Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Προκλήσεις και ... προσκλήσεις με φόντο τα ΝΑΤΟικά σχέδια

Eurokinissi

Τους κινδύνους για την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, φανερώνουν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, όπου οι κλιμακούμενες προκλήσεις από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης συνυπάρχουν με παζάρια στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, με «εποπτεία» ΝΑΤΟ, για επικίνδυνες διευθετήσεις με όχημα την «ατλαντική συνοχή».

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, από το βήμα της ΔΕΘ το προηγούμενο διήμερο ο πρωθυπουργός, αφού καλλιέργησε τον επικίνδυνο εφησυχασμό υποστηρίζοντας ότι οι απειλές της Αγκυρας για τα νησιά του Αιγαίου είναι «ανιστόρητα πυροτεχνήματα για εσωτερική κατανάλωση», απευθυνόμενος προς τον Τούρκο Πρόεδρο αναφώνησε «νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα», εμφανίζοντας σαν υποτιθέμενο στήριγμα της χώρας τις «διεθνείς συμμαχίες» της αστικής τάξης, αυτές ακριβώς που παζαρεύουν πολυεπίπεδα με την Αγκυρα για την απομάκρυνσή της από τη Μόσχα, με πιθανά ανταλλάγματα και σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Και την επόμενη μέρα άλλωστε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, εμφάνισε ξανά τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως τις πλάτες της χώρας έναντι της Τουρκίας, ενώ επανέλαβε και τις «κατηγορίες» για την υπονόμευση εκ μέρους της Τουρκίας της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή, μιλώντας για «μεγάλο προβληματισμό» σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον «για τη στάση μιας χώρας η οποία τυπικά είναι μέλος του ΝΑΤΟ, πλην όμως εξακολουθεί και έχει μία στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία».

Την ίδια στιγμή, σε όλους τους τόνους επαναλάμβανε πως θέλει την έναρξη ενός διαλόγου με την Τουρκία, για το «πώς θα αντιμετωπίσουμε μία σειρά από κοινές προκλήσεις, απέναντι στις οποίες θα ήταν καλό να υπήρχε ένα πλαίσιο συνεργασίας», δηλώνοντας ότι «πάντοτε είμαι ανοιχτός να συναντήσω τον κ. Ερντογάν» και «δείχνοντας» επίμονα και προς την επερχόμενη συνάντηση της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» στην Πράγα τον Οκτώβρη (σχήμα για την ενίσχυση των συμμαχιών της ΕΕ με προς ένταξη χώρες που στήθηκε επί γαλλικής προεδρίας τον περασμένο Ιούνη).

«Ευαγγέλιο» τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια στην περιοχή

Στο μεταξύ, με τον πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα Κ. Α. Κενεβέζο συναντήθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ενώ προηγούμενα, την Κυριακή, χαιρετίζοντας σε συνέδριο έλεγε ότι για την Ελλάδα «η UNCLOS αποτελεί την πυξίδα, το "Ευαγγέλιο" της εξωτερικής μας πολιτικής». Θύμισε τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο - συμφωνίες που προβλέπουν μειωμένα κυριαρχικά δικαιώματα για την Ελλάδα - και έστειλε ξανά μήνυμα ότι «η Ελλάδα έχει επανειλημμένα δηλώσει την πρόθεση και ετοιμότητά της να προχωρήσει και με άλλες γειτονικές χώρες σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη παρόμοιων συμφωνιών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», κατηγορώντας την Τουρκία ως τη μόνη χώρα που αρνείται την επικύρωσή της.

Στο μεταξύ στον απόηχο επικίνδυνων εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα, από το Ουκρανικό ως τα ελληνοτουρκικά, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις μετέβη χθες στο ΥΠΕΞ όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Ν. Δένδια. Στο επίκεντρο, κατά τον υπουργό, βρέθηκε η «στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ, η περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων και περιφερειακά ζητήματα, ιδίως όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο».

Λίγο αργότερα παρουσία του Τσούνη ο Ν. Δένδιας είχε τηλεδιάσκεψη, με τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Λιβύη Πρέσβη R. Norland, για τις τελευταίες εξελίξεις στην πολύπαθη χώρα και τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Προηγούμενα, ο Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, S. Shoukry, σε συζήτηση «για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις δυο χώρες», όπως διέχεε κατόπιν.

Σε «όλες τις πλατφόρμες» και νέες ΝΑΤΟικές ασκήσεις η Τουρκία

Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση εντείνει τα παζάρια για την αναβάθμιση της αστικής τάξης της Τουρκίας, παζαρεύοντας τη σχέση της τόσο με το ΝΑΤΟ όσο και με Ρωσία - Κίνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, μεθαύριο Πέμπτη 15 του μήνα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν θα πάρει μέρος στη Σύνοδο του Οργανισμού για τη Συνεργασία στη Σαγκάη (SCO), μία από τις διακρατικές ενώσεις στη δράση της οποίας πρωτοστατούν η Κίνα αλλά και η Ρωσία, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα δεν αποκλείεται να θέσει επί τάπητος και αίτηση ένταξης στον SCO (βλέπε και σχετικό θέμα).

«Συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας σε όλες τις πλατφόρμες», δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πρόσθεσε ότι «διαθέτουμε σχέδια που θα συμβάλουν στην ειρήνη και ευημερία όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο». Την ίδια στιγμή, απηύθυνε «μια προειδοποίηση προς την Ελλάδα», αναφέροντας ότι αν ξεκινήσει μια «περιπέτεια για λογαριασμό άλλων», θα υποστεί τις συνέπειες. Και μιλώντας για το ... «πνεύμα» που «100 χρόνια προστάτεψε την πατρίδα» και «το ίδιο υπάρχει και σήμερα» συνέστησε στην Αθήνα «μη γίνεστε όργανα άλλων, μη συνεχίζετε τις προκλήσεις. Διότι η φιλία της Τουρκίας είναι καλή αλλά η εχθρότητά της είναι τραγική».

Από τη μεριά του, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη «στάση της Ελλάδας» «ανεξήγητη», κατηγορώντας την πάλι για «παραβιάσεις στο Αιγαίο» και «παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας, ορισμένα εκ των οποίων εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ», ενώ επανήλθε και στις κατηγορίες για αντισυμμαχική στάση. Ετσι ανέφερε και με ...παράπονο: «Εχετε ακούσει ποτέ τίποτα για τους "S-300" της Ελλάδας από αυτούς που μίλησαν για τoυς δικούς μας "S-400"; Οι "S-300" είναι επίσης της Ρωσίας και οι "S-400" είναι της Ρωσίας. Αλλά δεν λένε τίποτα γι' αυτό...». Σημειωτέον ότι μεταξύ άλλων ο Ερντογάν επανέφερε και το ενδεχόμενο η Τουρκία «να στραφεί προς άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, για να αποκτήσει μαχητικά αεροπλάνα», αν τελικά δεν προμηθευτεί αμερικανικά «F-16».

Στο μεταξύ, την Κυριακή ξεκίνησε στα ανοιχτά της Τουρκίας η ΝΑΤΟική άσκηση «Dynamic Mariner 22» που - σύμφωνα και με εκτενές δημοσίευμα της «Χουριέτ» - θα ολοκληρωθεί στις 22 Σεπτέμβρη, με τη συμμετοχή συνολικά 15 χωρών.

Η ίδια πηγή χαρακτηρίζει τη «ΝΑΤΟική άσκηση τη μεγαλύτερη που θα διεξαχθεί φέτος στη Μεσόγειο, απασχολεί περίπου 8.000 προσωπικό, περιλαμβανομένων 52 πλοίων, 4 υποβρυχίων, 34 αεροσκαφών, 16 ελικοπτέρων, 2 UAV, τμημάτων, αμφίβιων μονάδων πεζικού, υποβρυχίων και παράκτιων στρατευμάτων».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ που επικαλείται και η εφημερίδα, η άσκηση «θα επικυρώσει τη διαλειτουργικότητα των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε τακτικό επίπεδο και θα χρησιμεύσει ως τύπος πιστοποίησης για την TURMAFOR», ενώ η άσκηση διεξάγεται στην Τουρκία ενόψει και της «σκυτάλης» που θα παραλάβει η Τουρκία τον Γενάρη του 2023 από τη Βρετανία, ως επικεφαλής της Διοίκησης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ (Response Force's Maritime Component Command task).

Την ίδια ώρα, χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχωρούσε σε 51 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ