Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μεγαλώνει ο κίνδυνος για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Η Ρωσία προειδοποιεί για προβοκάτσια σήμερα, ενώ το Κίεβο ζητάει από τον ΟΗΕ την απομάκρυνση του ρωσικού στρατού

Από τη συνάντηση Ερντογάν, Ζελένσκι, Γκουτέρες

Copyright 2022 The Associated

Από τη συνάντηση Ερντογάν, Ζελένσκι, Γκουτέρες
Ολο και πιο επικίνδυνη εξελίσσεται η κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια, που από τις αρχές του μήνα βρίσκεται στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, με τις δυο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για χτυπήματα που κινδυνεύουν να προκαλέσουν ακόμη και μεγάλο πυρηνικό ατύχημα. Παράλληλα συνεχίζονται οι δηλώσεις για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Ο σταθμός της Ζαπορίζια έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις από τον Μάρτη, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί με Ουκρανούς εργαζόμενους, παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων. Τον τελευταίο μήνα η Ουκρανία προσπαθεί να οργανώσει αντεπίθεση στον Νότο για την απελευθέρωση της Χερσώνας και της Ζαπορίζια και προχωράει σε χτυπήματα σε στρατηγικούς στόχους.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι Ουκρανοί έχουν εξαπολύσει επιθέσεις στον σταθμό, ακόμη και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκαλώντας πυρκαγιές. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει μονάδες του πυροβολικού μέσα και γύρω από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού. Λέει επίσης ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τον σταθμό για να κατηγορήσουν το Κίεβο.

Χτες το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε το Κίεβο ότι σχεδιάζει «προβοκάτσια» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, σήμερα 19 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, στη χώρα.

Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν ρωσικά βαρέα όπλα στον πυρηνικό σταθμό ή σε κοντινές περιοχές.

Ολες οι υπηρεσίες έχουν τεθεί σε επιφυλακή στην πόλη Ενεργκοντάρ, σε περίπτωση προβοκάτσιας από τον στρατό της Ουκρανίας στον πυρηνικό σταθμό, δήλωσαν και οι φιλορωσικές αρχές της πόλης. Παράλληλα, drones θα καταγράφουν συνεχώς πλάνα σε πραγματικό χρόνο γύρω από τον σταθμό, ενημερώνοντας τις στρατιωτικές υπηρεσίες για βομβαρδισμούς, δήλωσαν οι φιλορωσικές αρχές της Ζαπορίζια.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «πυρηνικό εκβιασμό», με το Κίεβο να κρατά «όμηρο» όλη την Ευρώπη. Επίσης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την πρόταση του Γκουτέρες για την αποστρατικοποίηση της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο.

Εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια να κλείσει αν οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίσουν να βομβαρδίζουν τις εγκαταστάσεις.

Σε μια ενημέρωση, ο Ιγκ. Κιρίλοφ, επικεφαλής των δυνάμεων ραδιενεργού, χημικής και βιολογικής άμυνας της Ρωσίας, δήλωσε ότι τα συστήματα εφεδρικής υποστήριξης του εργοστασίου έχουν υποστεί ζημιές ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών. Ο Κιρίλοφ δήλωσε ότι σε περίπτωση ατυχήματος στο εργοστάσιο, το ραδιενεργό υλικό θα επηρέαζε τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία.

Η Ουκρανία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για «όλα τα σενάρια» αναφορικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, προειδοποίησε την Τετάρτη το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι «στοχοθετούν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες με τη βοήθεια αρμάτων» και χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία «κράτος - τρομοκράτη».

Μάλιστα ο Ουκρανός υπουργός παρακολούθησε άσκηση για την παροχή των πρώτων βοηθειών στην περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, με τη συμμετοχή δεκάδων πυροσβεστών και διασωστών.

Συνάντηση Ζελένσκι, Ερντογάν, Γκουτέρες στη Λβιβ

Στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας συναντήθηκαν χτες ο γγ του ΟΗΕ με τους Προέδρους της Ουκρανίας, Βολ. Ζελένσκι και της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, με «ατζέντα» όχι μόνο τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών που προχωρούν μετά τη σχετική συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και «διπλωματικές οδούς» για τον τερματισμό του πολέμου.

Στη συνάντηση ο Ζελένσκι κάλεσε τον Γκουτέρες, τα Ηνωμένα Εθνη να «εγγυηθούν την ασφάλεια» του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, «την αποστρατιωτικοποίησή του και την πλήρη απελευθέρωσή του από τον ρωσικό στρατό». Επίσης στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο συντονισμός για την υλοποίηση του προγράμματος εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών.

Ο Γκουτέρες θα επισκεφτεί σήμερα την Οδησσό και αύριο Σάββατο το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο απαρτίζεται από αξιωματούχους της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ, που επιβλέπουν τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

«Το κύριο θέμα της τριμερούς μας συνάντησης ήταν πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο Ερντογάν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η σύγκρουση πρέπει να τερματιστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, συζητήθηκε η αξιοποίηση της θετικής ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, για να υπάρξει διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, τα αποτελέσματα των συνομιλιών στη Λβιβ, ενώ φέρεται να προσφέρθηκε να οργανώσει τη συνάντηση του Ουκρανού Προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του, για να καθορίσουν έναν «οδικό χάρτη» για την Ουκρανία.

Στο μεταξύ, Αγκυρα και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην «ανοικοδόμηση» της Ουκρανίας.

Η Μόσχα θεωρεί πως η μελλοντική εξέλιξη των γεγονότων εντός και γύρω από την Ουκρανία «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα συγκεκριμένα αποτελέσματα» αυτής της τριμερούς συνάντησης Ζελένσκι - Ερντογάν - Γκουτέρες, όπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Γερουσίας (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας), Γκρ. Καρασίν. Η Ρωσία «παρακολουθεί στενά τη συνάντηση στη Λβιβ», διαβεβαίωσε.

Στο μεταξύ το «CNN Turk» μετέδωσε επικαλούμενο ρωσικές πηγές πως ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ερντογάν στο Σότσι, εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, όπως έχει προτείνει επανειλημμένα ο ίδιος ο Ζελένσκι, αλλά και ο Ερντογάν ως διαμεσολαβητής.

Συγκεκριμένα, γράφει το «CNN Turk», ενώ η θέση της Μόσχας ήταν μέχρι τώρα να συμφωνήσουν πρώτα κατώτερα κλιμάκια σε έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό της σύρραξης και να συζητήσουν μετά περαιτέρω λεπτομέρειες οι Πούτιν - Ζελένσκι, πλέον στη Ρωσία πιστεύουν ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να συναντηθούν και να καθορίσουν τον οδικό χάρτη, ενώ στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες θα εργαστούν για την υλοποίησή του.

Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά μόνο σε «έκτακτη ανάγκη»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες ότι η Μόσχα θα κάνει χρήση του πυρηνικού της οπλοστασίου μόνο σε «συνθήκες έκτακτης ανάγκης» και ότι δεν έχει συμφέρον να έρθει σε απευθείας αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Μιλώντας κατά την ενημέρωση του Τύπου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ιβάν Νετσάεφ, δήλωσε ότι τα πυρηνικά όπλα θα χρησιμοποιηθούν ως μέτρο «απάντησης».

Ο ίδιος κάλεσε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να αναλογιστούν τις συνέπειες της «επιθετικής αντιρωσικής ρητορικής με έμφαση στην πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων, την οποία οι ίδιοι εντείνουν».

Τόνισε ότι είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και «κύκλοι» στην ΕΕ που μιλάνε για «μείωση του ορίου για τη χρήση πυρηνικών όπλων».

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι η Μόσχα «δεν χρειάζεται» να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα ψεύδη» εικασίες ΜΜΕ ότι η Μόσχα ίσως αναπτύξει πυρηνικά ή χημικά όπλα.

Ρωσικά μαχητικά με υπερηχητικούς πυραύλους στο Καλίνινγκραντ

Τρία πολεμικά αεροπλάνα MiG-31E εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal μετακινήθηκαν και σταθμεύουν πλέον στη ρωσική περιφέρεια του Καλίνινγκραντ, έναν ρωσικό θύλακα στην ακτή της Βαλτικής, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Αυτά τα MiG θα βρίσκονται σε υπηρεσία 24 ώρες το 24ωρο.

Η Λιθουανία επιχειρεί να εμποδίσει τη μεταφορά ρωσικών προϊόντων μέσω του εδάφους της στο Καλίνινγκραντ, ενώ γενικότερα η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση έχει ενταθεί και στη Βαλτική, όπως δείχνει και η απόφαση Σουηδίας - Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-31 φέρεται να παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Φινλανδίας χτες το πρωί κοντά στην παραλιακή πόλη Πόρβο, σύμφωνα με το φινλανδικό υπουργείο Αμυνας.

Η φινλανδική Πολεμική Αεροπορία ταυτοποίησε τα αεροσκάφη και η συνοριοφρουρά ξεκίνησε έρευνα για την παραβίαση, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας απέναντι στη Σουηδία για μη τήρηση της συμφωνίας προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε χτες ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης.

Η Σουηδία οφείλει να εκδώσει «τρομοκράτες», αν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, είπε, ενώ χαρακτήρισε απογοητευτική την πρώτη έκδοση στην Τουρκία ενός Τούρκου που έχει καταδικαστεί για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Η Τουρκία απειλεί να εμποδίσει τη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ κατηγορώντας Σουηδία και Φινλανδία ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Η Τουρκία έχει διατυπώσει προς τις δύο χώρες αιτήματα για την έκδοση 33 προσώπων, τα περισσότερα από τα οποία θεωρούνται «τρομοκράτες».

«Δεν λάβαμε καμιά απάντηση αναφορικά με την έκδοση των μελών του FETO, του PKK και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Στις 26 Αυγούστου προγραμματίζεται συνάντηση ανάμεσα στην Τουρκία, στη Φινλανδία και τη Σουηδία σχετικά με τη διαδικασία ένταξης των δύο κρατών στο ΝΑΤΟ.

Πολωνία: Μάθημα χειρισμού όπλων στα σχολεία

Από τον Σεπτέμβρη στην Πολωνία οι μαθητές γυμνασίου θα μαθαίνουν από την ηλικία των 13-14 ετών πώς να πυροβολούν και να χειρίζονται όπλα. Τα μαθήματα χειρισμού όπλων θα αντικαταστήσουν μάλιστα εκείνα που είναι αφιερωμένα στην ασφάλεια και τις πρώτες βοήθειες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές μάθαιναν πώς να αντιδρούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η εισαγωγή μαθημάτων χειρισμού όπλων στα σχολικά προγράμματα επιβλήθηκε «λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και από το αίσθημα ανασφάλειας που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στον πολωνικό πληθυσμό», αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό που οξύνθηκε στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, όλα τα κράτη της Ευρώπης εξοπλίζονται και αυξάνουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς.

Η πολωνική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ και να διπλασιάσει τον αριθμό των στρατιωτών, που θα φτάσουν τους 300.000.

Ταυτόχρονα η Βαρσοβία έχει υπογράψει συμβόλαια για την αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB2, αρμάτων μάχης Abrams, εκτοξευτών πυραύλων πεδίου HIMARS, πυραύλων αεράμυνας Patriot και 32 μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ