Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αντιπαράθεση για τον «Nord Stream 1» με τον λογαριασμό να αυξάνει για τους λαούς

Εγκαταστάσεις του αγωγού «Nord Stream 1» που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, όπου έχουν περιοριστεί οι ποσότητες στο 20% των δυνατοτήτων του
Εγκαταστάσεις του αγωγού «Nord Stream 1» που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, όπου έχουν περιοριστεί οι ποσότητες στο 20% των δυνατοτήτων του
Συνεχίζεται στη Γερμανία και στις άλλες χώρες της ΕΕ η αναζήτηση "λύσεων" στον τομέα της Ενέργειας μπροστά στη σφοδρή ενδοαστική διαπάλη και τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων, με τους λαούς να πληρώνουν μονίμως τον λογαριασμό και να υποβάλλονται σε δοκιμασίες "εξοικονόμησης" Ενέργειας...

Χτες, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας και έως πρότινος μεγαλοστέλεχος ρωσικών μονοπωλίων Ενέργειας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, έριξε ευθύνες στη «Siemens» σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τις μειωμένες ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού «Nord Stream 1». Ο Σρέντερ ανέφερε πως μία από τις τουρμπίνες που χρειαζόταν ετήσιο σέρβις είχε σταλεί στον Καναδά ενώ κανονικά θα έπρεπε αυτή και μία εφεδρική να είχαν σταλεί στη Ρωσία όπου και τελικά χρειάζεται για την ομαλή λειτουργία του αγωγού σε έκτακτη περίπτωση. «Σήμερα έχουμε το 20% της κανονικής ποσότητας του φυσικού αερίου στον αγωγό. Θα μπορούσε να ήταν 60 εκατομμύρια, δηλαδή διπλάσια ποσότητα από τη σημερινή εάν και οι δύο τουρμπίνες ήταν διαθέσιμες. Είναι ευθύνη της "Siemens" εάν το βλέπω σωστά», είπε χαρακτηριστικά ο Σρέντερ. Δεν διέκρινε καμία πολιτική σκοπιμότητα από τη μεριά του Κρεμλίνου σε ό,τι αφορά τις μειωμένες ροές φυσικού αερίου στη Γερμανία αποδίδοντας το όλο θέμα σε «τεχνικά και γραφειοκρατικά θέματα», με τη μία πλευρά να επιρρίπτει την ευθύνη στην άλλη. Συμβούλεψε μάλιστα την κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς να ενεργοποιήσει τον νέο ρωσο-γερμανικό αγωγό «Nord Stream 2» προκειμένου να αποφύγει μια σοβαρή ενεργειακή κρίση αυτόν τον χειμώνα. Διαφορετικά κάλεσε την κυβέρνηση του Σολτς «να αντιμετωπίσει τις συνέπειες». Δεν παρέλειψε να δείξει πως μπορεί να αποβεί «χρήσιμος» σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις κατηγορίες που του αποδίδουν κατά καιρούς για τις στενές σχέσεις του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν. Με το επιχείρημα αυτό επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να απομακρυνθεί από τον Ρώσο Πρόεδρο.

Τo εφοπλιστικό κεφάλαιο προσδοκά τρελά κέρδη από τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)
Τo εφοπλιστικό κεφάλαιο προσδοκά τρελά κέρδη από τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)
Διαφορετική στάση σε όλα αυτά τήρησε χτες ο νυν καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, αφού αναφερόμενος στο ...σίριαλ της τουρμπίνας για τον αγωγό «Nord Stream 1» απέδωσε τα προβλήματα στη Ρωσία. Οι δηλώσεις του Σολτς έγιναν στις εγκαταστάσεις της «Siemens» στο Μίλχαϊμ με την επισήμανση πως το περιβόητο εξάρτημα είναι πλέον διαθέσιμο και η τουρμπίνα έτοιμη για λειτουργία «ανά πάσα στιγμή». Κατέληξε δε λέγοντας πως «δεν υπάρχουν τεχνικοί λόγοι» για τη μείωση των ροών του «Nord Stream».

Γιατί το αμερικανικό LNG δεν είναι αρκετό...

Στο μεταξύ, εκτενές ρεπορτάζ του γερμανικού δικτύου «Ντόιτσε Βέλε» αναφέρει γιατί το αμερικανικό LNG δεν μπορεί να λύσει τα ενεργειακά προβλήματα της Ευρώπης αφενός θεωρώντας πως οι ποσότητες των αμερικανικών μονοπωλίων δεν επαρκούν και αφετέρου υπενθυμίζοντας τις δυσμενείς συνέπειες από τη χρήση του στο περιβάλλον.

Επισημαίνει πως οι ΗΠΑ είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου παγκοσμίως αλλά οικονομικοί, τεχνικοί και πολιτικοί παράγοντες αποτρέπουν να παίξει η χώρα τον ρόλο «σωτήρα» σε ό,τι αφορά τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ. Τονίζει επίσης πως οι τιμές του φυσικού αερίου μόνο την περασμένη βδομάδα αυξήθηκαν κατά 25%, όταν η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα παράσχει το 20% του φυσικού αερίου που προβλεπόταν, για τεχνικούς λόγους. Υπενθυμίζει τις περικοπές για την εξοικονόμηση Ενέργειας που θα πρέπει να κάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις χώρες της ΕΕ, με τεράστιο κόστος, μη παραλείποντας και μέτρα όπως το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης για κρατικοποίηση εκ νέου του μονοπωλίου ηλεκτρικής ενέργειας EDF. Επισημαίνει επίσης ότι σύντομα θα μειωθούν και οι εξαγωγές αμερικανικού LNG λόγω της μεγάλης έκρηξης που σημειώθηκε τον Ιούνη στις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου στο Φρίπορτ στον Κόλπο του Μεξικού.

Αυξάνουν και άλλο τον λογαριασμό στα νοικοκυριά

Και ενώ η πληρότητα των αποθηκών φυσικού αερίου της Γερμανίας έχει φθάσει στο 69%, τα νοικοκυριά εξοικονομούν ήδη Ενέργεια κυρίως λόγω οικονομικής δυσκολίας και επειδή επίκειται νέο «ηλεκτροσόκ» από τους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος. Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, Κλάους Μιούλερ, ανέφερε μάλιστα ότι προστίθενται στις αποθήκες περίπου 0,4 ποσοστιαίες μονάδες φυσικού αερίου.

Η κατανάλωση Ενέργειας μειώθηκε στη Γερμανία το α' εξάμηνο του έτους κατά 3,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ειδικά η κατανάλωση φυσικού αερίου περιορίστηκε κατά 15%. Η μείωση αποδίδεται αφενός στις αυξημένες τιμές και αφετέρου στις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Στην Κολωνία οι πελάτες ενός από τους μεγαλύτερους παρόχους Ενέργειας θα κληθούν από την 1η Οκτώβρη να πληρώσουν το φυσικό αέριο σε διπλάσια έως τριπλάσια τιμή. Η εταιρεία «RheinEnergie» ανακοίνωσε χτες το νέο τιμολόγιο, με την κιλοβατώρα να κοστίζει πλέον 18,30 σεντς έναντι 7,87 που κόστιζε πέρυσι. Σύμφωνα με υπολογισμό της «Bild», ένα μέσο νοικοκυριό που πλήρωσε πέρυσι 960 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει 2.002 ευρώ.

Ελάχιστη η αύξηση παραγωγής πετρελαίου

Στο μεταξύ, ο OPEC και οι εταίροι του (OPEC+) συμφώνησαν χτες σε μια συμβολική, πολύ μικρή αύξηση της παραγωγής τους. Η απόφαση αφορά αύξηση της παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια τη μέρα για τον Σεπτέμβρη, περιορίζοντας τις αυξήσεις που έκαναν το προηγούμενο διάστημα εν μέσω προβλέψεων για επιβράδυνση της ανάπτυξης και ύφεση.

Οι υπουργοί Ενέργειας του ΟΠΕΚ υιοθέτησαν τη φειδωλή πρόταση στη χτεσινή τους συνεδρίαση, ενώ τον Ιούλη και τον Αύγουστο είχαν αποφασίσει να προσθέσουν ημερησίως πάνω από 600.000 βαρέλια στην αγορά. Η τελευταία απόφαση δεν αναμένεται να δώσει ανάσα στους καταναλωτές που έχουν δει τις τιμές να εκτινάσσονται, με ανάλογες επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Η τιμή στο πετρέλαιο Brent χτες αυξήθηκε κατά 1,3% φτάνοντας στα 101,87 δολάρια το βαρέλι μετά την απόφαση του OPEC+.

Περί αύξησης επιτοκίων

Σε αυτό το πλαίσιο, σε ΗΠΑ και ΕΕ συνεχίζουν τις αλχημείες με τα επιτόκια. Χτες ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγου (Chicago Fed), Τσαρλς Εβανς, είπε στο «Ρόιτερς» ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, τον Σεπτέμβρη, αν ο πληθωρισμός δεν αποκλιμακωθεί. Δεν απέκλεισε μια αύξηση της τάξης του 0,75%, όπως είχε κάνει ο επικεφαλής της FED, Τζερόμ Πάουελ, τον Ιούλη.

«Αν πράγματι κανείς πιστεύει ότι δεν βελτιώνεται η κατάσταση... οι 50 (μονάδες βάσης) είναι μια λογική αξιολόγηση, αλλά και οι 75 μπορεί να είναι εντάξει. Δεν νομίζω να χρειαστεί κάτι μεγαλύτερο», δήλωσε ο Εβανς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ