Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 28 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Νέες ανατιμήσεις τον Σεπτέμβρη σε βασικά προϊόντα

Eurokinissi

Η κούρσα της ακρίβειας δεν έχει τελειωμό και, μετά τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα τον Αύγουστο, ακολουθεί ένα νέο κύμα τον Σεπτέμβρη, που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στα λαϊκά νοικοκυριά. Εκατομμύρια σπίτια βιώνουν Γολγοθά εδώ και μήνες. Σε κάποια προϊόντα οι ανατιμήσεις φτάνουν ακόμα και το 40%, ενώ ο πληθωρισμός «τρέχει» με «σπασμένα φρένα», στο 11,5%.

Τουλάχιστον 40 κατηγορίες ειδών πρώτης ανάγκης έχουν ή πρόκειται να σημειώσουν αύξηση της τιμής τους έως και 20% σε δύο δόσεις, Αύγουστο και Σεπτέμβρη, φέρνοντας νέες περικοπές στις αγορές των πολιτών, οι οποίοι πλέον φροντίζουν να αγοράσουν τα άκρως απαραίτητα για το νοικοκυριό τους.

Ειδικότερα, τον Αύγουστο, στον πρώτο γύρο των ανατιμήσεων αυξήθηκαν οι τιμές στα εξής αγαθά:

- Προϊόντα τομάτας και κέτσαπ 15%.

- Φρέσκες σαλάτες 12%.

- Χαρτικά 3% - 11%.

- Παξιμάδια 10%.

- Γιαούρτια 9%.

- Δημητριακά 8%.

- Γάλα, αλλαντικά, καφές, φρυγανιές 4% - 6%.

Από αρχές Σεπτέμβρη θα υπάρξει νέος και πιο βαρύς γύρος ανατιμήσεων, φτάνοντας ακόμα και το 20%, και αναμένεται να ανατιμηθούν τα εξής αγαθά:

- Κρουασάν, τσουρέκια, μαρμελάδες και κέικ έως και 20%.

- Καθαριστικά πανάκια και κρασιά έως 14%.

- Τυριά έως 12%.

- Αλκοολούχα ποτά έως 10%.

- Σαπούνια, αλουμινόχαρτο, υγρά πιάτων και αποσμητικά έως 9%.

- Ζυμαρικά, καθαριστικά, μαλακτικά ρούχων, χυμοί και οδοντόκρεμες έως 8%.

- Ρυζογκοφρέτες 7%.

- Ρύζι, τσάι και βούτυρο 5%.

Μπαράζ ανατιμήσεων

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που υπάρχουν στην πλατφόρμα - παρατηρητήριο τιμών «e-καταναλωτής» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η τιμή για επώνυμο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συσκευασία ενός κιλού) από 1,28 ευρώ την 1η Μάρτη 2022 (μέση τιμή) έχει φτάσει να έχει τώρα (τιμές Αυγούστου) μέση τιμή 1,74 ευρώ, δηλαδή αύξηση 36%.

Ανάλογη είναι η αύξηση στην τιμή του ηλιελαίου. Η συσκευασία ενός λίτρου επώνυμου προϊόντος έχει σήμερα μέση τιμή 4,91 ευρώ, από 3,62 ευρώ την 1η Μάρτη, αύξηση 35,64%.

Επώνυμο ψωμί για τοστ (συσκευασία 700 γρ.), που την 1η Μάρτη είχε μέση τιμή 1,59 ευρώ, τώρα έχει μέση τιμή 1,85 ευρώ, αύξηση 16,35%.

Τα στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών είναι αποκαλυπτικά και για τα γαλακτοκομικά:

Το επώνυμο στραγγιστό γιαούρτι πωλείται πλέον (συσκευασία 3x200 γρ.) προς 3,48 ευρώ, από 3,20 ευρώ την 1η Μάρτη, αύξηση 8,75%.

Το φρέσκο γάλα (συσκευασία 1 λίτρου), από 1,38 ευρώ όταν ξέσπασε ο πόλεμος, τώρα έχει μέση τιμή 1,67 ευρώ, αύξηση 21%, ενώ κατά 10,74% έχει αυξηθεί η μέση τιμή επώνυμης συσκευασμένης φέτας.

Σε άλλα τρόφιμα, τα οποία μάλιστα αποτελούν βασικό είδος διατροφής για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, όπως είναι τα ζυμαρικά και τα όσπρια, καταγράφονται επίσης πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών.

Στα ζυμαρικά (μακαρόνια Νο 6, συσκευασία του μισού κιλού) παρατηρούνται ανατιμήσεις σχεδόν 12% και στις φακές σχεδόν 5%.

Πάνω από 20% είναι οι αυξήσεις τιμών στα αλλαντικά, ενώ ακόμη και τα δημοφιλή σνακ, όπως τα κρουασάν, πωλούνται κατά 13% και πλέον ακριβότερα σε σύγκριση με 5 μήνες πριν.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω ενεργειακού κόστους και αύξησης τιμών πρώτων και δεύτερων υλών, από χημικές πρώτες ύλες έως πλαστικά και χαρτί, έχει ως συνέπεια να αυξάνονται οι τιμές και στα βασικά είδη του νοικοκυριού που δεν είναι τρόφιμα. Ετσι, στο ενδεικτικό «καλάθι» του νοικοκυριού η μεγαλύτερη αύξηση τιμής, 44,13%, παρατηρείται στα χαρτιά υγείας, αλλά και σε απορρυπαντικά.

Συνολικά το κόστος του ενδεικτικού «καλαθιού» εκτιμάται - με συντηρητικούς υπολογισμούς - ότι έχει αυξηθεί μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο κατά 8,17%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ