Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο «σκοτάδι» ο λαός για τα κέρδη των ομίλων

Το Σάββατο ανακοινώνονται οι τιμές των παραγωγών για τον Σεπτέμβρη | «Προετοιμασία» εδάφους για νέες μεγάλες αυξήσεις

Eurokinissi

Με νέες πολύ μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος αναμένεται να έρθει από το ερχόμενο Σάββατο αντιμέτωπος ο λαός, αφού τη μέρα εκείνη οι ενεργειακοί όμιλοι ανακοινώνουν τις τιμές για τις χρεώσεις του Σεπτέμβρη, σύμφωνα με το νέο σύστημα που νομοθέτησε η κυβέρνηση για να θωρακίσει τα κέρδη τους.

Ηδη, με βάση και την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, τα αστικά επιτελεία και πηγές της «αγοράς» έχουν αρχίσει την «προετοιμασία εδάφους» για νέες πολύ μεγάλες αυξήσεις, με τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν από το φθινόπωρο διπλάσιους, τριπλάσιους, έως και τετραπλάσιους λογαριασμούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος για τον Αύγουστο «τρέχει» στα 376,32 ευρώ/MWh, από 338,14 ευρώ/MWh τον Ιούλη και 240,49 ευρώ/MWh τον Ιούνη, καταγράφοντας μηνιαίο άλμα 41%, ενώ κυβέρνηση και ΕΕ έχουν ανάψει το «πράσινο φως» ώστε οι αυξήσεις να περνάνε «πάραυτα» στους λογαριασμούς των λαϊκών στρωμάτων.

Πρόκειται για το άθλιο πλαίσιο που νομοθέτησε η κυβέρνηση με προμετωπίδα τη δήθεν κατάργηση της «ρήτρας αναπροσαρμογής», που ενσωματώθηκε στην πραγματικότητα πάραυτα στους λογαριασμούς που φορτώνονται στον λαό, εκτοξεύοντας τις τιμές παραπέρα, όπως έδειξαν και οι ανακοινώσεις της 1ης Αυγούστου, με τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος να φτάνουν ακόμα και το 900%! Ενώ πέρα από τη ρήτρα αναπροσαρμογής με ξεχωριστή ρύθμιση στους λογαριασμούς ενσωματώθηκε και «καπέλο» στο πάγιο που ανέβηκε στα 5 ευρώ και πάνω τον μήνα.

Το νέο καθεστώς στην αγορά Ενέργειας, που όπως έλεγε η κυβέρνηση θα οδηγούσε σε πτώση του κόστους των λογαριασμών ρεύματος, αποδεικνύεται έτσι ένας άθλιος μηχανισμός, μέσω του οποίου μονιμοποιούνται οι αυξήσεις - φωτιά στο ρεύμα. Αυξήσεις που έρχονται ως αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» της αγοράς, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της απολιγνιτοποίησης, όπως και των κυρώσεων στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Ολα αυτά για να θωρακιστούν τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων, ενώ για να διασφαλίσει τη «ρευστότητά» τους η κυβέρνηση σχεδιάζει και την... προκαταβολική αποζημίωσή τους με τα χρήματα από τη φοροληστεία του λαού. Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τις εισηγήσεις της ΡΑΕ δρομολογείται η προκαταβολή της επιδότησης του επόμενου μήνα προς τους προμηθευτές σε ποσοστό 75%, αλλά και κρατικές εγγυήσεις, επιβεβαιώνοντας πως οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών - όπως ξανά χτες του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα - περί «συνέχισης των μέτρων στήριξης για την Ενέργεια» δεν αφορούν τα λαϊκά στρώματα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν δέσμευση ενίσχυσης των προμηθευτών ώστε να μην κινδυνεύσουν να χάσουν τα κέρδη τους από την αδυναμία των λαϊκών σπιτιών να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους.

Ολα αυτά με χρήματα βέβαια που είναι του ελληνικού λαού, αφού δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, που όπως έδειξαν και οι προχτεσινές ανακοινώσεις για την εκτέλεσή του «υπεραποδίδει» σε φοροληστεία σε βάρος του λαού, αλλά και από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπου και πάλι έχουν πληρωθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος από τους καταναλωτές. Θυμίζουμε άλλωστε πως μόλις προ εβδομάδων από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο ενσωματώνεται Οδηγία της ΕΕ που «επικαιροποιεί» και «εκσυγχρονίζει» το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», δηλαδή των φόρων που εκτινάσσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης!

Παράλληλα, στα σκαριά, με βάση και τις προτάσεις της ΕΕ για μείωση του φυσικού αερίου κατά 15%, βρίσκονται τα σχέδια για περικοπές, έως και «δελτίο» στην Ενέργεια για τα λαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια ώρα βέβαια η κυβέρνηση δρομολογεί τη δημιουργία «κοινού ταμείου», μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομήχανοι για τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα, με τον «λογαριασμό» να καταλήγει και πάλι στον λαό...

Στο μεταξύ χτες, το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» εντάσσονται ως καταρχήν επιλέξιμοι και οι 47.433 επιλαχόντες, δηλαδή το σύνολο της σχετικής λίστας.

«Μάχες» για τη μοιρασιά της «πίτας» στις πράσινες μπίζνες

Χτες παράλληλα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση για τους όρους σύνδεσης των ΑΠΕ στο σύστημα. Η απόφαση προσπαθεί «να βάλει τάξη» στη μοιρασιά της «πίτας» των πράσινων μπίζνες που πληρώνει ο λαός, δεδομένου και ότι οι προσφορές για έργα ΑΠΕ (για ανάγκες που υπολογίζονται σε 6 GW ως το 2030) ξεπερνάνε τα 25 GW, ενδεικτικό κι αυτό του «Ελντοράντο» των κερδών.

Η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων «κούρεμα» ισχύος ανά αίτηση και πλαφόν ανά κατηγορία (ορίζει 6 κατηγορίες προτεραιότητας), δίνοντας προβάδισμα σε έργα κοντά στα σύνορα, στις «στρατηγικές επενδύσεις», στους σταθμούς άνω των 100 μεγαβάτ στη Δυτική Μακεδονία, στους σταθμούς με βεβαίωση Ειδικών Εργων όπως και στα έργα που προορίζονται για τη σύναψη PPAs, των διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο μεταξύ, η δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης προκάλεσε και έναν νέο κύκλο αντιπαραθέσεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ που «βγήκε στα κεραμίδια» για τους «ριγμένους» της «μοιρασιάς», μιλώντας για «εξυπηρετήσεις ημετέρων εντείνοντας το αδιέξοδο στις επενδύσεις των ΑΠΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολα τα ρεκόρ(2024-01-24 00:00:00.0)
Με ΑΠΕ ή χωρίς(2023-12-28 00:00:00.0)
Πράσινα κέρδη για τους ομίλους, μαύρα μαντάτα για τον λαό(2023-06-21 00:00:00.0)
Ασήκωτο βάρος για τα νοικοκυριά αλλά η κυβέρνηση εμπαίζει με ψίχουλα(2022-04-27 00:00:00.0)
Σχέδια που σπέρνουν ενεργειακή φτώχεια για πολλά χρόνια(2022-04-01 00:00:00.0)
Προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του εργαζόμενου λαού(2021-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ