Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 1925 - 2021
ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ
Με ένα τραγούδι στο στόμα και τα «μεγάλα μεγέθη» στην καρδιά

Ουρά σχημάτιζε ο κόσμος για να επισκεφτεί το κελί του Μ. Θεοδωράκη
Ουρά σχημάτιζε ο κόσμος για να επισκεφτεί το κελί του Μ. Θεοδωράκη
Στον έναν χρόνο από την απώλεια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη, η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ επέλεξε να τον τιμήσει με μια συναυλία σε έναν χώρο με ιδιαίτερο συμβολισμό: Στις πρώην φυλακές του Ωρωπου. Τον Ωρωπό, που ο Μίκης έβαλε στα στόματα του κόσμου σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας στη διάσωση της συλλογικής μνήμης για τη σκοτεινιά της χούντας, τη βαρβαρότητα των εκτοπισμών, των φυλακίσεων, των βασανιστηρίων. Σ' αυτόν τον χώρο συνέρρευσε πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών, για να τιμήσει τον μεγάλο δημιουργό. Δίπλα από τη μεγάλη τοιχογραφία που δημιούργησε ο εικαστικός Γιώργος Σκουρλής (atek), μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ σε συνεργασία με τον δήμο Ωρωπού, που πλέον δεσπόζει στον χώρο. Πλάι στο κελί του Μίκη, που ήταν ανοιχτό, στολισμένο με ντοκουμέντα του αντιδικτατορικού αγώνα και πλήθος κόσμου το επισκέφτηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αντήχησαν οι συγκλονιστικές μουσικές του μεγάλου συνθέτη, σε μια συναυλία με τραγούδια άρρηκτα δεμένα με τη λαϊκή πάλη. Στη συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και έπειτα έδωσε τη σκυτάλη στη μουσική.

«Παρών» και μέσα από την τοιχογραφία που πλέον κοσμεί τον χώρο
«Παρών» και μέσα από την τοιχογραφία που πλέον κοσμεί τον χώρο
Με ρυθμικό χειροκρότημα από τις πρώτες νότες, το κοινό συμμετείχε ολόθερμα στη μεγάλη συναυλία, που άρχισε με το ξεσηκωτικό ορχηστρικό του Μίκη «Η Λαμπρή», για να συνεχίσει με τη φωνή της Μαριλίζας Λούντζη στο «Καρτέρεμα» από τα «18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», με τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου να περιγράφουν ακριβώς τον συμβολισμό του χώρου και της εποχής: «Ετσι με το καρτέρεμα μεγάλωσαν οι νύχτες που το τραγούδι ρίζωσε και ψήλωσε σαν δέντρο. Κι αυτοί μες απ' τα σίδερα κι αυτοί μακριά στα ξένα κάνουν πικρό να βγάλουν το "αχ" και βγαίνει φύλλο λεύκας».

Ακολούθησε το σπαραχτικό «Βασίλεψες αστέρι μου», από τον «Επιτάφιο», «Το γελαστό παιδί», αλλά και το «Διότι δεν συνεμορφώθην», που ο Μίκης έγραψε στον χώρο όπου έγινε η εκδήλωση.

Με «Ρωμιοσύνη» πήρε τη σκυτάλη ο Δημήτρης Κανέλλος και από το «Οταν σφίγγουν το χέρι» συνέχισε με «Αξιον εστί» και Ελύτη, στρέφοντας το μικρόφωνο στον κόσμο, που ένωσε τις φωνές στο «Ενα το χελιδόνι» και λίγο αργότερα το ίδιο επαναλήφθηκε στο «Σφαγείο» από «Τα τραγούδια του Ανδρέα», σε στίχους του ίδιου του Μίκη, γραμμένο μέσα στην περίοδο της χούντας.

Η Πολυξένη Καράκογλου από τον «Μικρό λαό» και τα «Λιανοτράγουδα» πέρασε στο κατανυκτικό «Σε πότισα ροδόσταμο» από την ευτυχή συνάντηση του Μίκη Θεοδωράκη με τον Νίκο Γκάτσο, για να ξεσηκώσει έπειτα τον κόσμο στο χειροκρότημα και στον παλμό με «Τα τραγούδια του Αγώνα», «Ο Λεβέντης» σε στίχους Νότη Περγιάλη και «Οι πρώτοι νεκροί» σε στίχους Αλέκου Παναγούλη.

Ο Δ. Κουτσούμπας με συντελεστές της συναυλίας
Ο Δ. Κουτσούμπας με συντελεστές της συναυλίας
Με επικά τραγούδια της «Ρωμιοσύνης» ανέβηκε στη σκηνή ο Κώστας Τρανταφυλλίδης, ερμηνεύοντας με δύναμη, πάθος και ευαισθησία τα «Τραβήξανε ψηλά», «Θα σημάνουν οι καμπάνες», καθώς και κομμάτια από τον «Επιτάφιο» και τα «Λιανοτράγουδα», εισπράττοντας θερμό χειροκρότημα.

«Στης νύχτας το μπαλκόνι» μας ταξίδεψε με τη χαρακτηριστική φωνή της η Βιολέτα Ικαρη και έπειτα «Σ' αυτή τη γειτονιά», στη «Μέρα Μαγιού», αλλά και στον «πόνο του κόσμου» που έγινε «αδερφός», όπως έγραψε ο Τάσος Λειβαδίτης στο «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ».

Με τα τραγούδια του εμβληματικού «Μαουτχάουζεν», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ξεκίνησε η Ρίτα Αντωνοπούλου την καθηλωτική ερμηνεία της, που απέσπασε παρατεταμένο ζεστό χειροκρότημα.

Συγκινημένη ευχαρίστησε τον κόσμο, λέγοντας ότι «είναι μια μέρα σήμερα γεμάτη Θεοδωράκη», αφού το πρωί είχε παρευρεθεί στο μνημόσυνο του μεγάλου συνθέτη και στο σπίτι στον Γαλατά Χανίων, και στη συνέχεια στον τόσο συμβολικό χώρο των φυλακών του Ωρωπού. Ετσι, με απέραντη συγκίνηση ερμήνευσε και τη συγκλονιστική «Αυλή» και το «Ποιος τη ζωή μου» του Μάνου Ελευθερίου.

Ωσπου ήρθε η ώρα να ανέβουν όλοι οι καλλιτέχνες στη σκηνή και να ενώσουν τις φωνές τους στην «Επιστολή», που έδωσε και τον τίτλο της συναυλίας, με τον στίχο «κοντά σας όλη μου η ζωή...», και φυσικά στο «Μην ξεχνάς τον Ωρωπό»...


Τους μουσικούς του συγκροτήματος παρουσίασε ο μαέστρος της βραδιάς Μανώλης Ανδρουλιδάκης. Επαιξαν οι: Γιώργος Κατσίκας, Περικλής Μαλακατές, Νίκος Παπαναστασίου, Στάθης Σαββίδης, Ορφέας Τσακτσίρας, Μαρίνα Τσοκάνη.

Η βραδιά έκλεισε με την ευχή: Καλούς αγώνες! - Φεύγουμε κρατώντας στο στόμα ένα τραγούδι και στο μυαλό και στην καρδιά τα «μεγάλα μεγέθη»...

Μετά την ολοκλήρωση της συναυλίας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, χαιρέτησε και συνεχάρη τους καλλιτέχνες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ