Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 14 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ - ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τη μνήμη του Νίκου Πλουμπίδη

Εκδήλωση την Κυριακή στο Χαϊδάρι, στον τόπο όπου εκτελέστηκε στις 14/8/1954

Εκδήλωση - κατάθεση στεφάνου προς τιμήν του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Πλουμπίδη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος εκτελέστηκε στις 14 Αυγούστου 1954, διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Περιστερίου - Νοτιοδυτικών Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ την Κυριακή 14 Αυγούστου, στις 10 π.μ. στον τόπο εκτέλεσής του (πίσω από τη Μονή Δαφνίου, στο Χαϊδάρι).

Οδηγίες μετάβασης στο σημείο της εκτέλεσης: Στη Λεωφόρο Αθηνών, στο ρεύμα προς Κόρινθο, 3 χλμ. μετά το Δαφνί, αναστροφή προς Αθήνα, μέσω της γέφυρας Σχιστού, και σε 1 χλμ. στάθμευση στο πάρκινγκ.

Ο Νίκος Πλουμπίδης έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος στις 14 Αυγούστου 1954, στις 5.25 τα χαράματα, στην Αγία Μαρίνα στο Δαφνί. «Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ», έγραψαν την επόμενη μέρα οι εφημερίδες.

Στις 25 Ιούλη 1952 το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στηριζόμενο σε μεγάλο βαθμό και σε πληροφορίες στελεχών από την Ελλάδα, καθώς και στην πρωτοβουλία του Πλουμπίδη να δημοσιοποιήσει επιστολή με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, ενώ υπεύθυνος ήταν ο Μπελογιάννης, εκδίδει Απόφαση «για τον Νίκο Πλουμπίδη (Μπάρμπα)» με την οποία τον διαγράφει, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρούς και άδικους χαρακτηρισμούς (προδότης, χαφιές κ.λπ.).

Ο Πλουμπίδης όχι μόνο δεν αποκήρυξε, αλλά και υπερασπίστηκε το ΚΚΕ: «Εκείνοι που με αγαπούν και με σέβονται οφείλουν να πειθαρχήσουν στο Κόμμα, να διαφυλάξουν την ενότητά του και να έχουν εμπιστοσύνη στην ηγεσία του (...) Τιμή μου εγώ πάνω απ' όλα έχω την τιμή του Κόμματος». Το ΚΚΕ αποκατέστησε πλήρως τον Νίκο Πλουμπίδη από το 1958, με Απόφαση Ολομέλειας της ΚΕ, ενώ στο Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος για την περίοδο 1949 - 1968 τονίζεται ότι «η Απόφαση του ΠΓ για τον Πλουμπίδη ήταν άδικη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ