Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δεν χωράνε!

Με την αντιλαϊκή πολιτική στην Ενέργεια, την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την απλόχερη στήριξη των μονοπωλίων με φοροαπαλλαγές και κρατικές επιδοτήσεις, η κυβέρνηση σπρώχνει τα νοικοκυριά ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια, όπως έκαναν κι όλες οι προηγούμενες. Πάει πολύ λοιπόν να παριστάνει τον «σωτήρα» και να διαγκωνίζεται με τα άλλα αστικά κόμματα για τα λίγα ευρώ των «voucher» και των «pass», που δίνονται με κριτήριο το ποιος είναι φτωχότερος!

Τα διάφορα «pass» στηρίζονται στο «γδάρσιμο» του λαού από την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού. Για να δημιουργηθεί «δημοσιονομικός χώρος», οι κρατικές δαπάνες για τα ρημαγμένα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μειώθηκαν φέτος ακόμα περισσότερο, ενώ για λόγους «εξοικονόμησης» δεν προβλέπεται στα σχολεία το παραμικρό μέτρο επιδημιολογικής επιτήρησης και πρόληψης για τον κορονοϊό!

Να ποιος πληρώνει λοιπόν ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα, που η κυβέρνηση συνδέει με τις «αντοχές» της οικονομίας, καλώντας τους εργαζόμενους να ρίξουν ακόμα πιο κάτω την απαιτητικότητα και τις διεκδικήσεις τους, να συμβιβαστούν με την ενεργειακή φτώχεια και τους άθλιους μισθούς.

Γι' αυτό από τη μια ανακοινώνει «αυξήσεις» - ψίχουλα στον κατώτατο μισθό και επιδόματα «στοχευμένα» στους φτωχότερους, κι από την άλλη στέκεται «φρουρός» της εργοδοσίας με τους αντεργατικούς νόμους και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, εκεί που οι εργαζόμενοι σηκώνουν κεφάλι, οργανώνονται και διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις, που θα καλύπτουν και τις ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά.

Τα «pass» και τα «voucher» με το σταγονόμετρο για τους πολλούς είναι η άλλη όψη της κρατικής στήριξης «χωρίς ταβάνι» για τους λίγους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Τουρισμός: Η κυβέρνηση μοιράζει voucher για λίγες μέρες διακοπών σε ελάχιστα από τα εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, με κριτήριο τη φτώχεια τους.

Την ίδια ώρα, το «θαύμα» της κερδοφορίας για τους μεγάλους ομίλους στηρίζεται στις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς, στην ταχύτερη συγκέντρωση με «καταλύτη» το Ταμείο Ανάκαμψης, στην τεράστια κρατική στήριξη των μεγάλων και χλιδάτων επιχειρήσεων για την αύξηση του εισαγόμενου τουρισμού, σε βάρος της λαϊκής ανάγκης για διακοπές, αλλά και σε βάρος των βιοπαλαιστών ΕΒΕ του κλάδου.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, τα κρατικά επιδόματα μετατρέπονται σε απευθείας ενισχύσεις για την «ανακούφιση» των ομίλων και όχι του λαού, όπως ψευδεπίγραφα λέει η κυβέρνηση. Οπως η επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος, με την οποία σώζονται από βέβαιη κατάρρευση οι εισπράξεις των εταιρειών - παρόχων. `Η τα διάφορα επιδόματα για την «ενεργειακή αναβάθμιση», που τροφοδοτούν τα κέρδη των κατασκευαστικών και ενεργειακών ομίλων.

Το κράτος ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα των επιδομάτων ανάλογα με τις «δημοσιονομικές αντοχές», εφαρμόζοντας «κόφτες» στα εισοδηματικά κριτήρια, που μειώνουν τους δικαιούχους και τους περιορίζουν στους πιο φτωχούς. Ακόμα κι έτσι, όμως, ο λογαριασμός επιστρέφει πάντα στον λαό.

Το επιβεβαιώνει η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τον περιορισμό των «pοwer pass» μόνο στα πάμφτωχα νοικοκυριά. Αλλά και η «προειδοποίηση» - εκβιασμός ότι η αύξηση του κρατικού χρέους αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει εκ νέου σε περικοπές δαπανών και μεγαλύτερη αύξηση της φορολογίας στον λαό.

Στο όνομα της «κοινωνικής συνοχής», με τη συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων, διαμορφώνονται νέοι μηχανισμοί ανακύκλωσης της φτώχειας, συγκράτησης της λαϊκής δυσαρέσκειας, μεγαλύτερης εξάρτησης εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών από τα κρατικά επιδόματα για την επιβίωσή τους, την ώρα που το κεφάλαιο απομυζά τεράστιο πλούτο, ξεκοκαλίζει τα θηριώδη κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και των επενδυτικών νόμων όλων των κυβερνήσεων.

Η ζωή και οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού δεν χωράνε λοιπόν στα voucher και στα pass! Είναι προσβολή και πρόκληση ο σκυλοκαβγάς των αστικών κομμάτων για το πόσοι και πώς θα «απολαμβάνουν» τα ψίχουλα, «κοστολογημένα» και «στοχευμένα» στη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ενώ υπάρχουν σήμερα όλες οι δυνατότητες να ζει ο λαός καλύτερα. Να απολαμβάνει τα αποτελέσματα της εργασίας του και τον τεράστιο πλούτο που παράγει, θέτοντας τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας στην υπηρεσία των δικών του σύγχρονων αναγκών!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ