Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 7 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΠΟΥΤΙΝ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
«Κρίσιμες συνομιλίες» για τον ρόλο Τουρκίας - Ρωσίας στη «γύρω περιοχή»

Για «νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις» έκανε λόγο ο Ερντογάν

Με ατζέντα τις συγκρούσεις σε Συρία και Ουκρανία, τον κίνδυνο ανάφλεξης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και σημαντικά ενεργειακά έργα, συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Σότσι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρ. Τ. Ερντογάν. Επίσης, αναμενόταν να υπογραφεί συμφωνία ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών δεσμών.

«Οι σημερινές συνομιλίες είναι κρίσιμες όσον αφορά τον ρόλο που διαδραματίζουν η Τουρκία και η Ρωσία στη γύρω περιοχή. Ελπίζω ότι θα ανοίξουν μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις», επισήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη συμβολή της Τουρκίας στις συμφωνίες εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών και ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές, παρά τις σχετικές κυρώσεις.

Στο μεταξύ, άλλα τρία πλοία με ουκρανικά σιτηρά αναχώρησαν την Παρασκευή και κατευθύνονται στην Ιρλανδία, στην Αγγλία και την Τουρκία, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ουκρανίας θέλει η συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών να επεκταθεί και για άλλα προϊόντα, ιδίως τα μέταλλα, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας στους «Financial Times».

Πριν από τη συνάντηση, ο Φ. Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου, δήλωσε πως η συμφωνία αποδεικνύει την επιτυχία των προσπαθειών της Τουρκίας και της άμεσης διπλωματίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ενώ κατηγόρησε ορισμένους «συμμάχους» ότι «δεν θέλουν να τελειώσει αυτός ο πόλεμος». «Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία αγνοώντας τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν σημείωσε πως ο αγωγός φυσικού αερίου «TurkStream» λειτουργεί χωρίς προβλήματα μεταφέροντας αέριο στην Ευρώπη και πως οι «Ευρωπαίοι εταίροι» θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία. Από την πλευρά του, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι ο πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιου, που κατασκευάζει η ρωσική «Rosatom», θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως το κύριο θέμα που θα θέσει είναι η Συρία, ενώ ο Πούτιν σημείωσε πως Τουρκία και Ρωσία «έχουν κάνει πολλά» για τη «σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία».

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει πως θα ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για να επεκτείνει «ασφαλείς ζώνες» πλάτους 30 χλμ. από τα σύνορά της για να απωθήσει τους Κούρδους μαχητές (YPG), τους οποίους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Πριν από τη συνάντηση το Κρεμλίνο κάλεσε την Αγκυρα να μην «αποσταθεροποιήσει» τη Συρία, αν και αναγνώρισε πως «η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες».

«Η συζήτηση για τις εξελίξεις στη Συρία θα βοηθήσει να ηρεμήσει η περιοχή. Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική», είπε ο Ερντογάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται το παζάρι για την εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα(2023-09-06 00:00:00.0)
Βρετανία και ΗΠΑ πίσω από την επίθεση στη γέφυρα Κερτς, λέει η Ρωσία(2023-07-18 00:00:00.0)
«Προειδοποιήσεις» της Μόσχας για «περαιτέρω βήματα» κατά της Βρετανίας(2022-11-02 00:00:00.0)
Επικίνδυνα παιχνίδια με τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια(2022-08-20 00:00:00.0)
Εντείνονται επιθέσεις και των δύο πλευρών στα νότια και ανατολικά(2022-07-27 00:00:00.0)
Χερσαίο δρόμο και ουκρανικά λιμάνια ανοίγει η Ρωσία για εξαγωγές σιτηρών(2022-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ