Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Νέα δίμηνη παράταση εκεχειρίας

Σε νέα δίμηνη παράταση της συμφωνίας εκεχειρίας συμφώνησαν χτες οι αντίπαλες εμπόλεμες πλευρές στην Υεμένη, ανταποκρινόμενοι σε πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στην περιοχή, Χανς Γκρούντμπεργκ.

Σε δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, αναφέρεται πως η παράταση της εκεχειρίας συμπεριλαμβάνει «δέσμευση» για εντατικοποίηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με στόχο τη διεύρυνση της συμφωνίας εκεχειρίας «το συντομότερο δυνατόν».

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε στην Υεμένη έως το 2014 έδωσε περιθώρια τον Μάρτη του 2015 στη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της να εξαπολύσει καταστροφική ιμπεριαλιστική επέμβαση με την ονομασία «Αποφασιστική Καταιγίδα» κατά των Σιιτών Χούθι, που αντιτίθενται στην κυβέρνηση του Υεμενίτη Προέδρου Χάντι.

Εκτοτε ο πόλεμος στην Υεμένη (που ενθάρρυνε και τη δράση οργανώσεων τζιχαντιστών) προκάλεσε χιλιάδες νεκρούς, κατέστρεψε τις περισσότερες υποδομές στη χώρα και μετέτρεψε τη ζωή του λαού περίπου 30 εκατομμυρίων ανθρώπων σε έναν ασταμάτητο αγώνα επιβίωσης που συνθλίβονται στη σύγκρουση δι' αντιπροσώπων ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ