Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 14 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Αντιπαράθεση μακριά από την ουσία του προβλήματος

Το γαϊτανάκι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα αστικά κόμματα με αφορμή την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη συνεχίζεται, χωρίς βέβαια να ακουμπά την ουσία της υπόθεσης, που είναι το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ενωση, πάνω στο οποίο πατούν αυτές οι πρακτικές. Ενα πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι το έχουν ψηφίσει και στην Ευρωβουλή. Καθένας απ' αυτούς άλλωστε έχει να επιδείξει, ως κυβέρνηση, αύξηση του αριθμού των «νόμιμων επισυνδέσεων», όπως αποδεικνύουν και τα - σε κάθε περίπτωση υποτιμημένα - στατιστικά στοιχεία της ΑΔΑΕ.

Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο και τα τρία κόμματα αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να τοποθετηθούν πάνω στο ζήτημα του θεσμικού πλαισίου και των ευθυνών τους για τη διαμόρφωσή του. Και αυτό παρά τις σημαντικές αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη» τις προηγούμενες μέρες, αλλά και στο παρόν φύλλο, που αναδεικνύουν με συγκεκριμένα στοιχεία τον «βίο και την πολιτεία» όσων τώρα εμφανίζονται ...υπερευαίσθητοι για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού.

Οι τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο είναι βασικές πηγές άντλησης πληροφοριών. Η τεχνολογία παρακολούθησης εξελίσσεται και αναβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο, προσφέροντας σήμερα ανεξάντλητες δυνατότητες καταγραφής και επεξεργασίας δεδομένων σε μαζική κλίμακα. Σ' αυτά τα νέα δεδομένα προσαρμόζεται κάθε φορά το θεσμικό πλαίσιο, που γίνεται πιο αντιδραστικό και επικίνδυνο σε βάρος του λαού.

Αλλωστε, από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, που στην ουσία με αστείες δικαιολογίες προσπάθησε να κρύψει τις ευθύνες του, φάνηκε ότι αυτό το θεσμικό πλαίσιο θα γίνει ακόμα πιο ασφυκτικό στην κατεύθυνση της νομιμοποίησης των παρακολουθήσεων - υποκλοπών. Πριν από μερικές μέρες δημοσιεύτηκε εξάλλου και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) όπου περιγράφονται με λεπτομέρειες οι αλλαγές στο καθεστώς παρακολουθήσεων, που δεν αγγίζουν τον πυρήνα και τη φιλοσοφία του θεσμικού πλαισίου. Στην ίδια την ΠΝΠ γίνεται αναφορά σε άρθρα του Συντάγματος και σε δύο νόμους του 2008 και του 2003, στους οποίους απλά προστίθενται διατάξεις που θωρακίζουν τη ...«νομιμότητα» στις παρακολουθήσεις. Συγκριμένα, η ΠΝΠ επαναφέρει τους δύο εισαγγελείς στην εποπτεία της ΕΥΠ και καθιερώνει ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί και η αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση που θα γίνει μετά το άνοιγμά της, στις 22 Αυγούστου.

Δικαστική έρευνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, για τη διαρροή των υποκλοπών, με καταθέσεις μαρτύρων. Την Πέμπτη 11 Αυγούστου κατέθεσε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου για ανάρτηση στο διαδίκτυο, όπου έκανε λόγο για παρακολούθηση, από ιδιώτη, του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, και προσωπικών του στιγμών, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ ο δημοσιογράφος διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν κατήγγειλε αυτό που ερμηνεύθηκε ως «παρακολούθηση Μητσοτάκη το 2018», λέγοντας: «Δεν έχω κάνει αυτή την καταγγελία. Υπήρχαν ενδείξεις ότι εκείνη την εποχή τα τηλέφωνα δεν ήταν ασφαλή. Η έκταση που έχει πάρει σήμερα το ζήτημα και ο συνδυασμός παρακολουθήσεων δίνει μια νέα ποιότητα στο πρόβλημα. Υπάρχει ακόμα πεδίο έρευνας». Αναφερόμενος στον λόγο για τον οποίο έλαβε κλήση από τον εισαγγελέα σημείωσε ότι «υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια επικοινωνιών το 2017 και το 2018. Γι' αυτές τις καταγγελίες δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα όσο ισχύει ο νόμος του 2021. Υπήρχαν ενδείξεις εκείνη την εποχή ότι τα τηλέφωνά του δεν ήταν ασφαλή, όπως ενδείξεις υπήρχαν και από το ΚΚΕ που είχε κάνει καταγγελίες το 2017». Στις 16 Αυγούστου θα καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο δημοσιογράφος Θ. Κουκάκης.

Η ΝΔ, με αφορμή τις δηλώσεις Τέλλογλου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Ο κ. Τέλλογλου σήμερα επανέλαβε τα περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Μητσοτάκη, όπως και άλλων τηλεφώνων, το 2017 - 2018. Ακριβώς το ίδιο ανέφερε και σε ανάρτησή του προ ημερών. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον οποίο κατέθεσε σήμερα. Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία λογική συμψηφισμού».

Οχι σε εκλογές από Λοβέρδο

Στο μεταξύ, διαφοροποιήσεις εντός του ΠΑΣΟΚ προκαλεί το θέμα του ενδεχόμενου η υπόθεση των υποκλοπών να οδηγήσει σε εκλογές. Με δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος δεν βλέπει κανέναν λόγο η κυβέρνηση να προσφύγει σε εκλογές, σε αντίθεση με τον Π. Γερουλάνο, που ζητά από τον Κυρ. Μητσοτάκη «να πάει σε εκλογές χωρίς να είναι υποψήφιος».

Ο Α. Λοβέρδος, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το θέμα των υποκλοπών μπορεί να είναι ο λόγος για προσφυγή στις κάλπες, εμφανίστηκε απόλυτος δηλώνοντας ότι «δεν είναι λόγος προσφυγής στις κάλπες, υπάρχουν σημαντικότεροι λόγοι». Παρέπεμψε για τις εξελίξεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ή την Εξεταστική Επιτροπή τονίζοντας παράλληλα ότι «εάν υπάρχει λόγος η Εξεταστική Επιτροπή μπορεί να γίνει και κεκλεισμένων των θυρών». Ο Π. Γερουλάνος, σε συνέντευξή του, ήταν ξεκάθαρος ζητώντας από τον Κυρ. Μητσοτάκη, όπως προαναφέραμε, «να πάει σε εκλογές χωρίς να είναι υποψήφιος».

Προσωρινός γραμματέας του πρωθυπουργού

Ο Στέλιος Κουτνατζής επελέγη τελικά από το Μαξίμου να αντικαταστήσει προσωρινά τον Γρ. Δημητριάδη στη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, παρά την αρχική ανακοίνωση για τον Γιάννη Μπρατάκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση αυτή γίνεται για τυπικούς λόγους, μέχρι να οριστικοποιηθεί η αποχώρηση του Γ. Μπρατάκου από το ΕΒΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ