Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ωμός εκβιασμός για «μαχαίρι» σε κονδύλια και προσλήψεις αν δεν μειωθεί η κατανάλωση

Eurokinissi

Είναι ξεκάθαρο πλέον ενόψει του χειμώνα ότι τα λαϊκά νοικοκυριά θα περάσουν δύσκολα, εξαιτίας της ενεργειακής φτώχειας που προκαλούν η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, η «πράσινη μετάβαση» και οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις.

Η κυβέρνηση, μετά από μια σειρά μέτρων κομμένων και ραμμένων στα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων (κατάργηση ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδοτήσεις στο ρεύμα) αλλά και κοροϊδίας για τον λαό με τα διάφορα pass που δεν φτάνουν ούτε για τα ψώνια μιας βδομάδας στο σούπερ μάρκετ, τη βδομάδα που πέρασε ανακοίνωσε ένα νέο «πακέτο». Στο πλαίσιο λοιπόν των περικοπών στην κατανάλωση ρεύματος που έχουν αποφασίσει κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι υπουργοί Ενέργειας, Εσωτερικών και Οικονομικών ανακοίνωσαν μέτρα για το Δημόσιο, που σύντομα θα υλοποιηθούν και στον ιδιωτικό τομέα.

Ετσι, ανακοίνωσαν «μαχαίρι» σε κονδύλια και προσλήψεις σε υπηρεσίες του Δημοσίου, σε περίπτωση που δεν μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 10% το επόμενο διάστημα και μεσομακροπρόθεσμα ετήσια κατά 30%.

Συγκεκριμένα, το απαράδεκτο αυτό μέτρο προβλέπει ότι όσοι δεν πετύχουν τον στόχο που θέτει η κυβέρνηση στους σχεδόν 2.500 φορείς του Δημοσίου το 2023, θα αποκλείονται από προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν! Κάτι που σημαίνει ότι, για παράδειγμα, οι ανάγκες των παιδικών σταθμών, των υπηρεσιών καθαριότητας, δασοπυρόσβεσης και άλλων, που ήδη υπολειτουργούν, εξαιτίας της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, είναι στον «αέρα» και μέσω του συγκεκριμένου μέτρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως εντός του Σεπτέμβρη το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει για τον νέο προγραμματισμό προσλήψεων, με κριτήριο και τη μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας ανά φορέα του Δημοσίου.

Το μέτρο αφορά ακόμα και σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες και γενικά όποιον φορέα εποπτεύεται από το κράτος. Τι μπορεί να σημαίνει ένα τέτοιο μέτρο για όλους αυτούς τους οργανισμούς; Οτι εάν ένας παιδικός σταθμός δεν πιάσει τους στόχους, δεν θα γίνονται προσλήψεις βρεφονηπιοκόμων; Οτι εάν ένας δήμος δεν πιάσει τους στόχους, δεν θα γίνονται προσλήψεις εργαζομένων στην καθαριότητα ή την πολιτική προστασία;

Μπλακάουτ και στην έκτακτη χρηματοδότηση αν δεν...

Πρόσθετα σε αυτό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι δήμοι που δεν θα μειώσουν, για παράδειγμα, τον οδοφωτισμό δεν θα λάβουν τη χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν από τις αυξημένες τιμές στην Ενέργεια! Αυτές οι ανάγκες αφορούν πρώτα και κύρια τα σχολεία, μιας και οι κρατικές χρηματοδοτήσεις από τους ΚΑΠ πηγαίνουν μέσω των σχολικών επιτροπών σε λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, μεταξύ αυτών και η θέρμανση αλλά και οι υποδομές. Δηλαδή, εάν δεν πιάσει ένας δήμος τους στόχους δεν θα δίνονται κονδύλια για τη θέρμανση των σχολείων; Αλλωστε, από τα μέτρα δεν εξαιρούνται ούτε οι σχολικές επιτροπές, όπως έδειξε η αποστροφή του υπουργού Εσωτερικών ότι πλήθος φορέων μπορεί να είναι πολύ μικρές οντότητες (π.χ. σχολικές επιτροπές). Τοποθέτηση που γεννά εύλογα ερωτήματα για το αν θα βάλει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους, τα νήπια και τα βρέφη στη διαδικασία να κάνουν οικονομία τον χειμώνα και να παγώνουν γιατί αλλιώς ο σταθμός θα κλείσει...

Ουσιαστικά η κυβέρνηση, που εδώ και δεκαετίες παρακρατεί παράνομα τους πόρους προς τους δήμους, τώρα όχι μόνο δεν προχωρά σε αύξηση της χρηματοδότησης, αλλά μέσω πλαγίας οδού προχωρά σε νέες περικοπές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ήδη πολλοί δήμοι της χώρας βρίσκονται στο «κόκκινο» και χρησιμοποιούν κονδύλια του τελευταίου τριμήνου του 2022, για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες του Ιούνη και του Ιούλη. Και την ίδια στιγμή η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας και άλλα όργανα της Τοπικής Διοίκησης απλά παρακολουθούν και αρκούνται σε εκκλήσεις και ευχολόγια...

Επίσης, όλοι οι φορείς του Δημοσίου υποχρεώνονται να ορίσουν «ενεργειακό υπεύθυνο» που θα ελέγχει την κατανάλωση Ενέργειας, και αν δεν τον ορίσουν, πάλι κινδυνεύουν με τιμωρία! Οπως ειπώθηκε, οι κυρώσεις εφαρμόζονται ήδη για όσους φορείς δεν έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο, καθώς η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει εκδοθεί από τον περασμένο Ιούλη.

Ανάμεσα στα μέτρα της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση είναι και το λεγόμενο πρόγραμμα «Ηλέκτρα», για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του δημόσιου τομέα, με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ, επί της ουσίας «ζεστό» χρήμα για τις «πράσινες» μπίζνες. Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα προβλέπει ενίσχυση για μια σειρά εργασιών που οδηγούν σε εξοικονόμηση Ενέργειας, ωστόσο αυτές θα χρηματοδοτούνται κατά 50%, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα καλύπτεται από τους ίδιους προϋπολογισμούς των φορέων του Δημοσίου.

Το κύριο ερώτημα που προκύπτει, βέβαια, είναι πού θα βρουν τα χρήματα για να καλύψουν το υπόλοιπο της δαπάνης δημόσιοι οργανισμοί, όταν είναι γνωστό ότι μετά βίας μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες. Σε περιπτώσεις νοσοκομείων, για παράδειγμα, τα περισσότερα από τα οποία στεγάζονται σε κτίρια απαρχαιωμένα και χρειάζονται συνολική αλλαγή της εγκατάστασης ψύξης - θέρμανσης, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι το κόστος που δεν περιλαμβάνεται στην επιδότηση θα είναι αδύνατο να καλυφθεί από τους υπάρχοντες προϋπολογισμούς.

Ηδη η κατάσταση είναι ασφυκτική

Μια σειρά από παραδείγματα στους δήμους της Αττικής φανερώνουν πως τις συνέπειες από αυτήν την ασφυκτική κατάσταση θα τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες, με μεγάλες ευθύνες των δημοτικών αρχών. Αυτό γίνεται μέσω της λυπητερής από την εκτίναξη των δημοτικών εξόδων που καταλήγει σε αυτούς, με διάφορες περικοπές, όπως και με τους στόχους για περιορισμό της κατανάλωσης Ενέργειας που εκτός των άλλων κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη για τη χρηματοδότηση των δήμων και των σχολικών επιτροπών.

Με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών έτσι και αλλιώς δεν επαρκούσε τα προηγούμενα χρόνια, ότι υπάρχουν οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά όπως στο χαρτί, γίνεται κατανοητό τι σημαίνει η «εξοικονόμηση πόρων» από τον εκ νέου περιορισμό των λειτουργικών αναγκών των σχολείων.

Αυτόν τον περιορισμό προτάσσει σε επιστολή της η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Νέας Σμύρνης προς τους προέδρους των σχολικών επιτροπών, διευθυντές σχολείων και τους συλλόγους γονέων.

Οπως αναφέρεται, «είναι σημαντικό επίσης να περιοριστεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις πρωινές ώρες και η χρήση φυσικού αερίου μόνο κατά τις κρύες μέρες και πολύ πρωινές ώρες. Τέλος, θεωρούμε δεδομένο ότι οι παραχωρήσεις σχολικών χώρων για εξωσχολικές δραστηριότητες θα γίνονται κατά προτίμηση σε πρωινές ώρες και όπου αυτό είναι αδύνατο δεν θα γίνεται χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση των χώρων». Με λίγα λόγια, θέρμανση μόνο τις πρωινές ώρες, ενώ εάν κάποιος πολιτιστικός σύλλογος, θεατρική ομάδα κ.λπ. θέλει να κάνει εκδήλωση σε σχολικούς χώρους αυτό θα γίνει ή πρωί ή με κουβέρτα.

Χαρακτηριστική επίσης είναι και η απόπειρα της δημοτικής αρχής Αγίου Δημητρίου που επιχείρησε να παρακρατήσει μέρος από την τελευταία δόση χρηματοδότησης για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων ώστε να την «σπρώξει» στις ενεργειακές ανάγκες. Προσπάθεια που ματαιώθηκε κάτω από το βάρος των αντιδράσεων.

Στην ίδια επικίνδυνη λογική κινείται η απόφαση της δημοτικής αρχής Κορυδαλλού που με τη δικαιολογία της αδυναμίας πληρωμής ζητά από τις σχολικές καθαρίστριες να υπογράψουν σύμβαση μερικής απασχόλησης, ενώ πέρυσι η σύμβαση που είχαν υπογράψει ήταν πλήρους. Με αυτό το μέτρο αποσκοπεί να εξασφαλίσει 280 ευρώ από τη μείωση μισθού σε κάθε καθαρίστρια. Η υποβάθμιση του επιπέδου καθαριότητας των σχολείων δεν αποτυπώνεται μόνο στη μείωση του ωραρίου εργασίας αλλά σε άλλους δήμους, όπως του Πειραιά, στην πρόσληψη μικρότερου αριθμού καθαριστριών και όλα αυτά σε συνθήκες πανδημίας, όταν μάλιστα η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα απολύτως μέτρο μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων.

Επιπλέον, με υπέρογκες συνδρομές απειλούνται χιλιάδες αθλούμενοι, με πρόσχημα την αύξηση των λειτουργικών εξόδων των αθλητικών εγκαταστάσεων. Τον δρόμο άνοιξε η δημοτική αρχή Νέας Ιωνίας που με πρότασή της στο ΔΣ του Οργανισμού Αθλητισμού - Πολιτισμού, αποφάσισε την αύξηση της συνδρομής των αθλουμένων, η οποία θα φτάνει μέχρι και 55% για τους δημότες και μέχρι 400% για τους ετεροδημότες. Μεγάλο ερώτημα αποτελεί και η θέρμανση των δημοτικών κολυμβητηρίων, στην πλειοψηφία των οποίων γίνεται με φυσικό αέριο, αφού το κόστος έχει πενταπλασιαστεί. Στο μεταξύ, πολλά αθλητικά σωματεία έχουν προχωρήσει σε αύξηση συνδρομών των μελών τους αφού είναι σίγουρο ότι θα τους απαιτηθεί μεγαλύτερο ποσό για τους δημοτικούς αθλητικούς χώρους που χρησιμοποιούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ