Τρίτη 12 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΡΤΑΣ
Μαζική εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά

«Οχι σε όλα τα ναρκωτικά. Αγωνιστική, ανυπότακτη στάση ζωής», ήταν το μήνυμα που αναδείχτηκε από την εκδήλωση, που έγινε το Σάββατο 9 Μάρτη στην Αρτα, με πρωτοβουλία της «Αριστερής Συμπαράταξης» του Δήμου Αρτέων, στην αίθουσα Σκουφά.

Εκτενής συζήτηση αναπτύχθηκε στη μαζική αυτή εκδήλωση που κράτησε για περίπου τέσσερις ώρες. Μίλησαν η Ελένη Μωραΐτη, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών και ο Ηλίας Μιχαλαρέας, ψυχοθεραπευτής του «18 και Ανω» και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Ψυχολόγων. Στον πλούσιο διάλογο, ο οποίος αναπτύχθηκε στην κατάμεστη αίθουσα με τη συμμετοχή κυρίως νέων ανθρώπων, παραβρέθηκαν απλοί πολίτες και εκπρόσωποι φορέων της Αρτας.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση ενός νέου που βρίσκεται στο στάδιο της απεξάρτησης, ο οποίος, απαντώντας στα περί διαχωρισμού «σκληρών» και «μαλακών» ναρκωτικών, αναφέρθηκε στο προσωπικό του παράδειγμα και διαβεβαίωσε ότι τα λεγόμενα «μαλακά» ναρκωτικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά το άνοιγμα του δρόμου για τα «σκληρά».

«Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά στην ευαισθησία των νέων», σημείωσε η Ε.Μωραΐτη «ή πολεμάς να λύσεις το αδιέξοδο ή παραδίνεσαι. Αν προκρίνεις την πρώτη επιλογή, θα αντισταθείς και θα παλέψεις, κι αν παλέψεις σωστά και αποφασιστικά, θα νικήσεις, θα βγεις από το αδιέξοδο και θα μπορείς να αντιμετωπίζεις τη ζωή σου με αυτάρκεια, αυτονομία και αισιοδοξία. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να οργανώσεις την Πρωτογενή Πρόληψη, που είναι οχυρό από το οποίο θα ξεκινήσεις, για να εξαλείψεις τα κοινωνικά αίτια που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα». Παράλληλα, αναλυτική αναφορά στη σχέση των ναρκωτικών με το άτομο και την κοινωνία έκανε ο Η. Μιχαλαρέας, ο οποίος σημείωσε: «Ο τοξικομανής είναι το αποτέλεσμα της ακραίας αποξένωσης του ατόμου από την κοινωνία. Δυστυχώς, μέσα στη γενικότερη κοινωνική κρίση, ο νέος προσπαθεί να ανταποκριθεί σε ρόλους που άλλοι αποφασίζουν για αυτόν χωρίς αυτόν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ