Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Σταγόνα σε μια θάλασσα στάχτης

Πρόγραμμα περιορισμένης αναδάσωσης ανακοίνωσε χτες η διοίκηση του Συνδέσμου Περιφερειακής Ανάπτυξης Πεντελικού

Ανάμεσα στα καμένα, φυτρώνουν πιο εύκολα οι βίλες παρά τα νέα δέντρα
Ανάμεσα στα καμένα, φυτρώνουν πιο εύκολα οι βίλες παρά τα νέα δέντρα
Πεντέλη. Ηταν πριν πέντε χρόνια που 65.000 στρέμματα του βουνού καταστράφηκαν από πυρκαγιά. Το 1998 νέα φωτιά αφάνισε 75.000 στρέμματα. Από αυτά μόνο 5.000 έχουν αναδασωθεί τεχνητά και σε άλλα 30.000 στρέμματα έχει γίνει φυσική αναδάσωση.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Περιφερειακής Ανάπτυξης Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Στη συνέντευξη, που δόθηκε στα γραφεία της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του συνδέσμου που αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλει για την αναδάσωση και την εθελοντική δασοπροστασία.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Κ. Κοσοβίτσας, επισήμανε ότι οι πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων έχουν υποβαθμίσει δραματικά το πράσινο του Πεντελικού. «Οι αναπλάσεις του κατεστραμμένου τοπίου των ανενεργών λατομείων καθυστερούν χρόνια, οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί εποφθαλμιούν τμήματα του όρους και αυξάνουν την οικιστική πίεση, το κτηματολόγιο καθυστερεί, ενώ οι διακατεχόμενες από τα μοναστήρια εκτάσεις, παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις παραμένουν απροστάτευτες», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ.

Παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες του συνδέσμου, είπε ότι σήμερα θα αρχίσει πρόγραμμα τεχνητής αναδάσωσης καμένων περιοχών στις περιοχές «Ντράφι» Πεντέλης και «Ιππικού Ομίλου» Κηφισιάς (σ.σ. πρόκειται για 150 στρέμματα). Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο και θα πάρουν μέρος 40 σχολεία με πάνω από 5.000 μαθητές. Επίσης ο ΣΠΑΠ θα «υιοθετήσει» περιοχές της Πεντέλης που χρειάζονται τεχνητή αναδάσωση.

Χιλιάδες μαύρα στρέμματα άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές. Τα προγράμματα αναδάσωσης με εθελοντές προκαλούν συμπάθεια αλλά δε λύνουν το πρόβλημα, όσο η κυβέρνηση δε βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη
Χιλιάδες μαύρα στρέμματα άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές. Τα προγράμματα αναδάσωσης με εθελοντές προκαλούν συμπάθεια αλλά δε λύνουν το πρόβλημα, όσο η κυβέρνηση δε βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη
Επίσης από την περασμένη βδομάδα έχει αρχίσει η εκπαίδευση όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών δασοπροστασίας εκτάκτων αναγκών. Το πρόγραμμα παρακολουθείται από 25 άτομα, αλλά χρειάζονται 40. Οι κύκλοι εκπαίδευσης θα επαναληφθούν τρεις φορές μέχρι τη νέα αντιπυρική περίοδο. Οι εθελοντές θα επανδρώσουν το κέντρο ασύρματης επικοινωνίας του ΣΠΑΠ που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, τα έξι πυροφυλάκια και τα παρατηρητήρια, άλλα και τα τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα του συνδέσμου. Καταβάλλεται, μάλιστα, προσπάθεια για την ίδρυση και λειτουργία εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου.

Ο διευθυντής αναδασώσεων της περιφέρειας Αττικής, Γ. Πεταμίδης, υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες αναδάσωσης επικεντρώνονται στις διπλοκαμένες νεαρές φυτείες. «Εχουν αναδασωθεί τεχνητά 5.000 στρέμματα και υπάρχει φυσική αναγέννηση σε 30.000 στρέμματα μετά από έργα συγκράτησης του εδάφους», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πυρκαγιές του 1995 και του 1998, περίπου 100.000 από τα 168.000 στρέμματα της Πεντέλης «μαύρισαν». Πολλές εκτάσεις διπλοκάηκαν. Το 70% της έκτασης του βουνού έχει καταστραφεί. Αν προστεθεί η απειλή των 27 οικοδομικών συνεταιρισμών που διεκδικούν 25.000 στρέμματα, η παράνομη βόσκηση και οι διακατεχόμενες από τα μοναστήρια εκτάσεις που είναι 30.000 στρέμματα, η προσπάθεια αναδάσωσης 150 στρεμμάτων που θα υλοποιήσει ο ΣΠΑΠ, φαντάζει σταγόνα στον ωκεανό της σταχτιάς θάλασσας, που έχει καταλάβει το βουνό.



Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ