Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ - ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε τη μνήμη του Νίκου Πλουμπίδη καταθέτοντας στεφάνι στον τόπο της εκτέλεσης

Στεφάνι προς τιμήν του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Πλουμπίδη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που εκτελέστηκε στις 14/8/1954, κατέθεσε η Τομεακή Επιτροπή Περιστερίου - Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Η κατάθεσή του έγινε ανήμερα της εκτέλεσης, την Κυριακή 14 Αυγούστου στις 10 το πρωί, στον τόπο εκτέλεσης του Ν. Πλουμπίδη, πίσω από τη Μονή Δαφνίου, στο Χαϊδάρι. Λουλούδια κατέθεσε το παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου και της Ενωσης Φίλων μνήμης καπετάν Διαμαντή.

Σε σύντομη ομιλία ο Μιχάλης Σελέκος, μέλος της Τομεακής Επιτροπής και πρώην δήμαρχος Χαϊδαρίου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της εκτέλεσης του Νίκου Πλουμπίδη, στις 14 Αυγούστου του 1954, στις 5.25 τα χαράματα στη θέση Αγία Μαρίνα στο Δαφνί Χαϊδαρίου, στην άρνησή του να του δέσουν τα μάτια, το θάρρος και την ανδρεία μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.

«Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ» έγραψαν την επόμενη μέρα οι εφημερίδες.

Ο Μιχάλης Σελέκος σημείωσε ότι ο Νίκος Πλουμπίδης υπερασπίστηκε με σθένος το ΚΚΕ και θύμισε τα λόγια του: «Εκείνοι που με αγαπούν και με σέβονται οφείλουν να πειθαρχήσουν στο Κόμμα, να διαφυλάξουν την ενότητά του και να έχουν εμπιστοσύνη στην ηγεσία του (...) Τιμή μου εγώ πάνω απ' όλα έχω την τιμή του Κόμματος». Το ΚΚΕ αποκατέστησε πλήρως τον Νίκο Πλουμπίδη από το 1958, με Απόφαση Ολομέλειας της ΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ