Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 14 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Αναζωπύρωση του ανταγωνισμού για τους ημιαγωγούς

Δεν είναι λίγοι οι διεθνείς αναλυτές που θεωρούν ότι η παραγωγή μικροτσίπ της Ταϊβάν, από την οποία εξαρτώνται σχεδόν όλοι οι μονοπωλιακοί όμιλοι στον κόσμο, αποτελεί μια «ασπίδα» ενάντια σε πιθανή επίθεση της Κίνας.

Ταυτόχρονα, η ταϊβανέζικη εταιρεία παραγωγής μικροτσίπ TSMC και ο ρόλος της στον τομέα των ημιαγωγών είναι από τους λόγους που πυροδοτούν την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για την Ταϊβάν.

Η TSMC παράγει τους μικρότερους και πιο σύγχρονους ημιαγωγούς, «κυριαρχεί πραγματικά στην αγορά και κάνει τη δουλειά της τόσο καλά, που όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας εξαρτώνται από αυτήν για την κατασκευή τσιπ», λέει ο Αμερικανός ερευνητής για την Ανατολική Ασία, Τ. Σάτουκ.

«Η TSMC θα διατηρήσει το προβάδισμά της τουλάχιστον μέχρι το 2027. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας πραγματικός ανταγωνισμός, ούτε από τη "Samsung" ούτε από την "Intel". Το μερίδιο αγοράς της TSMC ανέρχεται στο 55% στα συμβατικά μικροτσίπ - τρεις φορές μεγαλύτερο από τη δεύτερη "Samsung". Η "Samsung" και η "Intel" θα πρέπει να εργαστούν πολύ σκληρά για να καλύψουν τη διαφορά», προσθέτει ο Σάτουκ.

Η εταιρεία επωφελείται από την επείγουσα ζήτηση για ημιαγωγούς λόγω της παγκόσμιας έλλειψης. Πρόσφατα, ερευνητές αγοράς προέβλεψαν απώλεια πωλήσεων 210 δισ. δολαρίων για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων παγκοσμίως, λόγω της συμφόρησης στον εφοδιασμό.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε νόμο για την παραγωγή ημιαγωγών

Σε αυτό το φόντο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την περασμένη Τρίτη νόμο που αποδεσμεύει δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις για την αναζωογόνηση της παραγωγής ημιαγωγών στις ΗΠΑ.

Οπως υπογράμμισε, η συγκεκριμένη επένδυση στην καρδιά των σύγχρονων ηλεκτρονικών θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να κερδίσουν «τον οικονομικό ανταγωνισμό στον 21ο αιώνα».

Με τον νόμο «Chips and Science», που εγκρίθηκε με διακομματική συναίνεση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Κογκρέσο, οι ΗΠΑ θα διαθέσουν πάνω από 250 δισ. δολάρια για τη βιομηχανία ημιαγωγών: 52 δισ. για την εγχώρια βιομηχανία τσιπ και άλλα 200 δισ. για την έρευνα και ανάπτυξη τα επόμενα 10 χρόνια, που «θα ενισχύσει την ηγετική θέση των ΗΠΑ στη βιομηχανία του μέλλοντος».

Οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορούν να επιδοτούνται, αλλά υπό μία προϋπόθεση: Οι αποδέκτες των αμερικανικών κεφαλαίων δεν θα μπορούν να επεκτείνουν τις κινεζικές επιχειρήσεις τους για δέκα χρόνια. Οπως αναφέρουν οι «Financial Times» και η ιαπωνική «Nikkei», το μέτρο αυτό ωθεί ήδη τιτάνες του κλάδου, όπως η «Samsung» και η «SK Hynix», να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα.

Η ΕΕ με τη σειρά της θέλει να οικοδομήσει το δικό της «οικοσύστημα ημιαγωγών», με επενδύσεις 150 δισ. ευρώ με στόχο μέχρι το 2030 να καλύψει το 20% της παγκόσμιας αγοράς μικροτσίπ.

Στρατηγική αυτονομία επιδιώκει και η Κίνα

Αλλά και το Πεκίνο προσπαθεί να πετύχει στρατηγική αυτονομία στον τομέα των ημιαγωγών. Το στρατηγικό σχέδιο αυτονομίας του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, «Made in China 2025», στοχεύει μεταξύ άλλων να ανεβάσει το μερίδιο των τσιπ κινεζικής παραγωγής στο 70% μέχρι το 2025. Αν και η Κίνα σημειώνει σημαντική πρόοδο, εξακολουθεί να εξαρτάται από την αμερικανική τεχνολογία για να επεκτείνει τα όρια των παραγωγικών της δυνατοτήτων.

Ετσι η Ουάσιγκτον, για να μειώσει τα πλεονεκτήματα που δίνονται στον μεγάλο αντίπαλό της, σκέφτεται να διακόψει την πρόσβαση του Πεκίνου σε πολλές νέες τεχνολογίες παραγωγής ημιαγωγών. Για να πλήξει τα πρώτα στάδια της κινεζικής αλυσίδας παραγωγής, οι ΗΠΑ αποκλείουν την Κίνα από μια αναδυόμενη τεχνική αυτόματου ηλεκτρονικού σχεδιασμού.

Η «αποσύνδεση» των ΗΠΑ από την Κίνα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη: Αμερικανικές εταιρείες όπως η «Intel» και η «Qualcomm», ηγέτες στην κινεζική αγορά προηγμένων ημιαγωγών, έχουν ήδη μειώσει τις δραστηριότητές τους στην Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ