Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 14 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαράδεκτες δηλώσεις Αθανασίου για να δικαιολογήσει τις παρακολουθήσεις

Σε μία απαράδεκτη δήλωση, με την οποία δικαιολογεί τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές βουλευτών ανάλογα με τη θρησκευτική τους πεποίθηση, προχώρησε την Πέμπτη 11 Αυγούστου ο βουλευτής της ΝΔ και β' αντιπρόεδρος της Βουλής, Χ. Αθανασίου. Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, έφτασε στο σημείο να ταυτίσει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις βουλευτών με την «εθνική ασφάλεια».

Σχολιάζοντας το θέμα των παρακολουθήσεων σε τοπικό κανάλι, υποστήριξε τα εξής ασύλληπτα: «Ας υποθέσουμε ότι ένας βουλευτής έχει θρησκευτικό προσανατολισμό εντελώς διαφορετικό από τους ορθόδοξους. Ας πούμε ένας μουσουλμάνος βουλευτής της Βορείου Ελλάδος - δεν λέμε ότι υπάρχει καμία αιχμή, προς Θεού. Αν υποθέσουμε ότι δίνει κάποια πληροφορία στην γείτονα χώρα, από πού θα μπουν οι μετανάστες κ.λπ. Γιατί δεν πρέπει να ελεγχθεί; Εδώ προέχει η εθνική ασφάλεια».

Μάλιστα, σε ερώτηση σχετικά με το αν μπορούν να παρακολουθούνται οι βουλευτές απάντησε: «Αν τηρείται η διαδικασία που ο νομοθέτης προβλέπει, βεβαίως. Σας αναφέρω μάλιστα, επειδή το έχω σημειώσει, την περίμενα αυτήν την ερώτηση, σας διαβάζω τι λέει ο εφαρμοστικός - εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος, τι λέει το Σύνταγμά μας στο άρθρο 19. Λέει επί λέξει: Νόμος ορίζει τις εγγυήσεις υπό τις οποίες η δικαστική αρχή δεν δεσμεύεται από το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφαλείας». Την αποπομπή Αθανασίου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την παραπομπή του στα αρμόδια όργανα της Βουλής και στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Μετά τις αντιδράσεις, ο Χ. Αθανασίου επανήλθε με δήλωση στην οποία προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, αναφέροντας ότι η δήλωσή του «παρερμηνεύτηκε» και ότι τα όσα είπε «ήταν η επιστημονική άποψή μου», προσθέτοντας δε ότι δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό των βουλευτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τις απαράδεκτες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βουλής, Χ. Αθανασίου, σημειώνει:

«Ο βουλευτής της ΝΔ Χ. Αθανασίου, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, έφτασε στο σημείο να ταυτίσει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις βουλευτών με την "εθνική ασφάλεια", επιβεβαιώνοντας τελικά ότι ο όρος "εθνική ασφάλεια" έχει γίνει ένα "λάστιχο", που χωρούν οι πάντες και τα πάντα, για να νομιμοποιούνται και να διευκολύνονται απαράδεκτες πρακτικές παρακολουθήσεων και υποκλοπών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ