ, φοιτητικοί σύλλογοι και συνταξιουχικά σωματεία. Οι συγκεντρωμένοι μοίρασαν ανακοινώσεις στον λαό της Κοζάνης, καλώντας παράλληλα και σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 9ης Νοέμβρη.

Αντίστοιχη κινητοποίηση οργανώνουν σωματεία και φορείς της Πτολεμαΐδας, την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη στις 12 μ. στην Πτολεμαΐδα, στα γραφεία της ΔΕΗ (25ης Μαρτίου).

Δραστηριότητα για την προετοιμασία της απεργίας

Συνεχίζονται οι συνελεύσεις σε μεγάλα εργοτάξια, που οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Σήμερα συνέλευση θα γίνει στις 12 μ. στο εργοτάξιο της ΕΘΝΟΚΑΤ, στη Σταδίου. Παράλληλα, το Συνδικάτο προετοιμάζει τη Γενική του Συνέλευση στις 9 Οκτώβρη.

Η ΠΕΜΕΝ προχωρά σε οργανωτική σύσκεψη την Τετάρτη 14 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. στα γραφεία της.

Σε σύσκεψη καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής τα επιχειρησιακά σωματεία στην Εστίαση, τα παραρτήματα και τις σωματειακές επιτροπές, τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3, Ομόνοια, 7ος όροφος), με θέμα τον συντονισμό του αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., οργανώνει παρέμβαση ενάντια στην ακρίβεια των εισιτηρίων. Επιπλέον αύριο Παρασκευή, καλεί σε συγκέντρωση στην Αγία Παρασκευή Βολιμών (8 μ.μ.). Στην Κεφαλονιά το Εργατικό Κέντρο πραγματοποιεί πλατιά σύσκεψη, στην οποία καλεί συνδικάτα και λαϊκούς φορείς του νησιού, όπως και της Ιθάκης, την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του στο Αργοστόλι, για την οργάνωση της απεργιακής μάχης.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου έχει αποφασίσει πρόγραμμα αγωνιστικών πρωτοβουλιών μπροστά στην απεργία. Αύριο, Παρασκευή, στις 10 π.μ., θα κάνει παρέμβαση έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στο Βαθύ. Την ίδια μέρα θα γίνουν εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ σε Βαθύ και Καρλόβασι.

Πρόγραμμα δράσης αποφάσισε στη Γενική του Συνέλευση ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων». Μεταξύ άλλων, οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αθήνας (ΣΕΦΑ) την Πέμπτη 6 Οκτώβρη, με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στην Αττική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ